Budějovický Budvar, Světlé Výčepni Pivo 10

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24051

Budějovický Budvar, Světlé Výčepni Pivo 10

tym razem, produkt budziejowickich piwowarów dostarczył mi do testowania Pjenknik

zwrotna but. brązowa, o,5l, NRW.
    Budweiser Svetle Vycepni Pivo,
    alc. 4,o %obj. ekstr. 10

zapach: średnio intensywny, charakterystyczny dla użytego chmielu (chyba Saaz?) [4]

piana: coś słabo z nią było, pojaiwła się szybko gruboziarniście i zaginęła [3]

kolor: słomkowy [4]

bąbelki: duże i w dobrej ilości [4]

smak: bardzo orzeźwiające w smaku na pierwszy rzut,
    przyjemna intensywna ale zaokrąglona goryczka - długo zanikająca. dość wodnista konsystencja, ale nie można oczekiwać więcej substancji po dziesiątce. [4]

w sumie jest to solidna dziesiątka, dobra na upalne dni.

ocena ogólna: [3,9]
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

Szczerze polecam, szczególnie w upalne dni, a najlepiej z wajchy.
    Spokojnie można wypić dobrych kilka piw. I na drugi dzień nie ma problemów gastrycznych.
    Zakupione w Hypernovej w Krnovie.
    Za 5 koron plus 3 korony kaucji
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

Budějovický Budvar, Světlé výčepni pivo

Kupione w małym sklepiku w Českym Krumlovie, produkowane w Czeskich Budziejowicach.
      Kolor normalny pilsowy, ale czeskie lekkie tak przecież mają.
      Piana średniowysoka, ale znikła momentalnie! Zupełnie jak w coli...
      Zapach dość silny jak na słaby ekstrakt, chmielowy, ale gdzieś w tle lekka słodowość.
      nagazowanie doskonałe.
      W smaku - nie wyróżniajace się czeskie lekkie piwo. Gdybym w ostatnim czasie nie wypił wielu odobnych trunków, mogłoby mi się spodobać, a tak plasuje się poniżej średniej. Nie znaczy jednak że złe. Po prostu podniosła się moja poprzeczka.

Zdjęcie butelki jutro, chcę zrobić przy świetle dziennym.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2005-09-02, 14:08.

Comment

• Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

Z opóźnieniem, ale zamieszczam obiecane zdjęcie butelki z kapslem:
        Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2012-10-14, 13:16.

Comment

• babalumek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1207

Ja piłem je z beczki w świetnej restauracji w Hornim Adszprachu i z tego co czytam to mamy takie same odczucia co do tego piwka. Bardzo orzeźwiające, lepsze niż się spodziewałem, tylko z pianą średnio.
          MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• sibarh
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2005.01
            • 10387

Aktualne foto znanego wszystkim piwa:
            Attached Files
            2800 nowe piwa opisałem na forum
            Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
            Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Dreamer
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.05
              • 1576

Nowa nazwa: Svetlé pivo

zaw. alk. 4,0% (ekstr. 10%), but. 0,5 l
              przywiezione z Czech

Tak sobie myślę, że mimo nazwy "Svetlé pivo" to będzie właśnie to piwo, które opisane jest w tym wątku. Ogólnie powiem, że Budweiser nawet w lekkiej wersji nie zawodzi!
              Kolor - pełno-słoneczno-złoty; jak na ten ekstrakt to rekord świata!
              piana - też pozytywne zaskoczenie: ogromna mięsista czapa, która do samego końca gęstym, konkretnym kożuchem chroni zawartość kufla;
              nasycenie - mocne; orzeźwiające;
              zapach - tu raczej słabiutko: chmielowy ale wątły;
              smak - dobry smak pełnego piwa, w którym zrównoważenie chlebowego słodu aromatycznym chmielem oceniam na poziomie godnym niejednej 12-tki; kompletnie nie smakuje jak 10-tka mimo specyficznej słodowej delikatności (ale właściwej wszystkim budejovickim piwom); poza tym charakterystyczne dla każdego Budvara odwrócenie kolejności smaków: najpierw delikatna goryczka, a dopiero po niej słodowy posmak. Pyszne piwo.
              opakowanie - z nową etykietą, dołączam aktualne zdjęcie:
              Attached Files
              Blog: Piwna Brytania

Comment

• kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

Kolor - jak na 10tkę, to rewelacja, bardzo ładny, złocisty.

Piana - cóż... koncernowa - ładna, a po chwili jej nie ma.

Nasycenie CO2 - średnie, mogłoby być ciut wyższe, ale wydaje się wystarczające.

Smak - piwo jest lekkie, ale nie wodniste, jak na 10% to wyjątkowo treściwe. Wyraźna goryczka, wyraźna słodowość. Na szczęście ta słodowość nie jest tak silna jak w 12tce. Dla mnie na szczęście, bo nie do końca mi to podchodzi w 12tce z Budejovic.

Opakowanie - klasyczne, takie jak na zdjęciu Dreamera. Minus za zieloną butelkę.

Dobra koncernowa desitka bez wad, lekka i orzeźwiająca w upały.
                blog.kopyra.com

Comment

• granat862
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2004.12
                  • 945

Kolor zlocisty, klarowny.
                  Piana drobnopęcheżykowa srednio wysoka szybko .
                  Zapach przyjemny chmielowy, orzeźwiający.
                  W smaku lekkie, przyjemna goryczka.

Polecam, szczególnie na gaszenie pragnienia po ciężkim dniu, zwłaszcza że cene nie za wysoka(2,10 w Bełchatowie)
                  Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• celtyk87
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.11
                    • 208

Właśnie spożywam butelkę tego wspaniałego piwa które zakupiłem wczoraj w tesco w Czeskim Cieszynie (8,50kc).Szkoda że w Polsce jest nieosiągalne bo to naprawdę porządne piwo za przystępną cenę

Comment

• Martyn_GL
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.07
                      • 7

Kolor - jasny, złoty [4]

Piana - musiałem troszkę pomóc lejąc z góry, inaczej byłoby jej za mało. Pęcherzyki średnie, zniknęła dość szybko ale resztki trzymały się do samego końca. [3,5]

Smak - niezbyt mocny, jak na dziesiątkę w sam raz, piwo dość łagodne ale zostawiało w ustach gorzkawy posmak. [3,5]

Zapach - orzeźwiający i dość słodkawy, niezbyt mocny. [4]

Nasycenie - ciekawa sprawa, piwo wykipiało przy otwarciu, mimo że nie było wytrzęsione i trochę postało w lodówce. Za to w trakcie picia gazu było dziwnie mało, IMO przydałoby się nieco więcej. [2,5]

Opakowanie - ładna zielona butelka, firmowy kapsel. Wszystko estetyczne. [4]

Średnia 3,6. Całkiem niezłe, przy następnym wyjeździe do Czech zastanowię się nad ponownym kupnem.

Comment

• Kwadri
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.10
                        • 1216

Kolor: Jak na 10-tke ładne złoto.
                        Piana: Początkowo ładna, ale niezbyt trwała. Opada do ochronnej warstwy by ostatecznie zredukować się do pierścienia.
                        Zapach: Przyjemny słodowo-chmielowy.
                        Smak: Od początku czuć mocną i przyjemną gorycz, która długo zostaje w posmaku. Smaczne.
                        Wysycenie: Drobne. Na końcu trochę brakuje.
                        Opakowanie: Takie jak na fotce Dreamera, z tym że w nazwie Světlé Výčepni Pivo.

Comment

• robert2
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.08
                          • 87

Dobre lekkie czeskie piwko-o jasnym złotym kolorze chmielowym zapachu pianie bardzo mizernej(niestety) i szybko znikającej w smaku orzeźwiające z lekka goryczką wysycenie odpowiednie bez zarzutu-do powtórzenia nawet w większej ilości;-)

Comment

• AaLeX
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            🥛🥛🥛
                            • 2011.07
                            • 698

Piwo trochę mnie zawiodło. Rozumiem, że po 10tce nie mogę oczekiwać cudów, ale piwo wyraźnie obniżyło loty (to wnioski po wcześniejszych opiniach). Producent deklaruje ibu 20, alkohol 4%, podany pełen skład tj. woda, słód jęczmienny, chmiel. Co ciekawe, piwo kupione w Czechach ma etykietę w 3 językach: po czesku, słowacku i po polsku. Piana marna, barwa złota, zapach nijaki, smak tak samo. Goryczka praktycznie nie występuje, nut słodowych też brak. Ibu 20 jest tutaj wybitnie na wyrost, albo ja straciłem smak.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez AaLeX; 2025-03-17, 19:34.

Comment