Chyba przez niedopatrzenie w wykazie nie było półciemnej 10 z browaru Cerna Hora> Piwo to nosi nazwe KERN i jest Mi znane od 6 lat. Zawartośc alkoholu 4,0% obj. Kolor jest rubinowy, piana biała , gęsta, wysoka trwała pozostawiaślad na szkle, smak wspaniały, goryczka dobrze dopasowana do ekstraktu, wysycenie poprawne. Można polecić innym piwoszom szczególnie tym którzy lubią ciemne piwa.
Černá Hora, Kern
Collapse
X
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
-
Piwo koloru brązowego, klarowne.
Piana beżowa, średniopęcheżykowa, pozostawia ślady na szkle.
Zapach słodowo-palony.
W smaku wytrawne, gaz mało wyczuwalny,mimo to po otwarciu szybko ucieka
Kuipine wBełchatowie za 2,10Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."
Comment
-
-
Piwo obecnie ma 3,8% alkoholu, dla mnie bomba. Dlaczego u nas nie robi się takich piw???
Kern mnie zaskoczył njapierw kolorem - jest bardzo ciemne jak na piwa polotmave, potem wraźnie chmielowym zapachem prawie bez akcentów słodowych i palonych. Ostanie zaskoczenie to smak wyraźna goryczka, czuć niezłe nachmielenie. Piwo jest niezbyt treściwe i niemal brakuje mu cech charakterystycznych dla "ciemniaków" słodowości, karmelu itp. Fajne lekkie piwko na ugaszenie pragnienia, jeżeli piłbym je "na ślepo" raczej nie zgadłbym, że jest to piwo półciemne.
Comment
-
-
Černá Hora, Kern
Kolor: Herbaciany, klarowny.
Piana: Beżowa, średniobąbelkowa, niezbyt wysoka. W miarę szybko opada do niepełnej warstwy. Później tylko cienki pierścień.
Zapach: Całkiem intensywny, karmelowy. W tle chmielowe i lekko podpalane akcenty. Przyjemny.
Smak: Mało treściwy początek, mocno palony. Początkowo wyczuwalna delikatna metaliczność. Finisz wytrawny, mocno goryczkowy, połączony z palonymi akcentami. Smaczne.
Wysycenie: Średniowysokie.
Comment
-
-
Kolejne czeskie piwo, które może wzbudzić zazdrość u polskiego piwosza.
Piwo jest lekkie, ale treściwe. Można dużo wypić z przyjemnością i nie upić się.
Kolor mocnej herbaty, mieszanka rubinu i miedzi.
Zapach karmelowy, palone słody połączone z gorzką czekoladą.
Piana oblepia szkło, ale za szybko opadła.
Smak jest dość wytrawny, czuć palone słody i to chyba one są tu odpowiedzialne za goryczkę.
Chmiel jednak jest. Bardziej wyczuwalny w zapachu.
Troszkę zmieniła się etykieta.
Comment
-
-
barwa: ciemny rubin
piana: przy nalewaniu wysoka, opada szybko, zostawia pierścień,
zapach: słód, trochę karmelu i porzeczek, lekka farba w tle
smak: dość pustawy, trochę słodu, leciuteńkie muśnięcie karmelem, nikła goryczka, mocno wodniste
Tak mocno średnio jak dla mnieLP
Comment
-
Comment