Modrá Hvĕzda, Tmavé Višňové Pivo

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Upiorek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.03
    • 141

Modrá Hvĕzda, Tmavé Višňové Pivo

W trakcie tegorocznej podróży po Czechach zaliczyliśmy również minobrowar Modrá Hvĕzda z Dobřan. To, co nas powaliło na kolana to bezapelacyjnie piwo tmavé višňové. Niestety lane tylko do kufli i PET-ów, co uniemożliwia (bez lodówki, ale takową na szczęście mieliśmy) przewóz na dłuższych dystansach.
    Wracając do piwa: kolor - ciemnorubinowe, piana bardzo gęsta i obfita, wolno opadająca.
    Smak - piwo bardzo wytrawne, z lekką goryczką. Piwo z posmakiem szwajcarskiego Kirschu (wódka z pestek wiśni) - nie jest to typowe słodkawe piwo wiśniowe z posmakiem owocu wiśni, ale piwo z posmakiem "pestkowym".
    W skali 1 do 6 - zdecydowanie 6 !
    Zdrowie forumowiczów
    Z uwagi na brak w browarze etykiet do tego piwa, nie możemy zamieścić fotki.
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

ja tez skusiłem się na to piwo.
    Zdanie co do niego mam jednak odmienne niż poprzednik. W sumie w ciągu tych 3 lat od poprzedniego wpisu wiele mogło się zmienić

zapach: bardzo silny wiśniowy, słodki
    piana: bardzo ładna, gruba i wysoka
    kolor: rubinowy
    smak:słodka wiśnia na pierwszym planie, lekki alkohol wyczuwalny, trochę syropowe i zdecydowanie za słodkie.
    gaz: słaby

ledwo wypiłem to 0,3L
    LP

Comment

Related Topics

Collapse

• heckler
      Czechy, Višňové, Višňové 148, Zmolský pivovar
      heckler
      Višňové, to malownicza wioska położona jakieś 20 km na północ od Znojma. Na skraju tejże wioski w jednym z prywatnych domów powstał rodzinny -Zmolský pivovar.
      Na początku działali jako kontraktowiec, a od kwietnia 2023 roku warzą na swoim sprzęcie.
      Na szczęście ulica przy...
      2024-06-25, 08:09
    • dadek
      Czechy, Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
      dadek
      Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
      2023-05-16, 00:44
    • Shedao
      Wrocław, Ratusz 15/1c, Modra Odra Street Food
      Shedao
      Lokal znajduje się na wrocławskim rynku, na tej samej ścianie co PRL czy Żak, naprzeciwko byłego Empiku. Poszedłem tam bez żadnych oczekiwań (czego w końcu oczekiwać od lokalu na rynku?) - ot, wypić małe piwko, zobaczyć jak tam jest i iść dalej. Jakże się zdziwiłem

...
      2018-08-21, 08:44
    • dadek
      Neißstraße 8, Bierblume Hausbrauerei
      dadek
      Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
      2023-04-27, 02:48
    • heckler
      Czechy, Šebířov-Vosná, Vosná 1, Pivovar Balík
      heckler
      Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
      Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
      2025-02-05, 08:15
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...