Pils niemiecki:
ekstrakt: 11 - 12.4° Blg
alkohol: 4.4 – 5.2%
goryczka: 25 – 45 IBU
Kolor: 2 – 5 SRM (blado słomkowy)
Pils czeski:
ekstrakt: 11 - 13.8° Blg
Alkohol objętościowo: 4.2 – 5.4%
goryczka: 35 – 45 IBU
Kolor: 3.5 – 6 SRM
Czyli generalnie czeski może mieć więcej "wszystkiego". Dodatkowo w czeskim dozwolony jest diacetyl, a w niemieckim DMS. Plus inne walory, jak np. wynikające z użytego chmielu, itp. itd.
5/8.
Poutnik 14 ma , jak sama nazwa wskazuje ekstrakt 14 alkohol 5,8. Nie jest to więc pils.
Tak przy okazji - pytanie do Darka, czy leżaki mogą miec tyllko 11-12, czy do 13,8 zatem?
ekstrakt: 11 - 12.4° Blg
alkohol: 4.4 – 5.2%
goryczka: 25 – 45 IBU
Kolor: 2 – 5 SRM (blado słomkowy)
Pils czeski:
ekstrakt: 11 - 13.8° Blg
Alkohol objętościowo: 4.2 – 5.4%
goryczka: 35 – 45 IBU
Kolor: 3.5 – 6 SRM
Czyli generalnie czeski może mieć więcej "wszystkiego". Dodatkowo w czeskim dozwolony jest diacetyl, a w niemieckim DMS. Plus inne walory, jak np. wynikające z użytego chmielu, itp. itd.
5/8.
Poutnik 14 ma , jak sama nazwa wskazuje ekstrakt 14 alkohol 5,8. Nie jest to więc pils.
Tak przy okazji - pytanie do Darka, czy leżaki mogą miec tyllko 11-12, czy do 13,8 zatem?
Comment