Poutnik, Světlý Ležák Prémium 12°

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    Poutnik, Světlý Ležák Prémium 12°

    Butelka 0,5 litra, kapsel firmowy, alkohol 5 %, eks. brak, svetly lezak premium
    Kolor - jasnozłocisty, klarowny
    Piana - drobna, bielutka, wysoka, średniotrwała
    Zapach - słodowo-chmielowy, wyraźny
    Gaz - okey
    Smak - słodowy z wyraźnym mocnym chmielem, min. słodkie, wyraźnie kwaskowate z mocną goryczką
    Wypijalne dla mnie za kwaśne

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr. 680 / 479 opisane na forum / 382 - nowe na forum (moje)
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Piwo:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • Dreamer
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 1576

      #3
      zaw. alk. 5,0% (ekstr. 12%), but. 0,5 l
      dostępne w sklepie na Pomorskiej (Łódź)

      Browar Poutník (dawny Pelhřimov) obecnie warzy tylko 3 rodzaje piwa - 10-tkę, 12-tkę i 14-tkę, za to wszystkie - tradycyjnie już dla tego browaru - niepasteryzowane! Fakt godny odnotowania, wywołuje błysk radości w oku, ale i żalu, że tylko ta 12-tka zagościła na półkach łodzkiego sklepu:
      kolor - złoty;
      piana - śmietanowo-gęsta, mimo to niewysoka, drobnoziarnista kołderka kurcząca się do postaci pulchnych placków na piwie;
      nasycenie - stonowane, idealnie dobrane pod piwo;
      zapach - intensywny chmielowo-słodowy, kojarzy mi się właśnie z typowym świeżym, niepasteryzowanym lagerem;
      smak - brak pasteryzacji czuć na każdym calu: świetny, chlebowy słód z delikatnym śmietanowym akcentem diacetylowym w bardzo świeżej, może i też (jak zauważa Sibarh) lekko kwaskowatej kompozycji, ale przede wszystkim ta wspaniała goryczka chmielowa, która uderza zaraz na początku i pozostaje aż do długiego posmaku; chmiel wyczuwalny jest zresztą nie tylko w postaci goryczki - piwowarom z Pelhřimova należy się szczególne uznanie za niesamowicie świeży, słomiany aromat "wyciśnięty" z żateckiego chmielu.
      Na prawdę doskonałe piwo.
      Blog: Piwna Brytania

      Comment

      • lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

        #4
        Złociste, słabo nagazowane, piana na tyle sztywna że się udało postawić wysokiego grzyba, średnio trwała.
        Zapach chmielowy, ziołowy, słodowy, kwaskowy, średnio intensywny.
        Smak również chmielowo-ziołowy (może i słomiany jak określił Dreamer), z łagodną ale zdecydowaną goryczką, trochę kwaskowy jak zauważył Sibarh, z konkretnie słodowym posmakiem. Dobre, treściwe piwko.
        Kupione oczywiście w łódzkim Zofmarze.
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !


        Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

        Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

        Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

        Comment

        • docent
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 5205

          #5
          Z mojej wizyty w Pelhrimovie dwa lata temu (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=61532), zapamiętałem fakt, iż miejscowy Poutnik był jednym z nielicznych piw które smakowały mi bardziej z butelki niż z beczki. Trochę czasu minęło i zdążyłem już wypić pysznego lanego niefiltrowanego Poutnika, ale teraz kosztując to piwo z butelki ponownie przeżywam zaskoczenie! To piwo dla mnie jest wręcz wyznacznikiem tego, jak powinien smakować niepasteryzowany butelkowy pils. Idealnie zbalansowany z dobrze zaznaczoną goryczką i tą urzekającą swieżością...Przepyszne piwo!
          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12557

            #6
            Potwierdzam powyższe informacje. To piwo od jakiegoś czasu poprawiło jest naprawdę bardzo przyzwoite. Niestety ciężko dostępne na terenie Czech (w wersji butelkowej w Pradze chyba jedynie w Pivovarskim klubie - Florenc i Pivna galerie - Holeszowice)

            Comment

            • lzkamil
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.01
              • 3611

              #7
              Znowu kupiłem Pielgrzyma w łódzkim Zofmarze.
              Ma mniej tych kwaskowych nutek niż w poprzednim próbowaniu, za to więcej goryczki, co mu wg mnie wyszło na dobre. Chyba więcej gazu, piana mniejsza ale dalej nienajgorsza. W polskich niepasteryzowanych jest więcej słodowych nut, czeskie mają za to szlachetniejszą goryczkę, no i niech tak będzie. Niech żyje różnorodność

              Trochę inna szata graficzna:
              Attached Files
              Lepszy jabol pod okapem
              niż GŻ, CP i KP !


              Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

              Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

              Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Ta sama wersja co u lzkamila.
                Piana: niezbyt obfita, oblepia szkło, redukuje się do resztek.
                Kolor: złocisty.
                Wysycenie: niskie.
                Zapach: raczej słodowe.
                Smak: wyraźna i co ważne szlachetna goryczka, świeży piwny smak, bardzo smaczne.
                Opakowanie: jedyne co mi się podoba, to firmowy kapsel, a właściwie to, że jest. Estetyka do mnie kompletnie nie przemawia.

                Ze smutkiem trzeba przyznać, że bije co najmniej połowę polskich niepsateryzowanych na głowę. Przede wszystkim wyraźną goryczką, po drugie brakiem wad. Polecam.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • amstach
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.10
                  • 14

                  #9
                  naprawdę przyzwoity smak ,fajna goryczka i najważniejsze - niepasteryzowane .
                  oczywiście Zofmar , jednak w Łodzi dostępność rośnie, ostatnio zakupione na Górniaku , i to z lodówki co wyjątkowo cieszy .
                  śmiało polecam ( niewymagajacym , PYSZNE!!!

                  Comment

                  • Tapir
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2009.10
                    • 730

                    #10
                    Kolor - Złoty
                    Piana - Drobnoziarnista, wysoka. Trwałość średnia, oblepia ścianki, zostaje po niej dziurawy dywanik.
                    Zapach - Świeży, chmielowo słodowy z lekką kwaskową nutą.
                    Smak - Świetna chmielowa goryczka, która długo zostaje w ustach, delikatnie słodowy. Świeży i zbalansowany. Posmakowało mi
                    Wysycenie - w porządku
                    Opakowanie - jak na zdjęciu lzkamila, w sumie nic specjalnego.

                    Kupione w Zofmarze

                    Świetne niepasteryzowane piwo z bardzo fajną goryczką. Polecam!
                    Last edited by Tapir; 2009-11-30, 18:50.
                    Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

                    Comment

                    • YouPeter
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.05
                      • 2379

                      #11
                      Na prawdę dobre czeskie piwo o nieczeskim smaku . Kolor słomkowy, piana biała, średnio gęsta, początkowo wysoka, później przez dłuższy czas pozostająca w postaci półcentymetrowego dywanika. Zapach bardzo rześki chmielowy, w smaku początkowo uderza chlebowość, potem chmiel i na prawdę fajna, dość mocna goryczka. Nasycenie CO2 idealne. Na prawdę dobra czeska dwunastka o pełnym smaku, którą można polecić każdemu.
                      Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                      Comment

                      • docent
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 5205

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedzi
                        Na prawdę dobre czeskie piwo o nieczeskim smaku .
                        Ale że co Poutnik jest dla mnie przykładem klasycznego, mocno chmielonego czeskiego pilsa. Jaki jest według Ciebie czeski smak bo coś mi się wydaje, że odnosisz go do tzw. czeskich Europiv
                        Last edited by docent; 2010-01-18, 21:52.
                        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                        Comment

                        • YouPeter
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.05
                          • 2379

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ale że co Poutnik jest dla mnie przykładem klasycznego, mocno chmielonego czeskiego pilsa. Jaki jest według Ciebie czeski smak bo coś mi się wydaje, że odnosisz go do tzw. czeskich Europiv
                          Dla Ciebie, dla mnie nie. Gdyby mocne chmielenie świadczyło tylko o tym, że jest to klasyczny czeski pils to może byś miał rację. Jednak oprócz tego wyczuwa się w tym piwie dość intensywną chlebowość, która nie jest powszechnie spotykana w czeskich piwach, stąd moje stwierdzenie jest takie a nie inne.
                          Last edited by YouPeter; 2010-01-19, 18:54.
                          Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                          Comment

                          • docent
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 5205

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dla Ciebie, dla mnie nie. Gdyby mocne chmielenie świadczyło tylko o tym, że jest to klasyczny czeski pils to może byś miał rację. Jednak oprócz tego wyczuwa się w tym piwie dość intensywną chlebowość, która nie jest powszechnie spotykana w czeskich piwach, stąd moje stwierdzenie jest takie a nie inne.
                            Chlebowość wynika zapewne z braku pasteryzacji. A piw niepasteryzowanych (tak jak w Polsce zresztą) jest na czeskim rynku zdecydowanie mniej niż pasteryzowanych. O tyle się z Tobą zgodzę, że rzeczywiście niewiele czeskich niepasterów ze średnich browarów ma tak fajną chlebowość jak ten Poutnik.
                            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                            Comment

                            • darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12557

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dla Ciebie, dla mnie nie. Gdyby mocne chmielenie świadczyło tylko o tym, że jest to klasyczny czeski pils to może byś miał rację. Jednak oprócz tego wyczuwa się w tym piwie dość intensywną chlebowość, która nie jest powszechnie spotykana w czeskich piwach, stąd moje stwierdzenie jest takie a nie inne.
                              Czeskie piwo charakteryzuje się
                              - wysokim nachmieleniem /zaakcentowanym przez goryczkowość/
                              - pełnią słodowego smaku /przez niektórych określaną m.in. chlebowością/
                              - białą gęstą i trwałą pianą
                              Do jego produkcji używa się miękkiej wody, słodu pilzneńskiegi oraz żateckiego /SAAZ/ chmielu.

                              Więcej:



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X