Kocour Varnsdorf, Stout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grew
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.05
    • 766

    #1

    Kocour Varnsdorf, Stout

    Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami dodaję to cudo z Kocoura

    Polotmavy lezak, alkohol 4,3%, producent pisze na etykiecie, że jest to piwo z podkategorii "dry stout" i przypomina irlandzkiego Guinnessa.

    Kolor: czarny jak smoła, piana nawet trzymała się chwilę - miała kolor słomy. Nasycenie poprawne.

    Zapach: wspaniały, palone ziarno, lekko kawowy. Smak: znów na myśl przychodzi kawa, czuć mocne palenie słodu, karmel - gorzkie jak należy!

    Pije się przyjemnie, Guinness smakuje trochę inaczej, ale o to chodzi Kocour jest lżejszy, w smaku przeważa kawa i piana nie jest kremowa. Ale - spewnością zakupię ponownie!

    Nabyte w Browarku, w 1L PET'cie za 14pln. Piłem je również w Czeskim Raju z kija.

    No to jako, że to stout
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grew
    Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami dodaję to cudo z Kocoura

    Polotmavy lezak,
    Skoro stout, to chyba bez polo, a samo tmavy.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • grew
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.05
      • 766

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Skoro stout, to chyba bez polo, a samo tmavy.
      Informacja o tym, że polotmavy, przepisana z etykiety. Może się pomylili?

      Rzeczywiście, ten Stout jest ciemny, jak noc. Ale szczerze nie wiem co sprawia, że piwo określa się mianem polotmavego - może jego skład?

      BTW. Jest bardzo smaczny
      Attached Files

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Piana: skąpa, beżowa, drobna, niestety krótka.
        Kolor: klasyka, czyli absolutnie nieprzejrzysty czarny.
        Wysycenie: niskie.
        Zapach: kawowy, spalony.
        Smak: bardzo intensywna goryczka, spora kwaskowość, dużo paloności, a wręcz spalenizny.
        Opakowanie: etykieta fajna, w industrialnym stylu.

        Bardzo dobry stout.
        Attached Files
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Cannabee776i99
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.08
          • 658

          #5
          Piwo piłem w Kulovym Blesku w Pradze z kija i mam podobne odczucia jak mój przedmówca.

          Comment

          • grew
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.05
            • 766

            #6
            Nadal wyborne, pełne smaku i zapachu. Z kija oczywiście najlepsze

            http://www.browar.biz/galeria.php?id=13262

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #7
              Pychota!
              Mnie uderza przede wszystkim kawowość. W aromacie taka mocno przypalona a w smaku podobna do gorzkiej czekolady.
              Malutki minus za mętność, mimo wielu dni stania w spokoju, przy nalewaniu widać zamglone piwo.

              Comment

              • delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

                #8
                Leona, a nie jest on aby niefiltrowany?
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #9
                  Oczywiście, że jest niefiltrowane ale mimo wszystko drożdżaki mogłyby, dla przyzwoitości choćby, do połowy butelki leżeć spokojnie na dnie

                  Comment

                  • danhaj
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2010.04
                    • 620

                    #10
                    Półciemny leżak (inf. zgodnie z etykietą), w podkategorii dry stout w typie irlandzkiego Guinness'a. Mimo informacji o tym, że piwo jest półciemne, w rzeczywistości jest zgodnie z zasadami, nieprzeniknione, ciemne. W smaku wybijają się na pierwszy plan nuty mocno palonej kawy, zbliżające się do posmaku gorzkiej czekolady. Do tego mocna goryczka i delikatna kwaskowatość. Piana obfita. Niefiltrowane i niepasteryzowane.
                    Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

                    www.czechforum.pl

                    Comment

                    • Ramiel
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.11
                      • 207

                      #11
                      Całkiem ciekawe, choć w moim egzemplarzu kwaskowość była dominująca (może dlatego że było słabo schłodzone), poza tym przyjemny palono-kawowy smak i mocna goryczka. Muszę jeszcze kiedyś powtórzyć.

                      Comment

                      • danhaj
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2010.04
                        • 620

                        #12
                        Raz miałem nieprzyjemność kupić u Marii to piwo całkowicie skwaśniałe, mimo, że nie upłynął termin przydatności do spożycia. Ale to wypadek przy pracę zapewne, ponieważ później nie natrafiłem już na taki egzemplarz.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez danhaj; 2011-01-21, 16:03.
                        Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

                        www.czechforum.pl

                        Comment

                        • grew
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.05
                          • 766

                          #13
                          Czyżby Kocoury najechały do Krakowa? Może we Wrocławiu też znów się pojawią

                          Comment

                          • danhaj
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2010.04
                            • 620

                            #14
                            Ależ w Krakowie (u Marii) są cały czas dostępne. Inna sprawa, że nie zawsze w takiej ilości jak w Varnsdorfie. Ale nie ma co narzekać: od 3 do 5 róznych piw Kocour jest niemal zawsze.
                            Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

                            www.czechforum.pl

                            Comment

                            • docent
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 5205

                              #15
                              Bardzo fajny stout. Treściwy, wytrawny, z dobrze zaznaczoną kawowością. Piana rewelacyjna - drobna, obfita i trwała. Ale brakowało mi większej intensywności zapachu.

                              Według mnie ten kocour jest bardziej stylowy niż stout z Nachodu.
                              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • heckler
                                Káraný, U Vodárny 193, Vinohradský minipivovar Káraný
                                heckler
                                Na terenie dawnej fabryki sody we wsi Káraný w tym roku otwarto drugi browar pod szyldem Vinohradský. Zdolności produkcyjne praskiego browaru stały się niewystarczające i dlatego postanowili rozszerzyć produkcję . Właściciele zainwestowali w projekt ponad 100 milionów koron i będą mogli...
                                2023-07-31, 13:11
                              • heckler
                                Olomouc-Řepčín, Řepčínská 340/105, Pivovar Twinberg
                                heckler
                                Twinberg to najnowszy Ołomuniecki browar. Swoją siedzibę ma w cichej i spokojnej dzielnicy Řepčín, przynajmniej tak było w sobotę.
                                Na potrzeby browaru i restauracji została zaadoptowana jadalnia pobliskiego zakładu pracy. I tak do dyspozycji gości jest spory taras, oraz podobnej
                                ...
                                2023-05-16, 15:37
                              • heckler
                                Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
                                heckler
                                Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                2025-01-07, 08:41
                              • heckler
                                Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
                                heckler
                                Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
                                2023-09-13, 08:39
                              • heckler
                                Višňové, Višňové 148, Zmolský pivovar
                                heckler
                                Višňové, to malownicza wioska położona jakieś 20 km na północ od Znojma. Na skraju tejże wioski w jednym z prywatnych domów powstał rodzinny -Zmolský pivovar.
                                Na początku działali jako kontraktowiec, a od kwietnia 2023 roku warzą na swoim sprzęcie.
                                Na szczęście ulica przy...
                                2024-06-25, 09:09
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...