Cerna Hora,Pater, jasna 11, zawartośc alkoholu4,4%, dobre piwo, butelkowe i z beczki. Dostępne w okolicy Cernej Hory. Polecam!
Černá Hora, Pater 11°
Collapse
X
-
Kolor właściwy dla tego ekstraktu,
piana niewysoka, ale przyzwoicie trwała, zapewne z uwagi na dość spore nasycenie CO2,
zapach bardzo słaby, ale ładnie chmielowy,
smak się w tym zestawieniu pozytywnie wybija in plus - początkowo delikatny (ale nie wodnisty), później narasta coraz sympatyczniejsza goryczka.
Najlżejsze i najlepsze z czterech Černych Hor kupionych w "To tu / 101".browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
-
-
Piana - niestety niezbyt trwała, już po chwili i kilku łykach była bardzo cieniutka warstewka, a w połowie kufla były już tylko smętne resztki, niestety po kolejnych łykach zniknęła.
Kolor - ładny, złocisty, adekwatny do ekstraktu
Nasycenie CO2 - średnio niskie, spokojnie mogłoby być mocniejsze.
Smak - bardzo dobry pils, brak obcych posmaków, jest trochę sterylny, na początku trochę kwaskowaty, ale ratuje go wyraźna goryczka, która długo rozlewa się po ustach. Piwo wspaniałe na lato.
Opakowanie - niby wszystko fajnie, czyli jest spójna seria etykiet z tego browaru, jest alufolia, ale jakoś nie pasuje mi tu ten pastelowy zielony kolor. Zarówno etykieta jak i alufolia na szyjce w tym kolorze wyglądają cokolwiek badziewnie.
Solidnie chmielony lekki pils, których brakuje w naszym kraju. Warto spróbować.
Comment
-
-
Piana drobnopęcheżykowa, opada powoli.
Kolor jasno złoty.
słabo wyczuwalny aromat chmielowy.
W smaku przypomina mi delikatną pszenice Niby to samo piwo ale ja w moim goryczki ledwo co wyczułem, za to dominował lekko cytrynowy posmak.
Zupełnie nie przypomina mi Patera któprego pilem jakis miesiąc temu, tamten bardziej pasował do opisu kopyra i jerzego.
Etykieta taka sama jak na zdjeciu kopyra.Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."
Comment
-
-
Po otwarciu przyjemny chmielowy aromat.
Dość jasna barwa.
Piana niezła, dość długo się utrzymuje.
W smaku dominują aromaty chmielowe z zarysowaną w tle goryczką. Ogólnie oceniając bardzo przyjemne piwko, taki właśnie lekki lager jakich brakuje w Polsce.
Nasycenie odpowiednie.
Opakowanie estetyczne i mi się podoba.
Ocena to 4.3
Comment
-
-
Kolor: Żółty klarowny
Piana: Słaba. "Wyparowała" w minutę
Zapach: Bardzo przyjemny, podobny do jasnego pszeniczniaka
Smak: Silna goryczka z kwaskowatością. Niestety zagłuszająca akcenty słodowe. Płaskie
Wysycenie: Średnie
Opakowanie: Minus za brak danych o ekstrakcie. Plus za krawatkę ze sreberka
Uwagi: Ciekawe piwo ale dla miłośników czeskich klimatówNawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Comment
-
-
Zakupione tradycyjnie w łódzkim Zofmarze.
Kolor: Złoty, ciut ciemny jak na ekstrakt.
Piana: Dość wysoka, niezbyt szybko opada, długo utrzymuje się solidną kołderką.
Zapach: Silny, przede wszystkim chmielowy, choć z lekką słodowością pod spodem. Zgadzam się też, że można wyczuć jakby weizenowe nutki.
Smak: Przede wszystkim chmiel i solidna goryczka. Nie spodziewałem się za wiele słodowości po tym ekstrakcie, ale i tak jest ona praktycznie niewyczuwalna. Piwo staje się przez to dość jednowymiarowe.
Opakowanie: Bardzo fajna, stonowana etykieta w kolorach złota, czerni i pistacji. Sympatyczny widoczek, który zapewne wejdzie do mojej kolekcji.
Uwagi: Jako miłośnik czeskich dziesiątek i jedenastek, czuję się rozczarowany. Za mało w tym piwie charakteru.
Comment
-
-
Kolor byłby ładny złoty ale pływa w nim pełno farfocli (raczej nie wina browaru bo piwo już grubo po terminie), piana średnioziarnista, nietrwała. Zapach słodowy z lekkimi chmielowymi nutkami. Pierwsze łyki sprawiały wrażenie bezsmakowych i wodnistych przy przechylaniu szklanki jednak to tylko złudzenie bo piwko jest przyjemne, lekkie, słodowe, chlebowe z pojawiającą się po chwili goryczką, która zyskuje na sile w miarę picia.
Nasycenie średnie, lubię wyższe ale w tak lekkim piwie nawet pasuje.
Zielona etykieta mi się podoba tylko ten kapsel taki jakiś jak od oranżady.
Piwo zakupione grubo po terminie (bo pan Arek nie poinformował), a wypite jeszcze grubiej po terminie jednak poza osadem brak innych mankamentów.
Zakupione w: Rodzinka Bis, Warszawa
Data ważności: 25.11.2010
Soundtrack: "Lateralus" by Tool
Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem
Comment
-
-
Černá Hora, Páter
Kolor: Złoty.
Piana: Wysoka, ale dość szybko się dziurawi i opada do kożucha, który długo się utrzymuje.
Zapach: Słodowy z jakby drożdżowym, ale nie do końca przyjemnym tłem.
Smak: Słodowy początek, potem delikatna goryczka. Zostaje lekko kwaskowy posmak, który miesza się z goryczką, co sprawia, że piwo jest orzeźwiające. Przyjemne.
Wysycenie: Średnie.
Opakowanie: Jak u kopyra, ale z innym kapslem.
Comment
-
-
Raczej słodowe niż chmielowe, dosyć treściwe, smaczne. W upalny dzień doskonale mnie orzeźwiło, jednak chmielu to bym dosypał więcej..
Comment
-
Comment