Poutnik, Světlý Ležák Prémium 12°

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Piwo kupione w Zofmarze za 3,20 zł.

Kolor: Złocisty.
    Piana: Bardzo duże bąble, tworzące wysoką, choć szybko znikającą czapę.
    Zapach: Podczas nalewania unosił się wyraźny zapach chmielu. Po nalaniu łagodnieje i dochodzi do niego lekka słodowość i trochę ziołowości.
    Smak: Najpierw słodowość, potem solidna goryczka z wyraźną ziołowością, która utrzymuje się długo w ustach. W finiszu nieśmiało przebija się spod niej pewna chlebowość.
    Opakowanie: Jak na zdjęciu lzkamila. Strasznie odrapana butelka NRW, trochę krzywa etykieta, bardzo krzywa i pofałdowana kontra. Całość jednak czytelna.
    Uwagi: Nie dość, ze niepasteryzowane, to jeszcze dobrze chmielone. Doskonałe.

Comment

• docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

Poutnik ciągle trzyma wysoką klasę. Oprócz zbyt jasnej barwy i chyba przesadnej klarowności piwo ma dla mnie same zalety. Smak nadal pełny, swieży, goryczkowy, dopełniony chmielowo-ziołowo-chlebowym zapachem. Obok 11-tki Chodovara to mój ulubiony pils z łódzkiego Zofmaru.
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Cannabee776i99
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.08
        • 658

Jak wspominają przedmówcy rewelacyjny pils. Świetnie nachmielony, a wszystko to dopełnione słodowo-chlebową podstawą. Pełne w smaku i wyraźne.

Comment

• lisiewski
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 459

Wyraźna, rasowa goryczka i jednocześnie znacząca chlebowość to cechy dystynktywne tego świetnego piwa. Podziękowania za rekomendację dla Tapira.

Comment

• danhaj
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2010.04
            • 620

Może trochę z innej beczki. Czy Pielgrzym miał w swojej ofercie kiedykolwiek piwo pszeniczne? Bo uparcie na swojej stronie i materiałach reklamowych prezentuje swoje piwo(a) w szkle do pszenicy...
            Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

www.czechforum.pl

Comment

• docent
              • 2002.10
              • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danhaj Wyświetlenie odpowiedzi
              Może trochę z innej beczki. Czy Pielgrzym miał w swojej ofercie kiedykolwiek piwo pszeniczne? Bo uparcie na swojej stronie i materiałach reklamowych prezentuje swoje piwo(a) w szkle do pszenicy...
              Nie miał pszenicy. Swoją drogą wolę pilsa w szkle od pszenicy niż pszenicę w kuflu lub zwykłej szklance
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• skitof
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2007.11
                • 2485

Niezwykłe połączenie biszkoptowego słodu ze zdecydowanym, pikantnym chmielem. Zachwyca świeżością i wspaniałym chmielowym aromatem. Końcówka w ustach ziołowo-wytrawna długo nie daje zapomnieć o tym piwie. Z charakterem - a takie lubię najbardziej. Może smakować lub nie, ale nie da się przejść obojętnie.

Comment

• xborsuk
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.01
                  • 133

Yeah!!! Polowałem na to piwo (podobnie jak na svijanskiego rycerzyka) od pół roku i dziś legendarny łódzki Zofmar (byłem tam pierwszy raz) okazał się bardzo pomocny (oprócz tego jeszcze kilka zakupów).
                  Warto było czekać bo rzeczywistość potwierdziła wszystkie wyobrażenia o Poutniku. Ach... ta moja ukochana chlebowość. Wszystko zbalansowane. Łyk piwa i słód z którego wyłania się (jak to już kilku z Was zauważyło) szlachetna goryczka. Do tego piękna piana, która utrzymuje się do samego końca. Poutnik to w 100% moje wyobrażenie piwa pełnego.
                  Ciasno się robi w czołówce czeskich dwunastek. Mam nadzieję, że jeszcze mnie coś zaskoczy...
                  w butelkach: RIS
                  fermentuje: APA, wędzone
                  w planach: bawarska pszenica

Comment

• karol1000
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2007.09
                    • 1823

to je ono

Kolor: Złocisty typowy dla jasnej 12-stki.
                    Piana: duże bąble, szybko znika i pozostawia wianuszek
                    Zapach: delikatny słód z ziołową barwą + chmiel
                    Smak: Początek słodowy z delikatnymi ziołami, dosyć mocno chlebowy smak który wieńczy silna gorzka goryczka. Baaaardzo dobre piwo
                    Opakowanie: Mogliby się bardziej postarać, proste i takie jakieś niewykwintne Największy minus tej buteleczki

Wspaniałe piwo o czy świadczy choćby ilość ochów i achów na forum.
                    Piwo w czołówce przeze mnie pitych czeskich 12 (kurcze trzeba by było ranking trochę uaktualnić)

POLECAM
                    LP

Comment

• Javox
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2009.11
                      • 6471

Moja butla zawierała trochę inną zawartość smakową niż u innych...

Kolor: jasny bursztyn
                      Zapach: drożdże i chmiel
                      Gaz: minimalny, w piciu lepiej wyczuwalny...
                      Piana: średnia na krótko... raczej szybko spadła do cieniutkiej warstewki...
                      Smak: co łyk inne wrażenie... słodkawe na przemian z chmielowym. na starcie wrażenie słabej treściwości ale potem odczucia całkiem pozytywne...
                      ale niestety chlebowości nie czułem może raczej słodowość... finisz zwycięstwo słodkawego...

W sumie w kategorii lekkie - będzie OK

Data: 2.07.2011

Grafika bez zmian...

Comment

• Rzeszowiak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2009.04
                        • 1597

Bardzo fajne piwko. Treściwe, z wyraźną goryczką, trwałą pianą,przyjemnym słodowo - chmielowym zapachem. Jedna z lepszych 12-tek jakie piłem.

Moja ocena: +4.

Comment

• Javox
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.11
                          • 6471

Piłem to piwo od ostatniego wpisu sporo razy ale skoro mam go w warunkach testowych to coś po długim czasie napiszę...

Piana średnia... później poniżej 5 mm
                          Gaz średni
                          Kolor jasny bursztyn
                          Zapach chmielowy
                          Smak słodkawy, maślany, lekko warzywny, goryczka stonowana ale nie prosta... nie jednowymiarowa... co poprawia odczucia całości...

Może nie jest zbyt "gęste" i ma mankamenty ale spokojnie nadaje się do wlania do kufelka... i

Comment

• Javox
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2009.11
                            • 6471

Ale te piwa mają zmienne smaki...

Dziś wcale nie słodkawe, nawet trochę kwaskowe... i dość mocna goryczka bliżej końca...
                            Zapach jakiś owocowy... ale znośny...
                            Piana raczej szybko do poniżej 5mm...
                            Gaz średni... ok
                            Grafika dalej bez zmiany...

Na końcu nie da się powiedzieć że to słabe piwo... na pewno trzeba pić go powoli jak ma się tylko jedną butelkę...
                            - z minusów to początek jest trochę blaszany ale zaraz na szczęście to wrażenie znika....

Comment

• stepwolf
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2012.09
                              • 26

Barwa: złota, klarowna.
                              Piana: biała, wysoka, średniopęcherzykowa, raczej trwała, oblepiająca szkło.
                              Zapach: słodowo-karmelowy. Brak aromatu chmielowego.
                              Smak: podobnie jak w zapachu na pierwszym planie aromat słodowy. Do tego dochodzi karmel, dwuacetyl i lekka metaliczność. Goryczka chmielowa minimalna, przytłumiona przez słodki karmelowy aromat.
                              Wysycenie: niewysokie.

Piwo niepasteryzowane, filtrowane, refermentowane.

Piwo da się wypić, nie jest złe, ale to trochę nie moja bajka. Wolę piwa bardziej chmielone. Moja ocena: 3,5/5.
                              http://notopopiwku.blogspot.com

Comment

• Javox
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2009.11
                                • 6471

Refermentowane? - stepwolf jak na to wpadłeś?

Dziś było bardzo dobre... dobrze zbalansowany słód i chmiel to było mi potrzebne...
                                Brak nadmiernej słodkości... dość mocna goryczka... posmaczki grupy chlebowej... fajnie...

30.11.13

Comment

Przetwarzanie...
                                X