Aż się nie chce wierzyć, że rzeczonego napoju nie ma na liście piw (chyba, że znowu czegoś nie doczytałem ). Będąc w browarze w Czeskich Budziejowicach zakupiłem czteropak ich wyrobów w gustownym drewnianym nosidełku. Nealkoholicke czekało sobie cierpliwie aż do wczoraj I muszę powiedzieć, że o wiele lepiej późno, niż wcale Piękna żółtobursztynowa barwa, mocna drobnopęcherzykowa piana trzymająca sie do samego końca degustacji, czyli jakieś 25 minut. Słodowe i chmielowe smaczki. Ale przede wszystkim ten zapach... Taka sama, cężkosłodkawa, słodowa atmosfera panuje np. w uliczkach wokół praskiego Staropramena. Po prostu poezja, a reszta jest milczeniem
Budejovicky Budvar, Nealkoholicke Pivo
Collapse
X
-
Podobnie jak kolega kupiłem w browarze kupiłem czteropak, najdłużej na degustację czekało właśnie Nealkoholicke i... okazało się zdecydowanie najlepsze! Chmiel dominuje w zapachu i w smaku, ciekawe czemu nie zrobili tego samego w standardowym Budvarze. Aromat jest bardzo zbliżony do tego jaki pojawia się w kuchni podczas chmielenia - ja go bardzo lubię więc to plus. Piana solidna, kolor poprawny. Jak dla mnie zdecydowanie najlepsze piwo nealko, ba - jedno z lepszych pilsów jakie piłem od dawna, a na pewno bije na głowę wszystkie polskie jasne lagery (pilsami tego nazwać nie sposób). Na pewno będę się w nie zaopatrywał. Szkoda że miałem tylko jednoJEDNO PIVKO NEVADI!
-
-
Nealkoholicke Pivo
Kolor: Jasnozłoty.
Piana: Niezbyt wysoka, szybko opada do cienkiej powłoki lekko brudząc szkło. Do końca cienki pierścień.
Zapach: Bardzo przyjemny i intensywny. Słodowo-brzeczkowy z chmielowym tłem.
Smak: Delikatny początek, słodowo-chlebowy. Powoli dociera przyjemna goryczka i długo zostaje w finiszu. Bardzo dobre.
Wysycenie: Średniowysokie.
Comment
-
Comment