Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
Wyświetlenie odpowiedzi
Svijany, Baron
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziCo za porównanie
Ale uwierz mi, dla wielu "piwoszy" przychodzących do mojego sklepiku wciąż jest to wybór. I niestety niewielu przechodzi na stronę światła i prawdy
Comment
-
-
Po odczytaniu zawartości ekstraktu oraz porównaniu tej wartości z zawartością alkoholu z miejsca byłem pewien, że to nie tuzinkowe piwo. Nie zawiodłem się podczas degustacji.
Pivecko ma piękną złotą barwę, zaś szczyt kufla przyozdabia niewielka lecz trwała i sympatyczna piana o lekko kremowym kolorze.
W smaku czuć przede wszystkim potężny słodowy ładunek chlebowości oraz dość wyraźną goryczkę, która utrzymuje się długo na podniebieniu. Po pierwszym łyku wyczuwalny był również kwaśny smak, który już po chwili doskonale bilansuje się z resztą bukietu.
Wysycenie jest na optymalnym poziomie. Będąc pod ogromnym wrażeniem tego piwa rzekłbym, że wysycenie jest wręcz wzorcowe.
Opakowanie natomiast odstaje nieco in minus w stosunku do innych Svijanskich wyrobów. Szczególnie brakuje mi tego charakterystycznego herbu. Jest za to informacja na krawatce, że piwo zdobyło tytuł piwa roku 2009 w Czechach.
Podsumowując, nie uważam że goryczkowość tego piwa przesadzona. Jest, jak na mój gust idealna. Jak dotąd ze wszystkich produktów browaru Svijany, Baron smakował najlepiej. Całość oceniam na mocne 4,5
Comment
-
-
Przez pięc lat, odkąd zostało wykonane powyższe zdjęcie etykieta nieznacznie ewoluowała graficznie. Niestety chwilowo nie mam czym zrobić zdjęcia. Przed napisem "Baron" pojawiło się tych samych rozmiarów słowo "Svijany". Na krawatce pojawiła się grafika kapsla, w którą to wkomponowano wcześniej zawarte w tym miejscu elementy.
Świetnie zbalansowane smakowo piwo jak na taką moc.
Comment
-
-
Kolor - złoty, spodziewałem się nieco ciemniejszego.
Piana - dość wysoka, gęsta, o niezłej trwałości, oblepia ścianki kufla.
Zapach - niezbyt intensywny, słodowo-chmielowy z lekką chlebową nutą.
Smak - Pełny, słodowo - chlebowy. Do tego wyraźna chmielowa goryczka, która długo pozostaje w ustach. Gdyby nie delikatny alkoholowy posmak byłoby świetne, tak jest po prostu dobre.
Wysycenie - średnie do wysokiego, odpowiednie.
Opakowanie - jak na zdjęciu powyżej.
Kupione za 3,99 zł w Intermarche.
Jak widać specjalizujący się w lżejszych piwach Czesi ze zrobieniem dobrego, mocnego piwa też nie mieli wielkiego problemu. Gdyby nasze jasne mocne tak smakowały...Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.
Comment
-
-
Mój Baron miał ciężką słodycz i żadnych smaków chlebowych czy też kwaśnych...
...nie znaczy że było ulipkiem...
Nut alkoholowych nie czułem... Baron to solidne piwo...
Ta "jasna 15-tka" nie jest zła... i do polecenia smakoszom ciężkiej słodyczy
Nie znałem tego piwa wcześniej i z opisów wynika że to piwko nie było kiedyś takie słodkie... szkoda że teraz jest inne
Mam jeszcze Svijansky Ritir on zapewni mi to czego oczekuję...Last edited by Javox; 2010-12-19, 01:27.
Comment
-
-
Drugie moje próbowane piwo produkcji Svijan . drugi raz wypada mi tylko pochwalić ten browar.
Bardzo ładny kolor, przyzwoicie wysoka i utrzymująca sie praktycznie do końca pianka, zapach może niezbyt wyraźny ale przyjemny, a przede wszystkim konkretny, treściwy smak. Mocno nachmielone a przede wszystkim wyraźnie goryczkowe, ja żadnej słodyczy w nim nie znalazlem. Co do opakowania - są ładniejsze piwa ze Svijan, nie przekonuje mnie też dopisek "kvalitet S", bo pomimo tego że to smaczny trunek, chętniej sięgnę następnym razem po svijanskiego "Knjiże"
Comment
-
-
Trawiasty aromat chmielowy, słodowość w zapachu, trochę chleba w łagodnym smaku, odpowiednie nagazowanie, treściwe, b. porządna piana, może trochę zbyt jasne.
Tak jak przedmówca nie darzę uczuciem jasnych mocnych, ale to wyrasta ponad przeciętność. W sumie dobre, trochę zbyt mało charakteru, ale wypite z przyjemnością.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Comment
-
-
Svijany, Baron
Kolor: Złoty, nieco za jasny przy tym ekstrakcie.
Piana: Lekko przybrudzona, średniowysoka. Opada po kilku minutach do niepełnej warstwy, lecz później tylko pierścień.
Zapach: Całkiem intensywny, słodowy. W tle delikatne chmielowe i niepasteryzowane nutki. Przyjemny.
Smak: Mimo, że początek mocno słodowy w porównaniu do innych piw ze Svijan jest też mocna goryczka, która długo zostaje w posmaku. To sprawia, że piwo jest wyjątkowe jak na jasne mocne. Na początku także lekko wyczuwalne metaliczne posmaki, ale jako całość dobre piwo.
Wysycenie: Średnie, ale tu pasuje.
Opakowanie: Jak na powyższej fotce Javoxa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziCałkiem smaczne, ale potwierdza że jasne mocne lagery to nie moja bajka. Inne, lżejsze piwa z tego browaru znacznie bardziej mi podeszły. Co nie znaczy że Baron jest słaby - w swojej kategorii jest bardzo dobry
Comment
-
Comment