Ja też kiedyś lubiłem piwa ze Svijan... Teraz diacetyl na granicy akceptowalności, masło, masło i jesze raz masło plus goryczka. Piana ok, ale zapachowo nędza. Cień dawnego Rycerza.
Svijany, Svijanský Rytíř
Collapse
X
-
svijansky rytir
Wreszcie napiłem się wersji beczkowej Rytira na imprezie firmowej. Keg pozyskany z hurtowni przy nacisku zamawiającego że ma być świeża warka.Było o to o tyle łatwiej że Rytira sprowadzają na zamówienie. Piszę o tym dlatego że nie do końca sprawiedliwe jest porównywanie lanego i butelkowego. Co do smaku to bardzo miła niespodzianka, niby nie ma jakiejś wielkiej wyrazistości to może się podobać balans między słodowością a goryczką. Piękna trwała piana ,ukryty alkohol i przyjemny aromat to zalety które powodują że Rytir jest dobrą alternatywą dla " średnich" leżaków z małych browarówComment
-
Owszem, kolejna degustacja pozwala stwierdzić, że jest to przyzwoite piwo (nawet z butelki). Piana dość obfita, trwała. Klarowność. Ładny, ciemnożółty kolorek. W zapachu, chmiel, troszkę masła i chlebek. W smaku podobnie, z wyraźnym przesunięciem akcentu na goryczkowość. Początkowo wydaje się mało pełne, ale to tylko piwresze wrażenie, czuć też treściwość i w goryczce pewien, na szczęście minimalny, łut alkoholowy.Comment
-
Poprawiło się? Goryczka bardzo wyraźna, o precyzyjnie ziołowym profilu. To lubię. Piana niesamowicie gęsta i trwała, osadza się warstwami kożuszkowymi, plus na powierzchni utrzymujący się "śmietanowy" kożuch. Zapach głównie chmielowo-ziołowy plus kapka słodu.
W smaku ta ziołowa goryczka w miarę picia może wydawać się nieco zbyt ostra, z sugestią, jak poprzednio zauważyłem, alkoholowości, ale to tylko sugestia.
Nie trzeba sięgać po wyżyny IBU w AIPAch, bo w dolniaku można osiągnąć podobny efekt.Comment
-
👍 1Comment
-
Comment
-
-
Comment
-
Comment
-
Akurat wczoraj pilem. Warka 14.09.24. Coś około 7 zł. w spożywczym. Butelka.
Tym razem ta ziołowość wybija się mocniej nad goryczkę, wolę jak w Rytirze jest odwrotnie. Ale to nadal bardzo przyzwoite piwo, po które warto sięgać.Comment
Comment