Svijansky Rytir, czyli Svijański Rycerz (jak mniemam) jest kolejnym piwem z browaru Svijany słynącego z produkcji wyśmienitych piw niepasteryzowanych. Alkohol 5%, na etykiecie nie podano ekstraktu, ale drogą dedukcji obstawiam ok. 12% (jedenastka ma 4,8%, a trzynastka 5,6%). Potwierdza to chyba napis "svetly lezak". Piwko ma na etykiecie dopisek "bitter" i to czuć. Piwa ze Svijan są dość mocno jak na polskie warunki chmielone, ale Rytir jest klasą sam dla siebie. Z polskich piw podobną goryczkę można znaleźć chyba tylko w Brackim, czy Pilsnerze Tysqellu. Nie każdemu taki smak odpowiada, mi bardzo. Ale może po kolei:
kolor - bursztynowy, piękny, taki jaki powinien mieć pilsner o tym ekstrakcie - 5
piana - fenomenalna, utworzyła zwartą czapę i pozostała do końca konsumpcji głównie na ściankach szklanki, ale resztki zostały też na piwie - 5
nasycenie CO2 - średnie, myślę, że było akurat - 4
zapach - z tym mam zawsze problem, w tym wypadku chyba brak zapachu, więc - 4
smak - wspaniały, zdecydowany, odpowiednio wyważony między treściwością i lekkością i ta goryczka długo pozostająca w ustach - 5
opakowanie - brak kontry, choć etykieta oprócz braku informacji o ekstrakcie zawiera wszelkie niezbędne informacje. Etykieta standardowa jak we wszystkich wyrobach browaru Svijany, tyle że w kolorze srebrnym, podobnie firmowy kapsel w tym samym kolorze - 4
Jednym słowem zdecydowanie polecam. Dla mnie obok trzynastki (Księcia) najlepszy wyrób browaru Svijany, a jego przewaga nad trzynastką polega na tym, że jednak jest lżejszym piwem. Idealne na wakacje, cóż... gdy ostatnie
kolor - bursztynowy, piękny, taki jaki powinien mieć pilsner o tym ekstrakcie - 5
piana - fenomenalna, utworzyła zwartą czapę i pozostała do końca konsumpcji głównie na ściankach szklanki, ale resztki zostały też na piwie - 5
nasycenie CO2 - średnie, myślę, że było akurat - 4
zapach - z tym mam zawsze problem, w tym wypadku chyba brak zapachu, więc - 4
smak - wspaniały, zdecydowany, odpowiednio wyważony między treściwością i lekkością i ta goryczka długo pozostająca w ustach - 5
opakowanie - brak kontry, choć etykieta oprócz braku informacji o ekstrakcie zawiera wszelkie niezbędne informacje. Etykieta standardowa jak we wszystkich wyrobach browaru Svijany, tyle że w kolorze srebrnym, podobnie firmowy kapsel w tym samym kolorze - 4
Jednym słowem zdecydowanie polecam. Dla mnie obok trzynastki (Księcia) najlepszy wyrób browaru Svijany, a jego przewaga nad trzynastką polega na tym, że jednak jest lżejszym piwem. Idealne na wakacje, cóż... gdy ostatnie
Comment