Było trochę śmiechu przy piwie
Nymburk, Postřižinské Francinův Ležák
Collapse
X
-
Kupione w łódzkim Zofmarze. Graficznie nowa wersja z panem Bohumilem w kapeluszu, jak na ostatnim zdjęciu Javoxa.
Ciemnozłote, prawie jasnobursztynowe, średnio nagazowane, piana sporej wysokości po nalaniu z góry, przyzwoitej trwałości.
Zapach chmielowo-słodowy, przyjemny i zrównoważony, w miarę intensywny.
Smak ze słodową treściwą podstawą i wyraźną chmielową goryczką, z przewagą tej ostatniej, szczególnie w posmaku. Ogólnie smaczne.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
Comment
-
-
Dość dawno nie piłem a teraz mnie nie przekonało.
Aromat nijaki, gdybym dostał w ciemno, powiedziałbym, że jakiś koncerniak.
Smak nieco lepszy, bo wyraźny. Niestety niezły balans słodu i goryczki jest mocno otoczony nieprzyjemnym, piwnicznym posmakiem.
Comment
-
-
Po otwarciu chciało wychodzić z butelki.
Kolor złoty.
Piana niska, średnio-pęcherzykowa, niezbyt trwała, biała.
Aromat słodowość, minimalny chmiel, minimalny aldehyd.
Smak słodowość, zbożowość, trochę chmielu, lekki chlebek.
Goryczka średnio-niska, w miarę czysta.
Odczucie w ustach pełnia średnia, nasycenie średnio-wysokie do wysokiego, trochę cierpkie.
Przeciętne, w smaku nawet niezłe ale wysycenie zbyt wysokie i aromat słaby.
Comment
-
-
Piłem "go" w ostatnie upały i weszło spoko... choć bez "szaleństwa"...
W osobistej ocenie dałem 8/10 - może to zasługa temperatury...
Dawniej było u mnie w stałej ofercie bo smakowało ale czasy się zmieniają.
Szata graficzna bez zmian od lat...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziNadal niskie loty tego piwa. Mdłe, nieco ścierowate, bez chmielu i goryczki.
Generalnie Nymburk chyba obniżył loty...
Ostatnio pite z różnych warek pozytywnie mnie zaskoczyło. Może nieco przyciężkawe, zbyt słodowe ale goryczka to doskonale zrównoważyła.
Comment
-
-
KOLOR: złoty, klarowne.
PIANA: biała, średnio obfita, drobnopęcherzykowa, trwała.
ZAPACH: średnio intensywny, przyjemny; nuta słodowa, chmiel z lekkim diacetylem.
SMAK: treściwe w smaku, wyraźna słodowość, posmak chmielu oraz "masełka". Na finiszu niezbyt wysoka, lecz wyczuwalna goryczka.
WYSYCENIE: średnie.
OGÓLNIE: całkiem niezłe piwo, raczej bardziej słodowe niż chmielowe, ale smaczne. Butelka o pojemności 0,5L, termin do 30.10.19.604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
Comment
-
-
Comment
-
-
3,99 w Delikatesach Centrum. Piany dużo mniej niż przy 11-tce. Aromat owocowy-jabłka głównie i trochę chmielu. Nuta dolna konsekwentnie jabłka. W smaku lepsze, ciekawsze nuty i słodowe i karmelowe, goryczka nadal taka 'doklejona.' Chyba nie takie piwa pijał Hrabal.
Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
Comment