Želiv, Castulus

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #1

    Želiv, Castulus

    Butelka 0,33 litra, alkohol 6,5 %, eks. brak , medovinowe pivo, kapsel goły zawinięty w plastikowa folię
    Kolor - miodowo-brazowy, klarowny
    Piana - średniobablowa, niska i nietrwała, znikła po 40 sekundach
    Zapach - miodowo-winny, intensywny i wyraźny
    Gaz - był
    Smak - winno-owocowo-miodowy, nuty winne mocne, owocowo-miodowe także spore, wyrażnie słodkie
    pełne i ciężkie, słód i chmiel niezauważalny
    Spożyte, nawet smaczne. Dawno nie jabola

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 755 / 510 opisane na forum / 413 - nowe na forum(moje)
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Piwo:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Piana - beznadziejna, pomimo wysiłków nie udało się z niej wiele wykrzesać.
      Kolor - klarowne, bursztynowe, no po prostu amber. Moje było jaśniejsze niż na zdjęciu sibarha.
      Nasycenie CO2 - niskie, a nawet rzec można, że bardzo niskie, co przeszkadza.
      Smak - smakuje jak piwo domowe, które otwarto zbyt wcześnie i jeszcze się nie nagazowało. Słodkie, przy czym ta słodycz przypomina własnie rozpuszczoną glukozę, no ewentualnie rozpuszczony miód. Pod sam koniec pojawia się delikatna goryczka. Piwo dość wodniste, zdecydowanie brakuje mu treściwości.
      Nie przypadło mi do gustu.
      Opakowanie - dobre, widać, ze ktoś podszedł z głowa do tematu i małymi środkami zaprojektował opakowanie, które na pierwszy rzut oka epatuje ekskluzywnością. Inna sprawa, że praktycznie każdy domowy browarnik jest w stanie uczynić tej samej klasy opakowanie. Ładna butelka 0,33l, etykieta w kolorze żółtym kojarzącym się z miodem. Kapsel goły, przykryty efektownym kapturkiem (takim jakie mają wina) w kolorze żółtym.

      Reasumując piwo wygląda i smakuje jak domowe, z tym że takie trochę mniej udane
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Opis Kopyra - nic dodać, nic ująć
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24004

          #5
          długo się zastanawiałem czy to właściwie jest piwo Nasz egzemplarz (dzięki DarekD!) był w ogóle bez gazu. Przy Gottschalku sądziłem że to pewnikiem jednostkowy przypadek, ale po otwarciu i przelaniu Castulusa stwierdziłem, że to chyba charakterystyczna cecha wszelkich Zelivów

          W lodówce jeszcze czeka wiśniowe, ale boimy się otwierać
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • etman
            Piwowar nr 51
            etman
            Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

            Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
            2024-12-10, 18:48
          • darekd
            Domowe kupażowanie piw
            darekd
            Jakoś ten temat przez lata się nie pojawił praktycznie. Może mało kto próbował, a myślę że w tej zabawie tkwi potencjał.

            Nie chodzi mi o belgijskie Gueze, które jest kupażem różnych roczników lambica, tylko o mieszanie w domu dwóch (choć można i więcej) gatunków...
            2023-03-06, 22:54
          • e-prezes
            lajboCKowe piwo domowe
            e-prezes
            parokrotnie padła taka propozycja (nie powiem z czyjej strony) na spotkaniach krakowskich i mimo, że słabo wierzę (słabej wiary jestem gość) w powodzenie tego przedsięwzięcia to chciałbym spytać drogich forumowiczów jakie miało ono by być - tzn jak w tytule.
            ...no i...
            domowe - lekki pils
            0,00%
            0
            domowe - lekki ciemniak
            9,09%
            2
            domowe - pszeniczne
            4,55%
            1
            domowe - mocniejszy ciemniak
            9,09%
            2
            domowe - mocniejsze jasne
            0,00%
            0
            domowe - koźlak
            45,45%
            10
            domowe - porter
            13,64%
            3
            domowe - klasztorne
            13,64%
            3
            domowe - inne
            0,00%
            0
            domowe - z zaprzyjaźnionego zamiejscowego browaru
            0,00%
            0
            jakieś dobre polskie przemysłowe
            4,55%
            1
            jakieś dobre zagraniczne przemysłowe
            0,00%
            0
            2005-07-15, 14:09
          • heckler
            Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
            heckler
            Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
            2025-01-31, 11:11
          • e-prezes
            Pinta, Portermass Amburana
            e-prezes
            Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
            2025-01-19, 15:40
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...