Przywiezionym przeze mnie z Czech - w sumie to samo ale może się różnić wersja exportowa od tamtejszej.
Budějovický Budvar, Světlý Ležák 12
Collapse
X
-
Skuszony promocyjną ceną w Lidlu postanowiłem powrócić po długim czasie do tego piwka i podzielić się wrażeniami na forum.
Kolor jasnozłoty, klarowny, ale odbiegający od typowych czeskich 12.
Piana dość wysoka, lecz niezbyt zbita. Pęka grubymi bąblami i po krótkim czasie pozostaje po niej tylko cienki kożuszek.
Zapach wyraźnie słodowy, chmiel majaczy gdzieś w tle, ale jest go niewiele.
W smaku również niepodzielna dominacja słodu, przy czym piwko nie sprawia wrażenia treściwego. W ciemno obstawiałbym, że piję desitkę, choć pod względem chmielowości trudno to piwo nazwać typowym czeskim pilsnerem.
Opakowanie ładne, eleganckie, reprezentacyjne - exportowe.
To piwo jest nastawione na export i jest to niestety wyczuwalne w smaku. Przy porównaniu Budweisera z konkurencyjnym Urquelem, ten pierwszy przegrywa przez nokaut. Do innych mniej znanych czeskich piw nawet nie ma sensu przyrównywać.
Jedno z najsłynniejszych i niestety najmniej wyrazistych przedstawicieli browarnictwa naszych południowych sąsiadów. Smakowo kompletnie nie kojarzy się z Czechami, a bliżej mu do niemieckich koncernów.
Za cenę 2,79zł od czasu do czasu można spróbować, ale tylko gdy nie ma w zasięgu żadnych innych "Czechów".Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Pytanie mam. Czym różni się to piwo od wersji "kroužkovaný ležák" ?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziPytanie mam. Czym różni się to piwo od wersji "kroužkovaný ležák" ?
Tyle teoria
Comment
-
-
Była promocja w Auchan 2 piwa za 3,50 . I nie pamiętam, jak poprzednio piłem to piwo, żeby nie miało ono piany. Nawet śladu nie ma po kilku sekundach od nalania. Albo mi się gust tak radykalnie zmienił, albo Budweiser obniżył loty niżej niż Kormoran. W tej chwili to najgorsze pite przeze mnie czeskie piwo. Nawet z Jihlavy są lepsze.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziZakupiłem w Lidlu, 2,79zł
Mocno chmielowe, idzie smakowo już w dobrego zasłużonego pilsnera. Mało słodu, dobrze wysycone gazem. Na upalne dni idealnie gasi pragnienie.
Jak ktoś nie lubi dość gorzkich piw, niech lepiej nie kupuje.
Ja na bank powtórzę, tylko mam do tego lidla nie po drodze
Albo jestem jakiś dziś przepity, albo upał mi szkodzi, bo to dziisjesze nie ma nic wspólnego tam tym sprzed roku. Tamten pełny goryczkowy, smaczny gaszący pragienie a ten dzisiejszy to jakby rozwodniona dziesiątka w dodatku przypominająca bardziej lanego lecha czy tyskie niż nawet średniego lagera.
Oj zawiodłem się bardzo.
Następne pewnie kupię za rok
Warka 05.06.2013
fota pożyczona z netu dla dopełnienie obrazu jak to coś wygląda obecnie
Last edited by dlugas; 2012-07-07, 22:38.
Comment
-
-
obecnie jest dostępne w Lidlu, nie wiem czy w każdym, ale zapytać muszę, mianowicie:
Czy Szanowni Koledzy też wyczuwają w smaku drugoplanowe warzywka, czy język po obiedzie mnie zawodz?
w zapachu wszystko ok, warka do 13.06.2013 bodajże
Comment
-
-
Mam wrażenie, że piwo, a raczej wersja, która sprzedawana jest w Polsce w hipermaketach, mocno obniżyła loty. Kiedyś fajna chmielowa, pełna goryczka. Teraz zakupiłem kilka sztuk w Realu (promocja 3,49 zł) i smak koncernowy do bólu. Wodnistość, nijakość, ot tak poprawne, ale tej miłej czeskiej głębi chmielowego smaku doświadczanej przed laty, gdy sięgałem po to piwo, ni ma, no ni ma
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika erudyta Wyświetlenie odpowiedziPiwo było i nadal jest w ścisłej czołówce najlepszych piw.
Comment
-
-
Piwo ma mocą i konkretną goryczkę, którą w piwach cenię ponad wszystko. A Budweiser właśnie takową posiada. I tu nie jest istotne czy to koncerniak, czy nie. Liczą się doznania smakowe, a w tym przypadku są one zaspokajane w zupełności.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika erudyta Wyświetlenie odpowiedziPiwo ma mocą i konkretną goryczkę, którą w piwach cenię ponad wszystko.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika erudyta Wyświetlenie odpowiedziPiwo ma mocą i konkretną goryczkę, którą w piwach cenię ponad wszystko. A Budweiser właśnie takową posiada. I tu nie jest istotne czy to koncerniak, czy nie. Liczą się doznania smakowe, a w tym przypadku są one zaspokajane w zupełności.Last edited by pioterb4; 2013-02-03, 16:11.
Comment
-
Comment