Pierwsza rzecz która zrobiła na mnie wrażenie to piana - dawno nie widziałem tak okazałej czapy, beżowa i trawała. Utrzymywała się bez zmian przeszło 2 minuty. Odmierzałą każdy łyk ładnymi kręgami na szkle, do samego końca konsumpcji utrzymywała się na poziomie 1,5-2 cm. Dla mnie absolutny faworyt pod tym względem. Kolor dość jasny jak na tmave, mahoniowy, pasuje lepiej do polotmavego, klarowny. Zapach dość niewyraźny, wyczuwam ciemne słody, orzechy i lekką karmelowość. Wysycenie średnie ale pod koniec konsumpcji trochę już bąbelków brakuje. W smaku pełna wytrawność, żadnej słodyczy, dość wyrazista goryczka pochodząca chyba od ciemnych słodów. Piwo treściwe, moc niewyczuwalna. Z czasem smak wydaje się nieco jednostronny, brakuje mi posmaków karmelowych i owocowych które bardzo mi odpowiadają np w Svijańskiej ciemnej 13%. Ale to i tak świetny ciemniak, marzy mi się taka goryczka w jakimś polskim ciemniaku.
Malý Rohozec, Skalák Tmavé 13
Collapse
X
-
Kolor ciemny, z refleksami brązowo-bordowymi, Piana wysoka, pęka grubymi bąblami, bardzo mocno brudzi szkło, ale znika zbyt szybko dość głośno strzelając. Zapach bardzo niewyraźny, słabowyczuwalny, ale drzemie w nim coś ciekawego, coć słodkiego, jakby karmel i wanilia. Poza tym wyczuwam kawową paloność. W smaku wyraźny karmel z paloną goryczką. Są również obecne mineralne posmaki dodające piwu lekkości i orzeźwienia.
Wysycenie niewysokie ale dosyć ostre, kłujace w język - równiez sprawia, że piwo wydaje się lżejsze. Piwko kupione w PiP w butelce z seryjną etykietą utrzymaną w tonacjach brązowo-beżowych. Kontra z bardzo, baaaardzo słaboczytelnym opisem - również w języku polskim, czcionka zdecydowanie za mala, bez lupy jest cieżko poza tym wszystkie informacje podane, minus za goły kapsel.
Ciekawy ciemniaczek warty spróbowania. Cena też z tego co pamiętam nie była wygórowana.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
-
Kolor: Ciemnurubinowy, ładny.
Piana: Jasnobeżowa, wysoka, ale szybko się dziurawi i opada do pierścienia i wysepek.
Zapach: Niezbyt intensywny, ale przyjemny. Trochę czekolady, owoców i karmelu. Bardzo ładnie się to komponuje w całość.
Smak: Początek nieco słodki, karmelowo-owocowy. Powoli dociera początkowo lekko palona goryczka i zostawia lekką paloność w finiszu. Po chwili paloność staje się coraz silniejsza i pomimo wytrawnego finiszu w posmaku nadal czuć przyjemną owocowość. Dobrze zrównoważone i smaczne.
Wysycenie: Średnie.Last edited by Kwadri; 2012-07-06, 13:15.
Comment
-
-
barwa: czarna z rubinowymi przebłyskami
piana: wysoka i bardzo gęsta, beżowo-brązowa, ładnie osadza się na kuflu
zapach: karmel i gorzka stęchlizna
smak: tego się nie spodziewałem, początek gorzki z nutą palono-karmelową i chmielową silną dawką goryczki. Gdzieś w oddali pałęta się czekolada i karmelowa gorzkość
gaz: ok
W składzie sacharyna, barwnik karmelowy i E300
alk. 5,9%
W sumie było ok, zapach do zmianyLP
Comment
-
-
Piwo ciemnorubinowe z wysoką ale szybko opadajacą pianą, która utrzymuje się w postaci cienkiej warstewki i pozostawia ślady na szkle.
Zapach niezbyt intensywny, karmelowo-słodowy z odrobiną chmielu.
W smaku przede wszystkim wyczuwalna mocna goryczka, karmel i owoce.
Wysycenie w porządku.
Opakowanie jak na zdjęciu Karola.
Niezłe piwko, tylko nie rozumiem po co tyle tych dodatków: isoekstrakt, kwas askorbinowy i jeszcze do tego słodzone sacharyną.
Comment
-
-
Obecnie bez sacharyny w składzie, reszta jak wyżej.
Kolor brązowy z miedzianymi przebłyskami.
Piana średnia, drobno-pęcherzykowa, złamanej bieli, niezbyt trwała.
Aromat słodowy, tostowy, opiekany, chlebowy, z karmelem, trochę suszonych owoców, minimalnie palony, po ogrzaniu wychodzi dość spory aldehyd
Smak słodowy, podpiekany, lekko chlebkowy, lekki karmel, minimalna czekolada, lekkie żelazo, minimalny aldehyd (po ogrzaniu większy)
Goryczka średnio-niska, czysta
Odczucie w ustach pełnia średnio-niska, wysycenie średnio-wysokie, smukłe.
Całkiem niezłe, zwłaszcza póki zimne
Comment
-
-
Piana - nie mała z tendencją do czopa. Po dłuższym czasie pozostało około 0,5 - 1 cm. Lejsing był.
Barwa - nie za ciemne, pod światło coś między rubinem a brązem.
Gaz - średni.
Aromat - słaby, coś ze słodów palonych, karmel.
Smak - słodkawe, goryczkowe, koźlakowate, słodkawe suszone owoce.
Piwo pije się dobrze choć ferii smaków piwa ciemnego nie ma.
Faktycznie zimne lepsze.
Grafika bez zmian, kapsel golas.
Comment
-
-
Kolor: Ciemny brąz, pod światło rubinowe refleksy.
Piana: Kremowa, mało obfita, średnio gęsta, dosyć trwała. Opada do kożucha lekko oblepiając szkło.
Zapach: Mocno owocowe, śliwki, jakieś jabłka, karmel, lekka czekolada.
Smak: Treściwość średnio niska. Karmel, dalej wyraźne owoce, minimalna czekolada. W miarę ogrzewania wychodzi aldehyd octowy. Goryczka średnio niska.
Wysycenie: Średnie.
Ogółem: Ujdzie.
Uwagi: Pite z kija.
Comment
-
-
Kolor: Ciemny klarowny rubin
Piana: Mała przy nalewaniu, szybko opada
Zapach : Mało intensywny dla mnie trudny do skojarzenia
Smak: Lekka goryczka, czekolada troche chmielu,
Opakowanie: Bez zmian poza grafiką etykiety, chyba na korzyść
Wysycenie: Średnie jak dla mnie w sam raz
Uwagi: Ciekawe piwoPiwo jest tylko dobre i bardzo dobre.
Comment
-
Comment