Poutník, Speciál 14%

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #31
    Pils niemiecki:
    ekstrakt: 11 - 12.4° Blg
    alkohol: 4.4 – 5.2%
    goryczka: 25 – 45 IBU
    Kolor: 2 – 5 SRM (blado słomkowy)

    Pils czeski:
    ekstrakt: 11 - 13.8° Blg
    Alkohol objętościowo: 4.2 – 5.4%
    goryczka: 35 – 45 IBU
    Kolor: 3.5 – 6 SRM

    Czyli generalnie czeski może mieć więcej "wszystkiego". Dodatkowo w czeskim dozwolony jest diacetyl, a w niemieckim DMS. Plus inne walory, jak np. wynikające z użytego chmielu, itp. itd.
    5/8.
    Poutnik 14 ma , jak sama nazwa wskazuje ekstrakt 14 alkohol 5,8. Nie jest to więc pils.

    Tak przy okazji - pytanie do Darka, czy leżaki mogą miec tyllko 11-12, czy do 13,8 zatem?
    Last edited by Pendragon; 2016-12-24, 00:03.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12571

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
      [B]

      Pils czeski:
      ekstrakt: 11 - 13.8° Blg
      Alkohol objętościowo: 4.2 – 5.4%
      goryczka: 35 – 45 IBU
      Kolor: 3.5 – 6 SRM

      Czyli generalnie czeski może mieć więcej "wszystkiego". Dodatkowo w czeskim dozwolony jest diacetyl, a w niemieckim DMS. Plus inne walory, jak np. wynikające z użytego chmielu, itp. itd.
      Już tak na marginesie - w Czechach oraz w Szwajcarii jest tylko jeden pilsner - ten z Pilzna (Prazdroj), bo w tych krajach nadal nazwa ta jest zastrzeżona prawnie

      Czeskie prawo uznaje zatem tylko leżaki, czyli po polsku lagery (od 11 do 13% ekstr. ) oraz właśnie "special" lub "specialni pivo" - od 13% bez względu na formę fermentacji.

      Akurat to piwo nie mieści się nawet ramach określonych przez BJCP, które moim zdaniem w tej kategorii sporo naciąga w górę (jeśli chodzi o ekstrakt). Już nie mówiąc o kryteriach smakowych.

      Używając nomenklatury krajowej (oficjalna u nas nie istnieje, to jest w o ogóle osobny wątek, ciekawy zresztą) jest to lager, nawet mocny lager.

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #33
        Świetnie zbalansowane piwo. Dobra, nie męcząca, nie słodka baza słodowa i wysoka, długa, ziołowa goryczka - nie zalegająca a niknąca po mocnym acz krótkim akcencie.

        Tyle lat a piwo trzyma poziom.

        Comment

        • Javox
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2009.11
          • 6423

          #34
          Z przyjemnością wracam do tego piwa...

          Jaka kondycja trafiła się dzisiaj?

          Piana - średnia i opada do warstewki.
          Lacing - trochę jest.
          Barwa - jasny bursztyn.
          Gaz - średni.
          Aromat - fajna owocowość.
          Smak - piwo jest słodkawe z dobrą goryczką. Przyjemna mieszanka chmielu i owocowości.

          Można wracać bez problemu
          Attached Files

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12571

            #35
            Zmiana opakowania, zawartość bez zmian. Click image for larger version

Name:	P1070772.JPG
Views:	79
Size:	22,3 KB
ID:	2315182

            Comment

            • Javox
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2009.11
              • 6423

              #36
              Piwo trzyma poziom...
              Alko 6.0%

              Aromat - kwiaty, Żatecki żywiczny.
              Smak - słodkawe, kwiatowe, żatecka lekka goryczka.

              Wygląd jak na poprzednim poście.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X