Rzeczywiście, te "rocznicowe" musiało długo stać obok masła w lidlu, bo przeszło
Budějovický Budvar, Světlý Ležák 12
Collapse
X
-
Jak pierwszy raz kupiłem Buda 11 lat temu (pod wpływem reklamy Wazzup ) to wydawał mi się okropnym sikaczem - wodnistym, lekko kwaskowatym. Teraz po drugim podejściu stwierdziłem, że to nawet niezłe niezobowiązujące piwo - można wypić do meczu, do grilla.
Zapach przyjemny, słodowo-chmielowy. Obfita warstwa drobnoziarnistej piany. W smaku zdecydowanie słodowe (z kukurydzianym posmakiem), czuć trochę nawet chmiel - goryczka trawiasto-herbaciana. Wysycenie zdecydowanie wysokie.
Warka 31.03.2017
Comment
-
-
Alko 5% i IBU 22.
Piana - więcej na początku potem cienka, niepełna warstewka.
Lacing - niewiele.
Gaz - średni.
Barwa - złoty bursztyn.
Aromat - chmielowość (gorzkawa) i zbożowość.
Smak - gorzkawa słodowość z żywicznym chmielem, mała goryczką plus leciutkie masełko.
Było całkiem spoko
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Obywatel1978 Wyświetlenie odpowiedziCzemu ten temat jest zatytułowany po czesku, a nie tak jak stoi na etykiecie, czyli Budweiser?
Na rynku m.in. europejskim Budweiser a w Amerykach Czechvar:
zresztą można sprawdzić i wbić: www.czechvar.com
To wszystko efekt wieloletniej wojny między browarem w Czeskich Budziejowicach (należącym do skarbu państwa oczywiście czeskiego) a amerykańskim Budem. Gdzieś kiedyś już była o tym mowa na forum. Właściwie o tym już książkę można napisać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kranu Wyświetlenie odpowiedziKupiłem w Lidlu cały karton w promocji i zupełnie inne piwo.
Butelka bez złotka na kołnierzu i nie ma już tej przyjemnej goryczki.
Comment
-
-
Comment
-
Comment