Bernard, Světlé Pivo 10°

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Breakdancer69
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.01
    • 54

Zawartość alkoholu: 3,8%
    Pojemność: 0,5 l
    Kolor: jasno-złoty
    Kraj pochodzenia: Czechy

Już nie mogłem się doczekać kiedy spróbuję kolejnego Bernarda i nie zawiodłem się. Zaczęło się od zapachu, który bardzo mi się spodobał - chmiel. Smak na początku to dosyć mocna goryczka przechodząca w cierpkość. Piwo naprawdę porządnie chmielone przez co słodu nie czuć. Piwo godne polecenia!
    mój blog o piwach
    http://browary.blogspot.com/

Comment

• Kwadri
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.10
      • 1216

Kolor: Złoty, bardzo ładny jak na dziesiątke.
      Piana: Grubobąblowa, średniowysoka. Opada po kilku minutach do cienkiej, ochronnej warstwy. Nie zostaje do końca.
      Zapach: Chmielowy z bardzo delikatnym, słodowym tłem. Średniointensywny.
      Smak: Od początku goryczka, która narasta w finiszu. Tło delikatnie słodowe, jest też lekko kwaskowe. Delikatne i całkiem przyjemne.
      Wysycenie: Średnie, delikatnie wyczuwalne. Mogłoby być nieco wyższe.
      Opakowanie: Zielona butelka z tłoczeniami i etykietą w stylu innych Bernardów. Kapsel srebrny z logo browaru.
      www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kwadri
        Aktualny wygląd
        Tak dla porównania moja fotka zrobiona w 2008 roku.
        Którą wyrzucić ?
        Attached Files
        Last edited by sibarh; 2011-06-13, 12:04.
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Javox
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2009.11
          • 6407

No początek ze skunksem i pełna metalizacja...
          Na szczęście potem jest już lepiej...

Zapach... start - koszmar - zaraz po nalaniu.... potem ok
          Kolor... jasny bursztyn...
          Gaz... średni...
          Piana... spora na początku... dość szybko pozostała w postaci obwódki i niewiele więcej...
          Smak na początku nieciekawie... potem mocny chmiel na dość słodkim słodzie... może być...

Precz z zielonymi butelkami...
          Attached Files

Comment

• dominator1
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.12
            • 18

Wczoraj piłem Bernarda. Kupiłem je w Lidlu. Piwa do Lidla przychodzą w kartonach więc skunksa nie było . Chyba najlepszy pils jaki piłem. Solidna goryczka, słaba piana, aromat też solidny, butelka okropna

Comment

• yaro74
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominator1 Wyświetlenie odpowiedzi
              Wczoraj piłem Bernarda. Kupiłem je w Lidlu. Piwa do Lidla przychodzą w kartonach więc skunksa nie było . Chyba najlepszy pils jaki piłem. Solidna goryczka, słaba piana, aromat też solidny, butelka okropna
              To nie to piwo, to ma 3,8% alk. w Lidlu jest to:

Comment

• grodek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2015.06
                • 527

Butelka 0,5L (niezmiennie zielona), zawartość alk. 3,8 %.
                KOLOR: złoty, klarowne.
                PIANA: średnio obfita, biała, drobnopęcherzykowa. Szybko opadła do niewielkiej ilości.
                ZAPACH: początkowo lekki skunks, który jednak szybko się ulotnił. Dominuje przyjemny aromat ziołowo-chmielowy, w tle bardzo delikatny diacetyl.
                SMAK: lekkie, delikatnie słodowe z wyraźną trawiasto - ziołową goryczką. Minimalnie wyczuwalny diacetyl. Ogólnie pijalne i smaczne.
                WYSYCENIE: średnie, w sam raz.
                OGÓLNIE: smaczne, lekkie, bardzo pijalne piwo. Nowa, nieco zmieniona szata graficzna etykiety. Nowy, bardzo elegancki "wypukły" kapsel.
                604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

Comment

• grodek
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2015.06
                  • 527

Aktualna etykieta oraz kapsel.
                  Attached Files
                  604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

Comment

• mor842
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2015.07
                    • 114

Piłem kilka wersji bernarda obecnie rozlewanych. Wszystkie w zielonych butelkach. Co jest moim zdaniem totalnym bezsensem w przypadku piwa czeskiego. Rozumiem, że piwo na półce ma się wyróżniać ale ten sam efekt można osiągnąć tak samo wyglądającą butelką ale w kolorze brązowym. Niestety oprócz skunksa w aromacie i smaku pojawił się koci mocz. Skunksa jeszcze można przetrawić, koci mocz już mniej. Bo butelka zwrotna z grubego szkła to skunks jest mniejszy (ale jest ).

Dziesiątka wydała mi się najbardziej zrównoważona jeśli chodzi o słodowość i poziom goryczki. Jedenastka i dwunastka jak dla mnie to to samo piwo.

Jeszcze na koniec jedno pytanie, sprawa która mnie nurtuje po co to jest? Chodzi o wgłębienie w butelkach znajdujące się pod kontr etykitą. Ktoś wie po co to tam się znalazło? Zabezpieczenie przed piractwem?

Comment

• Prusak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 4472

I pomyśleć, że dekadę wstecz Bernard był świetnym piwem... Raz się skusiłem i kupiłem zieloną butelkę w Leclercu. Nigdy więcej.

Comment

• mor842
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2015.07
                        • 114

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                        I pomyśleć, że dekadę wstecz Bernard był świetnym piwem... Raz się skusiłem i kupiłem zieloną butelkę w Leclercu. Nigdy więcej.
                        Gdyby nie te wady to piwo było by naprawdę świetne. Wyróżnia się ciekawym charakterystycznym smakiem i aromatem, pomijając oczywiście te wadliwe. Nie rozumiem dlaczego nie mogli zastosować podobnych butelek jak w przypadku tych z krachlą tylko zamykane kapslem.

Comment

• Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4472

Ale to i tak to nie to samo co kvasnicowy Bernard w ciemnych butelkach.

Comment

• mor842
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2015.07
                            • 114

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ale to i tak to nie to samo co kvasnicowy Bernard w ciemnych butelkach.
                            To na pewno, zupełnie inne piwo. Moda na zieloną butelkę to bezsens totalny.

Comment

Przetwarzanie...
                            X