Na pewno ekstrakty są we wszystkich ich piwach. Chodzi o dodatkowe chmielenie, prawdę mówiąc nie wiem na jakim etapie. Rozmawiałem z "człowiekiem z branży", który twierdził, że jadą na HGB. Piwo bazowe to 13-tka, rozcieńczana do 12,11 i 10, a Rytir jest dochmielany ekstra. Coś chyba jest na rzeczy bo 11-tka i 10-tka rzeczywiście smakują jak rozwodniona 13-tka a Rytir to całkiem inna bajka.
Svijany, Svijanský Rytíř
Collapse
X
-
W Rytiru jest coś, co mi nie pasuje
Pijąc Ritira odnoszę wrażenie, że ma więcej voltów niż te 5,2-5,5, wg mnie powyżej 6. Goryczka jest fajna, mocna ale kwaskowość spora i ten alkohol. Coś tu jest kombinowane w tym pivie. Generalnie uważam, że Svijany spuściły z tonu, potwierdzają to moi znajomi w Czechach.Comment
-
Piwo ślepego przypadku...
Kilka dni temu piłem i było już tylko zwykłe... bez polotu.
Dawniej ktoś pytał o czeskie piwo... to padało oczywiście Svijany... dziś już raczej nie.
Producent liczy każdy grosz i w efekcie sprawdza się stara maksyma "gorszy pieniądz wypiera lepszy"
Można tylko dodać 'niestety'Comment
-
W aromacie jest trochę kapusty i kalafiora.
W smaku jest dosyć duża goryczka, bardzo mało słodu. Piwo jest bardzo smaczne, ale DMS trochę przeszkadza.
Z zakatarzonym nosem piłoby się lepiej.
Piwo piję dziś, przyznaję, pierwszy raz. Będę sprawdzał kolejne warki, bo wystarczy tylko wyeliminować nieprzyjemny zapach i wtedy te piwo będzie wielkie.
Moja warka jest z datą do 29.07.2014.Comment
-
Piwo jest mega wysycone.
Przyjemna, duża goryczka, którą kontruje delikatny słód, to jest to co tygryski lubią najbardziej w czeskich piwach
Piana obfita, trwała na finiszu, ale coś mało lepi się do szkła. Co innego nasi politycy do koryta ...
Warka do 30.12.2014. Lepsza od lipcowej.Comment
-
Piłem wersję z beczki. Piwo pozytywnie mnie zaskoczyło. Obawiałem się ataku diacetylu i DMSu, tymczasem dostałem przyzwoitego pilsa bez żadnych przypadłości, bardzo dobrze pijalnego. Na minus bardzo słaba piana. Czekam na lato, wtedy powinno wchodzić idealnieComment
-
Kolor: Jasny bursztyn, klarowny [4]
Piana: drobno i średnioziarnista, piękny laysing [4,5]
Zapach: Chmiel żatecki + słód pilzneński, klasyk gatunku [4,5]
Smak: Dobra goryczka, wspaniale zbalansowana ze słodem [4]
Opakowanie: Typowo czeskie, proste, ale z większością informacji [4]
Moja ocena: [4,2]
Polecam warkę 26.05.2015Comment
-
Warka do 9 VI 2015 też warta polecenia. Czysty pilsik z wybijającą się zdecydowanie goryczką. Całe szczęście nie ma żadnych kwiatowych i warzywnych akcentów.
Z polskich odpowiedników w tym przedziale cenowym jedynie Warmińskie Rewolucje mu dorównują, choć to jeszcze trochę inna smakowa bajka.
Zakupione w Smakoszu na Miedzianej (4.30 pln).Comment
-
Browar: Svijany
Nazwa: Svijanský Rytíř
Kraj: Czeska Republika
Ekstrakt: 12%
Alkohol: 5,0%
Gatunek: jasny lager
Kolor: Piękny, bursztynowy, klarowny.
Zapach: słodowo-ziołowych, raczej słaby
Piana: Piękna, drobniutka, czapowata i trwała.
Smak: Bardzo dobrze wyważony pomiędzy treściwością a chmielową goryczką. Nie jest przesadnie słodkie a jednak jest pełne. Nachmielenie to coś wspaniałego jak na warunki dolnej fermentacji. Chmielowość bardzo wyraźna, ziołowo-trawiasta. Goryczka silna, bardzo przyjemna długo pozostająca w ustach, jednak nie ma w niej łodygowości. Nagazowanie w normie, nie przeszkadza.
Ogólne wrażenie: Oceniam je w kategorii jasny lager koncernowy i mogę pokusić się o stwierdzenie, że to piwo bije na łeb większość jasnych lagerów regionalnych. Chciałbym kiedyś doczekać czasów, w których u nas w Polsce piwa koncernowe będą podobnie smakować...cena to 12KC (~1,80zł)
OCENA: 9/10Comment
-
BARWA: Ciemnozłoty,pod światło wpadający w pomarańczowy. Piwo przejrzyste z widocznymi drobinkami. [5]
PIANA: O lekko żółtawym zabarwieniu. Bardzo wysoka,drobno- i średnioziarnista,gęsta,pięknie osadza się na szkle tworząc kręgi- aż miło popatrzyć. Pozostaje do końca. [5]
ZAPACH: Bardzo ładny...ziołowo-słodowy. [4]
SMAK: Ziołowy,słodowy z lekką grejpfrutową gorzkością. Chwilami da się wyczuć delikatną metaliczność- pochodzącą od chmielu. Goryczka wyraźna,średniej długości. [4]
GAZ: Utrzymał się do końca,był dość spory. [3.75]
OPAKOWANIE: Jak na zdjęciu w poście#74,są informacje o składzie,ekstrakcie itd... Kapsel z nadrukiem. [4]
UWAGI: Warka do 9.11.2015,wypite 8.09'15. Porządne piwo,warte wielokrotnych powrotów. Lubię piwa ze Svijan i wiedziałem,że się nie zawiodę...chociaż goryczka mogłaby być dłuższa.Comment