Broumov, Opat Bitter

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • x57
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.05
    • 247

Kolor ciemnozłoty, mętne.
    Piana średnia, biała, średnio-pęcherzykowa, niezbyt trwałą.
    Aromat mocno chmielowy, ziołowa, słodowość, lekka ziemistość, lekka cytryna, trochę owocowy.
    Smak mocno chmielowy, lekka słodowość, lekka cytryna
    Goryczka średnia do średnio-wysokiej, czysta, ziołowa, bardzo dobra.
    Odczucie w ustach pełnia średnio-niska do niskiej, wysycenie średnia, smukłe.

Dobre, orzeźwiające.

Comment

• grodek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2015.06
      • 527

Jasnozłote, lekko zmętnione. Wysoka i gęsta czapa piany, która pozostała na szkle. Aromat ziołowo-chmielowy z lekką nutą cytrusową. W smaku dominuje przyjemna, ziołowa goryczka. Piwo pijalne, wyraźnie goryczkowe, lekkie, jednak dość treściwe.
      604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

Comment

• Javox
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2009.11
        • 6423

Lubię wracać do tego piwka...

Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
        Lacing - pełne szkło.
        Gaz - średni.
        Barwa - jasne złoto.
        Aromat - chmiel ale z kierunku owocowego.
        Smak - dobra goryczka na słodkawej owocowości.

Bardzo przyjemny kontakt
        Attached Files

Comment

• mor842
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.07
          • 114

Po otwarciu butelki pierwsze co się rzuca w nozdrza charakterystyczny tylko dla Opatów piwniczny aromat. Nie można go pomylić z żadnym innym. Pierwszy raz jak go piłem pojawiły się również cytrusy.

Po przelaniu do kufla pojawia się średnio i drobno pęcherzykowa piana. Raczej krótko się utrzymuje ale oblepia całe szkło.

Wysycenie średnio-niskie, gaz nie dominuje dzięki czemu można wyczuć pełny smak.

Barwa to opalizujące jasne złoto j/w kolega napisał. Wygląda jakby było nie do końca przefiltrowane. Na etykiecie nic nie jest o tym napisane. Na dnie powstaje osad. W sumie jak we wszystkich Opatach, które miałem okazję wypić. Wydaje mi się że dzięki temu piwo ma gładką fakturę i dobrze "wchodzi"

Smak jest świetny. Wytrawny. Niewielka nie przytłaczająca słodowść na pierwszym planie potem coraz bardziej wzrastająca spora naturalna goryczka (z chmielu nie z ekstraktu). Jednak ostatnie warki, które piłem miały też na początku posmaki jakby to określić brzeczkowe. Czasami pojawia się też metaliczność.

Standardowa butelka NRW jak dla mnie najlepsze i najprostsze opakowanie dla piwa. Charakterystyczna etykieta 2 w 1 Potrafili wcisnąć informacje z kontry na przodzie. I ten napis: Extra Chmelene Pivo. Prosty kapsel bez udziwnień z charakterystyczną literą "O" na pierwszym planie.

Jak dla mnie jedno z najlepszych piw jakie do tej pory wypiłem. Jego wady zupełnie mi nie przeszkadzają. Nadają mu charakterystyczny nie powtarzalny smak i aromat. Nie można Opatów pomylić z żadnymi innymi piwami. Sam browar osobiście cenie za stosowanie tradycyjnych metod warzenia.

Szczerze polecam! Do wielokrotnego powtarzania
          Last edited by mor842; 2018-05-30, 07:28.

Comment

• darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12570

Opakowanie i zawartość bez zmian. Parametry też - do 10,99% Czyli coś między dziesiątką a jedenastką, ale że poniżej 11% (niższy podatek) to oznaczone jako "světlé výčepní".
            Lato się zbliża, więc można sobie to piwko z przyjemnością przypomnieć.

Tu min. ich słodownia klepiskowa - coraz rzadszy widok:

Comment

• Javox
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2009.11
              • 6423

Tak z "wierzchu" wszystko po staremu ale miałem niedawno pecha i trafiłem na felerny egzemplarz

Generalnie chodzi o aromat z DMS-em plus smak "gipsowo" metaliczny, słodkawy DMS-owy z żywiczną goryczką w dodatku pod przykrywką karmelu.

No przy okazji trza będzie zobaczyć czy to pojedyncze potknięcie

Comment

Przetwarzanie...
              X