Broumov, Opat Bitter

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tapir
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.10
    • 730

Pite z beczki na festynie "Europa na widelcu".
    Nie powaliło mnie. Owszem, było goryczkowe ale nie aż tak, jak się spodziewałem. Poza goryczką nie znalazłem w nim nic specjalnego. Brakowało mu treści, było nieco płaskie w smaku.
    Zapoluję na butelkowe bo widzę, że warto.
    Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• VanPurRz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 4229

Chociaż jak na "extra chmelene pivo" spodziewałem się więcej to jednak dostałem klasycznie dość mocno chmielone czeskie piwo, takiej jakie lubię i chciłabym aby chociaż jeden browar w Polsce odważył się w końcu uwarzyć porządnego "leżaka" z takim poziomem nachmielenia.
      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• CyboRKg
        • 2010.04
        • 594

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        IMO najlepszy z Opatów, świetny na upały, lekki, a zarazem świetnie gaszący pragnienie, dzięki sporemu nachmieleniu.
        Jestem tego samego zdania. Najlepszy z szesciu Opatow, ktore mialem okazje ostatnio probowac.
        "Jedno pivo ne vadi!"
        "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• YouPeter
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.05
          • 2379

Kolor: Słomkowy. Piwo lekko mętne [3]
          Piana: Białoszara, początkowo dość wysoka i gęsta, opada po kilku minutach jednak w postaci dywanika pozostaje do końca. Średnio intensywnie oblepia ścianki kufla [4]
          Zapach: Na pierwszym planie zapach piwniczny. Na drugim chmiel spod, którego w miarę gdy piwo staje się cieplejsze coraz wyraźniej przedostaje się słód. Całościowo aromat raczej średnio intensywny [3,5]
          Smak: Tutaj również na pierwszym planie występuje piwniczny akcent. Następnie do głosy dochodzi dobrze zharmonizowany chmiel i słód, który bardzo szybko przykrywa bardzo intensywna i głęboka goryczka. Na koniec, kilka sekund po przełknięciu pojawia się delikatna chlebowość [4,5]
          Wysycenie CO2: Bąbelki bardzo delikatnie gryzą w język. Jak dla mnie wysycenie trochę za niskie jednak z drugiej strony ma to swój plus, ponieważ piwo zyskuje na pełności [4]
          Opakowanie: Średnie. Ciężko coś konkretnego powiedzieć na jego temat ponieważ niczym specjalnym się nie wyróżnia ani na plus, ani na minus. Niestety brak informacji i ekstrakcie i goły kapsel [4]

Ocena: [4,3]
          Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• zgroza
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2008.03
            • 3605

B. dobry pils, aromatyczna, mocna goryczka, czysty smak.
            Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

Warka 17.III.2011 zaniepokoiła mnie mnóstwem farfocli unoszących się w butelce. A przecież to piwo pasteryzowane więc nic takiego nie powinno występować. Na szczęście po przelaniu do szkła i pierwszych próbach "organoleptycznych" wszystko jest w porządku.

Zapach niespecjalny, nie od odróżnienia od polskich bezpłciowych lagerów. Smak jednak to już inna bajka, akcent zgodnie z nazwą położony jest na przyjemną, wyraźną goryczkę. Smak dopełniony jest szczyptą słodowości w typie chlebowej, charakterystycznej dla niepasterów, co może zaskakiwać w przypadku tego piwa.

W bezpośrednim starciu Bitter Rytiřa z Bitterem Opata wolę tego pierwszego, ale to i tak świetny pils. W porównaniu do warek, które miałem okazję pić przeszło rok temu zdecydowana poprawa.
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Javox
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2009.11
                • 6423

Moje było raczej treściwe mimo niskiego ekstraktu... na poczatku słodkawe, trochę chlebowe + dobra goryczka... bardzo fajne....
                / nie wspominam o leciutkim smaku blachy / mimo wszystko polecam... piwo wyważone i nie obciążające... to smaczne piwko...

Etykiety bez zmian a kapsel dalej goły... / stare złoto /

Comment

• pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

Wypiłem dzisiaj tego Opata do meczu towarzyskiego Polaków i musze przyznać to był najprzyjemniejszy akcent tego widowiska. Węch to nie ejst mój najlepszy zmysł ale po otwarciu butelki aromat ziołowo-chmielowy wręcz atakuje. W czasie konsumpcji aromat nie słabnie, każde zanurzenie nosa w szklance to przyjemność. Piwo z bardzo delikatną bazą słodową i wyraźną, ziołową goryczą umacniajacą się w miarę picia. Doskonały lekki pils, niezbyt treściwy ale bardzo smaczny i orzeźwiajacy.

Comment

• Tapir
                    • 2009.10
                    • 730

Znalazłem butelkowe w Zofmarze, kosztowało 3,30zł.

Kolor jasnego złota, piana niezbyt obfita ale trwała, zapach przyjemnie chmielowy ale mało intensywny. W smaku pyszna ziołowa goryczka, długo pozostająca w ustach. Dużo lepsze niż wersja beczkowa.
                    Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• karol1000
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.09
                      • 1823

Kolor: Słomkowy.
                      Piana: gęsta ledwo mieści się w kuflu, opada po kilku minutach pozostawiając dywanik, pozostaje do końca. Ladnie oblepia szkło [5]
                      Zapach: Po otwarciu butelki oda razu pełny i silny chlebowy zapach z dodatkami chmielu. W połowie kufla pojawiają się silne cytrusy [4,5]
                      Smak: Na początku silna chlebowosc która po chwili zgnieciona jest potężną chmielową goryczką. Jak na 10 czy 11 fajny i treściwy smak[4,5]
                      Wysycenie: delikatne, można powiedzieć ze słabe ale jakoś to wcale nie przeszkadza [4]

Piwo piłem drugi raz. Za pierwszym razem (jakieś pol roku temu) nie wyczułem tak silnej chlebowosci
                      Bardzo dobre piwo polecam każdemu (chociaż Rycerz ze Svijan lepszy)
                      LP

Comment

• Carnifex
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.10
                        • 75

Bardzo dobre piwo, chętnie po nie sięgam, a ostatnio piłem z 1-litrowego PETa przywiezionego prosto z browaru.
                        Piwko intensywnie goryczkowe i chmielowe (rewelacja!) a przy tym lekkie, co akurat odróżnia je od innych tak mocno goryczkowych i lubianych przeze mnie piw jak wspomniany wyżej Rycerz ze Svijan czy Holba Premium.

Comment

• pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

Piję dzisaj to piwo, przywiezione ze sklepiku firmowego. To co odróznia ten egzemplarz od moich poprzednich degustacji to żelazo w posmaku. Test skórny niczego nie wykazuje ale lekka żelazistość towarzyszy chmielowej goryczce. Mimo tej niedoskonałości to wciąż bardzo przyzwoity pils.

Comment

• Kwadri
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2009.10
                            • 1216

Opat Bitter

Kolor: Złoty, lekko zamglony.
                            Piana: Wysoka i drobna, ale dość szybko opada do grubej warstwy.
                            Zapach: Przyjemny, słodowy z wyraźnym chmielem. W tle lekki diacetyl.
                            Smak: Słodowy, gładki początek szybko zdominowany przez mocną i przyjemną, lekko ziołową gorycz, która długo zostaje w finiszu. Całkiem treściwe i bardzo smaczne.
                            Wysycenie: Drobne i raczej średnie.
                            Opakowanie: Jak na wcześniejszych fotkach.
                            www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• ZKB
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2009.12
                              • 172

Goryczka, potem trochę blachy i dalej goryczka. Piwo chyba jednak na cieplejsze dni, bo z pewnością świetnie gasi pragnienie choć ten blaszany posmak trochę przeszkadza. Proporcja jakości ceny bardzo dobra, bo to raczej tańsze piwo.
                              Beer is for life not just for christmas !

Comment

• skitof
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2007.11
                                • 2484

Doskonały pilzner. Czysty gładki smak z zaznaczoną od początku silną goryczką. Dobrze wyczuwalny chmiel. Posmak mocno wytrawny, ale delikatny, nie szorstki. Piwo lekkie, ale jednak pełne. Skutecznie opiera się modzie na równoważenie słodu i chmielu w piwach. Zdecydowanie warto

Comment

Przetwarzanie...
                                X