Dobruška, Rampušák

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • porek388
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.11
    • 213

    Dobruška, Rampušák

    Staročeský Pivovárek Dobruška, Rampušák
    Kolor złoty. piana dość gruba drobnopęcherzykowa, nie opada, wysycenie dobre, zapach intensywny chmielowo-słodowy. Smak zdecydowany, zrównoważony smak chmielu i słodu, dobra goryczka.

    Bardzo dobre, pełne piwo, odrobinę mniej intensywne w smaku w stosunku np. do Kvasnicaka ze Svijan.
    Last edited by sibarh; 2011-06-03, 14:20.
  • mateusso
    Gość
    • 2009.02
    • 34

    #2
    a jesli mozna wiedziec gdzie piwko bylo zakupione

    Comment

    • porek388
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.11
      • 213

      #3
      Lane w Czeskim Raju we Wrocławiu 6,5 zł za 0,5l

      Comment

      • dzwie
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.08
        • 2

        #4
        jeśli ktoś chciałby podpowiedzi opisowej - Policka spotyka Krakonosa. Doskonałem piwo, w smaku wydaje się treściwsze od nominalenej zawartości ekstraktu.

        Comment

        • grew
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.05
          • 766

          #5
          Bardzo dobre piwo, niefiltrowana 12-tka. Wypiłem na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa, toczone przez Jarastego ponad 20 minut Ciekawostką jest to, że do nagazowania zamiast azotu zastosowano tlen!
          Z tego co wiem, dzisiaj tj. w drugi dzień Festiwalu, Rampušák będzie nadal dostępny!

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            #6
            Pite w Czeskim Raju - rewelacyjne. Pite dziś z oryginalnego PETa - równie dobre.
            Do nabycia we Wrocławskim Browarku za 13,50 (1,5 litra). Polecam - warto, mniam!

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grew Wyświetlenie odpowiedzi
              Bardzo dobre piwo, niefiltrowana 12-tka. Wypiłem na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa, toczone przez Jarastego ponad 20 minut Ciekawostką jest to, że do nagazowania zamiast azotu zastosowano tlen!
              A przypadkiem nie azot zamiast dwutlenku węgla?
              blog.kopyra.com

              Comment

              • grew
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.05
                • 766

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                A przypadkiem nie azot zamiast dwutlenku węgla?
                Po chwili zastanowienia, przypominam sobie, że jednak tlen - tyle, że nie zamiast azotu, tylko zamiast dwutlenku węgla

                Comment

                • docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

                  #9
                  W końcu udało mi się spróbować piwa z Dobruški. Kwiatowe, łagodnie goryczkowe, miło i gładko wchodzi. Nie wiem dlaczego, ale spodziewałem się po nim większej 'zadziorności' w smaku. No nic, trzeba będzie jeszcze sprawdzić u źródła.
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                  Comment

                  • Kolesław
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 1130

                    #10
                    PET z browaru.
                    Attached Files

                    Comment

                    • darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12565

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie wiem dlaczego, ale spodziewałem się po nim większej 'zadziorności' w smaku. No nic, trzeba będzie jeszcze sprawdzić u źródła.
                      No właśnie, do niczego w tym piwie nie można się przyczepić, we wszystkim jest "klasyczne", ale troszkę brakuje w nim tego czegoś, co można dłużej zapamiętać.
                      Ale to dobre i najważniejsze równe piwko, które spokojnie można polecać. Pomimo przymiarek w Dobruszce nadal warzy się jeden gatunek piwa.

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        #12
                        Może zDolnym Ślązakom wydawać się może, że to piwo "nie ma tego czegoś", bo już im się z tego wszystkiego, za przeproszeniem w d... przewróciło
                        Reszta kraju z radością westchnie po pierwszym łyku "A je to!"
                        Last edited by Pendragon; 2010-06-12, 22:03.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                          Może zDolnym Ślązakom wydawać się może, że to piwo "nie ma tego czegoś", bo już im się z tego wszystkiego, za przeproszeniem w d... przewróciło
                          Reszta kraju z radością westchnie po pierwszym łyku "A je to!"
                          Zgadzam się. Piłem to piwo we Wrocłąwiu podczas Europy ma Widelcu i było IMO wybitne. A to, że było zbalansowane, a nie jednowymiarowe to tylko plus.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12565

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                            Może zDolnym Ślązakom wydawać się może, że to piwo "nie ma tego czegoś", bo już im się z tego wszystkiego, za przeproszeniem w d... przewróciło
                            Reszta kraju z radością westchnie po pierwszym łyku "A je to!"
                            Tak jak napisał Kopyr, jest zbalansowane.
                            A czy się przewróciło w pewnym miejscu?
                            Hmmm mogę odpowiedzieć za siebie. Mieszkając na DŚl. i mając możliwość częstych wizyt w Czechach mogę stwierdzić - masz racje Ale w końcu trzeba równać wzwyż!
                            I takiego poziomu można spokojnie życzyć krajowym produktom

                            Comment

                            • Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

                              #15
                              Wersja beczkowa, pite w Českým Ráju za 7 zł.

                              Kolor: Złoty, mętny.
                              Piana: Mniej efektowna niż w pitym niedługo wcześniej Kvasnicaku ze Svijan.
                              Zapach: Niezbyt silny, ale przyjemnie chmielowo-ziołowy.
                              Smak: Mocno wytrawny. Wyraźna, lekko ziołowa goryczka, spod której słabo przebija słodowość. Nie jest zbyt pełne w smaku, ale w miarę picia pojawia się lekka chlebowość.
                              Uwagi: Bez rewelacji, ale i tak jest to solidne piwo.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X