Kocour Varnsdorf, Abbey

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Totus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 326

    Kocour Varnsdorf, Abbey

    Ciężko cokolwiek o tym piwie znaleźć w internecie ale kilka potwierdzeń na jego istnienie jest . Między innymi w Czeskim Raju we Wrocławiu. Piwo lane z beczki w stylu belgijskich klasztornych.

    Piana: umiarkowana powoli zanikająca.
    Kolor: nie było zbyt wiele światła, ale kolor piwa był bardzo intensywny wpadający w pomarańcz.
    Wysycenie: średnie/umiarkowane.
    Zapach: bardzo bogaty, możliwe, że lekko kwiatowy i MOIM zdaniem dobrze wyczuwalny zapach chmielu aromatycznego.
    Smak: ooooooj poezja! Smak pełny, dosyć łagodny. Gorycz chmielowa umiarkowana ale również dało się moim zdaniem wyczuć intensywne posmaki chmielowo-aromatyczne.

    Nie znam parametrów piwa ale barman twierdził, że coś kolo 20% ekstraktu.

    Fajnie, że we Wrocławiu są takie lokale i brawo za sprowadzenie tego specjału. Piwo bodajże najdroższe w ofercie lokalu ale gdy tylko je zobaczyłem stwierdziłem, że nie przepuszczę takiej okazji. Zaraziłem entuzjazmem znajomych którzy również wzięli to piwo.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    No nie!!! W niedzielę takie piwo!!!

    Będę przelotem pojutrze (samochodem ) to może choć łyka chlapnę
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

      #3
      Piłem je w piątek. Na nalewaku napisane było, że ma 18% ekstraktu. Jednak nie przypadło mi do gustu specjalnie. Cena chyba 8,50.
      Last edited by JAckson; 2009-03-23, 18:06.
      MM961
      4:-)

      Comment

      • grodek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2015.06
        • 527

        #4
        KOLOR: miedziano-brązowy, trochę zmętnione.
        PIANA: początkowo dość obfita, jasnobeżowa, drobnopęcherzykowa, jednak mało trwała. Utrzymała się tylko cienka obrączka.
        ZAPACH: przyjemny, lecz zaskakujący jak dla piwa klasztornego. Piwo pachnie jak dobry weizenbock. Intensywne nuty słodowe, wyraźny banan, goździk, rodzynki, guma balonowa oraz nieco biszkoptów.
        SMAK: słodowe, treściwe w smaku. Słodkie, wyraźna guma balonowa, banan i nieco goździków. Piwo słodkie, goryczka niska.
        WYSYCENIE: średnie.
        OGÓLNIE: smaczne piwo, choć dla mnie to raczej weizenbock, a nie piwo klasztorne. Brak wytrawności, smukłości charakterystycznej dla dubbli. Butelka 0,5L zakupiona w browarze. Termin do 20.06.18.
        604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X