Starobrno, Black Drak

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    Starobrno, Black Drak

    "Black Drak" piwo czarne Starobrno a.s. Brno CZ
    ekstr. 13% zaw. alk. 5,5%
    z dodatkiem barwnika E150c ( 5 fosforan ryboflawiny) i słodzika E954 (sacharyna) W składzie występuje też "zazvor", nie pamiętam co to za roślina, w każdym razie tropikalna.
    Piwo rzeczywiście prawie czarne, niezbyt gorzkie. Piana początkowo bardzo obfita, później utrzymuje się ok. 0,5 cm warstwa. Drobnoziarnista.
    W zapachu silny chmielowy aromat, ale ma w sobie coś orzeźwiającego.
    Jak już pisałem niezbyt gorzkie, ale ma w sobie jakiś charakterystyczny posmak, pewnie tego zazvoru. (W czeskich sklepach występuje "zazvor mlety", nawet go kupowałem, ale teraz nie pamiętam co to było).
    Ogólnie stawiam 4
    Last edited by pjenknik; 2002-05-21, 07:21.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

    #2
    Dobre piwo

    Dla mnie to dobre piwo. Powinno także smakować osobom, którym nie odpowiada goryczka w piwie.
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl

    Comment

    • pjenknik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.08
      • 3388

      #3
      Już wiem! Zazvor to imbir. Wiedziałem, że to znana przyprawa, ale zostałem zmuszony do empirycznego sprawdzenia.
      Last edited by pjenknik; 2002-06-03, 06:59.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23956

        #4
        w miarę intensywny zachęcający ulepkowaty zapach, [4]
        piana: słabiutka. gęsta na początku ale po chwili szybko znika (zupełnie). [3]
        kolor koniaku [5]
        bąbelków wystarczająca ilość [4.5]
        goryczkowaty, trochę korzenny posmak pozostaje bardzo długo na tylnim podniebieniu (może dopiero się rozwija wraz z czasem przechowywania piwa?) dodatkowo trochę karmelkowego smaczku. dość treściwe. szkoda że tyle "dzikich" dodatków do warzenia [4]

        czarnego smoka można się napić z przyjemnością [4,15] polecam.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • slavoy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛
          • 2001.10
          • 5055

          #5
          FCJP he he!

          ART napisal/a
          (...) na tylnim podniebieniu (...)
          uuups ART. Takiego babola moja wredność już nie przepuści

          Oczywiście TYLNYM
          Dick Laurent is dead.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23956

            #6
            whatever. tylko nie babola.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Cezar
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.05
              • 1349

              #7
              Z tym koniakowym kolorem to ART przesadził. Pjenknik jest znacznie bliższy prawdy. A co do smaku, to ze znanych mi piw BD przypomina Krušovice Černé.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23956

                #8
                gapiłem się i piłem je w intensywnym oświetleniu słonecznym.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

                  #9
                  Tuż po łyknięciu czuć słodycz, a gdy ta przeminie, na podniebieniu zostaje delikatny posmak paloności (wzrastający w miarę picia), który gdzieś tam w tle pobrzmiewa mi ciemnym Bernardem (choć do intensywności Bernarda daaaleeekoooo).

                  Piana: ze względu na rodzaj naczynia (szeroko otwarty kielich) nie zbudowałem grzybka, ale do samiutkiego końca na piwie pozostał konkretny guinnessowski kożuch.

                  Comment

                  • slavoy
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛
                    • 2001.10
                    • 5055

                    #10
                    Kolor prawie czarny - pod światło czerwonawy.
                    Piana jasnokaremowa, drobnoziarnista, na poczatku obfita, opada dośc szybko pozostając w formie cienkiego kożuszka.
                    Gaz raczej w normie...
                    W smaku - intensywna przypalona goryczka (zajeżdża leciutko porterowato . Poza tym da się wyczuć małą słodycz gdzieś w tle +korzonkowo, ale że to imbir, to bym się nie domyślił.
                    Dobre
                    Attached Files
                    Dick Laurent is dead.

                    Comment

                    • adam16
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.02
                      • 9865

                      #11
                      Mnie też na imbir to nie podchodzi. Ale piwo całkiem, całkiem. Polecam
                      Browar Hajduki.
                      adam16@browar.biz
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                      Comment

                      • kishar
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.10
                        • 1691

                        #12
                        Black Drak zakupione w Pradze w Tesco za 23 korony.
                        alc. 5,5% ekst.13%
                        Mocny przyjemny zapach charakterystyczny dla ciemnych.
                        Super piana,drobna ciemnawa,pozostaje do końca.
                        Barwa czarna, nie przepuszcza prawie światła, pod światło staje sie ciemnorubinowe.
                        Bardzo ciekawy smak,wytrawny, czuć palony słod i goryczke, potem w smaku jakas taka ciekawa słodycz.
                        Inny i ciekawy smak to pewnie efekt zastosowania tej byliny, choć imbiru to mi nie przypomina ej czeska nazwa to-Bylinny vyluh ze zazvoru lekarskiego.
                        Ogólnie bardzo dobre piwowarte powtarzanaia.
                        Ocena 4,85

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          #13
                          Myślałem że dłużej wytrzymam z wypijaniem czeskich zapasów, ale niestety Black Drak okazał się być u końca terminu ważności, tak więc wylądował w kufelku.
                          Opakowanie ciekawe, pomysłowe, nie krzykliwe. Jednak tymbarkowy kapsel razi.
                          Kolor colowy. Nie wiem gdzie Art widział koniak takiej barwy, bo ja nie miałem takiej przyjemności
                          Piana wysoka, drobnoziarnista, trwała.
                          Zapach silny, chmielowo-słodowy, bez ciemniakowatości.
                          Ciemniakowatość jest za to dobrze wyczuwlana w smaku. Bardzo ładnie komponują się ze sobą paloność, słodowość i wyczuwalny posmak imbiru. Pyszne piwo, mogłoby tylko mieć ciut więcej gazu.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X