Budějovický Budvar, Světlý Ležák 12

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6462

Po kilku miesiącach od ostatniego "poświęcenia się" piję zawartość puszki z tego browaru.

Akurat zauważyłem nową szatę graficzną. Niestety zastałem podobny "ledwosmak" co ostatnio.

Piwo jest lekko słodkawe, słodowe, jest jakiś ślad goryczki po prostu znana koncernowo mega marketowa tradycja.
    Attached Files

Comment

• leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

Wodniste, płytkie i ze znikomą goryczką. Po prostu wyprany ze smaku eurolager.

Kupiłem żeby skonfrontować z wrażeniami po Pilsner Urquell. Oba piwa to ikony czeskiego piwowarstwa, oba słabe ale Pilsner przynajmniej ma goryczkę.

Comment

• rohozecky
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2008.11
        • 1840

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
        Oba piwa to ikony czeskiego piwowarstwa.
        Oj, to chyba tylko w tym sensie , w jakim Żywiec i Tyskie są ikoną polskiego
        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• dlugas
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.04
          • 4014

PU zdecydowanie lepszy, bo wyraźniejszy itp. Na upał to piwo jest w sam raz, byle nie w regularnej cenie ok 5-6zł za butelkę/puszkę
          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
            Oj, to chyba tylko w tym sensie , w jakim Żywiec i Tyskie są ikoną polskiego
            Raczej, ale nie chciałbym tu rozwijać zagadnienia nerdów, geeków, chłopów pijących piwo przy żniwach i innych skutków piwnej rewolucji

Comment

• coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

Chyba na eksport robią specjalnie taką wypraną ze smaku wersję. W Czechach miałem okazję napić się niefiltrowanego z beczki i było to piwo całkiem dobre, z chmielem, z goryczką, z charakterem. O niebo lepsze od PU z butelki.

Comment

• Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

Bo beczkowe niefiltrowane to nie jest to samo piwo co w butelce, tylko przed filtracją. To zupełnie inna receptura - po fermentacji piwa dodaje się świeżej warki na etapie krążkowania, czyli niejako kupażowane.
                Last edited by Pendragon; 2014-05-29, 14:33.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• dlugas
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2006.04
                  • 4014

Kupiłem dla odświeżenia smaku.
                  Biedronka 2,79zł butelka

Aromatu praktycznie brak. Lekki słodowy, plus lekka stęchlizna i może coś co jest diacetylem(nie wiem nie znam się)

Piana: z początku spora, duże oczka, ale szybko spada do minimum i już jest słabo.

Smak: Słodowo wodnisty z nutką goryczki chmielowej. Oj słabo, słabo. PU wgniata to po całości, bo ma wyraźniejszą i lepszą bazę słodową i w PU czuć goryczkę.
                  Ten budweiser jest mocno przeciętny. Taki w miarę poprawny nijako słodowy eurolager. Bardzo blisko naszym koncerniakom. Za 2zł można by pić od czasu do czasu do kiełbasy.

Za 2,79zł (nie wspominając o regularnej cenie czyli 3,80-4zł) to szkoda oczu żeby nawet na nie patrzeć

Jak będzie w Lidlu za rok dwa po 2zł może znowu się skuszę.
                  Może
                  Last edited by dlugas; 2014-06-13, 09:47.
                  Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                  Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                  FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• lucifuge
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.11
                    • 309

Czy ktoś miał okazje pić to piwo w Budziejowicach ostatnimy czasy? Pamietam kiedy kupowałem Budvara w Czechach na skrzynki a wyprawa do Budziejowic i gruba degustacja w masnych kramach zostanie na zawsze w mej pamięci :-). To co sprzedają teraz w Polsce jest fatalne delikatnie mówiąc. Kto zepsuł tak to piwo?

Comment

• Javox
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2009.11
                      • 6462

Piana - zniknęła w oczach... po chwili prawie nic nie zostało.
                      Barwa - złoto.
                      Aromat - trochę żelaza ale raczej od tego grama chmielu.
                      Gaz - nie mały, gryzie trochę.
                      Smak - mało smaku piwnego, lepiej pić z butelki, w trakcie picia pojawia się nawet jakaś goryczka.

Za tzw regularną cenę zakaz kupowania a w dobrej promocji tylko jak ktoś musi
                      Attached Files

Comment

• marqqq
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2014.12
                        • 682

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox Wyświetlenie odpowiedzi
                        Za tzw regularną cenę zakaz kupowania a w dobrej promocji tylko jak ktoś musi
                        Kupiłem w przecenie za jakieś 1zł :-D
                        Smak adekwatny do ceny, nie było tak odrzucające jak Henryk z Biedry, ale nigdy bym go nie kupił w normalnej sugerowanej.
                        W sumie nawet w regularnej bieronkowolidlowej są lepsze wybory.

Comment

• Javox
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.11
                          • 6462

120 years

Kupiłem w Lidlu bo było w "promocji"... w dodatku jest nowa szata graficzna.

Tym razem mają święto bo istnieją 120 lat.

Piwo chyba ogólnie bez zmian.

Piana słaba, gaz średni, słodkawe, słodowe, minimalnie zbożowe z bardzo małą goryczką.

Do picia "bezrefleksyjnego" wyjątkowo zdatne
                          Attached Files

Comment

• Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

A ja mam jednak refleksję. Unikać! Ew. skończyć na pogłaskaniu miłej w dotyku puszki.
                            Nie wiem jak oni to zrobili, że w lagerze tyle owocowych estrów uzyskali. Oszczędzają na chłodzeniu?
                            No chyba, że to jednak od chmielu. Tak czy siak - z każdym rokiem większy badziew.
                            Szkoda.
                            Last edited by Pendragon; 2015-07-31, 11:40.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Javox
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2009.11
                              • 6462

Estrów bardzo nie było... piwo miało raczej kierunek kukurydziano pilzneński.

No cóż niektóre ideały prędzej czy później sięgają dna...

Comment

• Jasiek77
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2014.03
                                • 107

Słuszna uwaga o estrach. W rocznicowej (120 lat) puszce było ich od ch... i jeszcze więcej. Warka świeża (19.07.2015) ale z ww. estrami plus pałętająca się w tle kukurydza i masełko jest to jednak przyciężkawy i małopijalny pils.
                                Johnny Bonnano

Comment

Przetwarzanie...
                                X