Po rozczarowaniu 12ką, 10ka smakuje rewelacyjnie. Treściwy smak, słodowo-chlebowy z lekkim masłem (które lubię). W zapachu też wyczuwalny diacetyl. Kolejna czeska 10ka która mi lepiej smakuje od 12ki.
Polička, Hradebni Světlé Vycepni 10
Collapse
X
-
Kolor: żółty, klarowne. [4]
Piana: biała, grubopęcherzykowa, średnio obfita, dość szybko opada do dziurawego kożuszka, nie oblepia szkła. [2,5]
Zapach: słodowe nuty, delikatnie chmiel. [3,5]
Smak: pełny smak, długa słodowość plus zbalansowana goryczka - bardzo mi smakowało [5]
Wysycenie: umiarkowane, dobre do picia. [4,5]
Opakowanie: butelka 0,5l; ciekawy design, pełne informacje; kapsel z logo jakiegoś programu unijnego - nie pasuje do reszty [4.5]
Uwagi: Bardzo smaczne piwo. Kupione we wrocławskim Browarku za około 3zł. Super smak przy niewielkiej zawartości alkoholu.Pozdrawiam, Maciek
Comment
-
-
Warka do 28.06.2011. 10,6% ekstraktu, 4,1% obj. Kupione w Marii za trzy coś
Kolor: złoty, bardzo lekko mętne, niezauważalnie wręcz [4]
Piana: średnio trwała, na początku gęsta, oblepia kufel [3,5]
Zapach: lekko intensywny, słodowy [4]
Smak: Jak na 10 to faktycznie treściwe, wyraźnie chmielowy, również lekko chlebowy, na końcu goryczka, z charakterem [4,5]
Wysycenie: bardzo dobre, takie jakie powinno być [4,5]
Opakowanie: przyciągająca uwagę, bardzo ładnie zaprojektowana; kapsel żółto-niebieski (kolory żywe inne niż na etykiecie) [4]
Comment
-
-
Bardzo smaczne piwo. Nie ma sensu powielać atutuów tego piwa wspomnianych przez przedpijców. Jedyny mały minusik, to pojawienie się wyczuwalnego metalicznego posmaku w połowie warki.
Kupione za 2,90 zł w łódzkim Zofmarze.
Comment
-
-
Moja butelka miała termin ważności do dzisiaj, więc wypiłem, żeby się nie przeterminowało. Zaskakuje bardzo mocne nachmielenie piwa. Dla mnie pysze, tylko cena 4.10zł w Gorzowie Wlkp. nie zachęca do szybkiego ponownego spróbowania.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baania Wyświetlenie odpowiedziMoja butelka miała termin ważności do dzisiaj, więc wypiłem, żeby się nie przeterminowało. Zaskakuje bardzo mocne nachmielenie piwa. Dla mnie pysze, tylko cena 4.10zł w Gorzowie Wlkp. nie zachęca do szybkiego ponownego spróbowania.
Comment
-
-
Ale ja świetnie zdaję sobie z tego sprawę, bo przeczytałem wątek tylko szkoda, że pod nosem nie mam taniej.
Comment
-
-
Hradebni
Kolor: Złoty, klarowny. Ładny przy tak niskim ekstrakcie.
Piana: Niezbyt wysoka, średniobąblowa. Szybko opada do cienkiego kożucha. Później pierścień.
Zapach: Przyjemnie słodowy, choć niezbyt intensywny. W tle delikatny diacetyl i zbożowość oraz lekko pikantny chmiel. Po ogrzaniu pojawia się trochę warzyw.
Smak: Słodowo-chlebowy początek po chwili zostaje zdominowany przez dość mocną i przyjemną goryczkę, a w tle lekka kwaskowość. Zostawia miły, goryczkowy finisz. Smaczne i treściwe.
Wysycenie: Średniowysokie, lekko podszczypuje.
Opakowanie: Jak na fotce Tapira, ale z innym kolorem napisów. Ekstrakt 10,6%.Last edited by Kwadri; 2011-09-28, 18:59.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baania Wyświetlenie odpowiedziDla mnie pysze, tylko cena 4.10zł w Gorzowie Wlkp. nie zachęca do szybkiego ponownego spróbowania.Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
-
To jest właśnie podręcznikowa czeska szkoła lekkich piw.
Hradebni miało po przelaniu trwałą pianę na trzy palce, w smaku bomba goryczkowo-słodowo-chmielowa.
Jakbym nie spojrzał na etykietę dałbym mu woltaż powyżej 5%, nie nosiło śladów rozwodnienia.
A Twierdzowe (4,5%)- piany okrągłe zero, czuć że jest wodniste, ratuje smak niepasteryzowany chlebek, ale do pięt nie dorasta piwu z Policki
Hradebni zakupione w Piwnicy na Ogrodowej w Poznaniu.
Comment
-
-
Klasyczna czeska dziesiątka. Podbudowa słodowa z wyraźną goryczką na finiszu. Jak w Polsce brakuje takich piw, lekkich ale pełnych, delikatnych ale z wyraźnym smakiem."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Smaczne piwo, pełne w smaku, dobrze nachmielone. Na minus ulotny aromat i ciut za duże nasycenie. Sporo wypiłem ostatnio czeskich dziesiątek, ale o dziwo jednak najbardziej smakowała mi z Jihlavy...
Comment
-
Comment