Litovel, Heban

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Litovel, Heban

Sprawa warzenie tego piwa dla Barlana była już sygnalizowana na forum ale tematu, o dziwo, nie doczekała się swojego wątku, jeśli przeoczyłem - skasować

Ekstrakt 11,9 Blg., alk. 5 % obj.

Kupione w Kauflandzie za 3,49 zł. Ciekawostką jest chyba to, że na półce był jednocześnie dostępny Heban z Herrnbräu.

Kolor ciemnego brązu z wiśniowymi przebłyskami na dole kufla, na całości przejrzyste.
    Piana jasnokremowa, bardzo dobrze się nalewa tworząc przyzwoitą czapę. Stopniowo znika do obrączki, po drodze zostawiając ślady na szkle.
    Zapach z przewagą ciemnych, palonych słodów, dość wyraźnie czuć suszone śliwki i coś jakby wino w stylu porto.
    Smak również palony, wręcz przypalony, wytrawny z dość mocną goryczką, która dopiero na końcu kufla pozwala dojść do głosu przyjemnej, niezbyt słodkiej słodowości.
    Etykieta "hebanowa", kontra po polsku, litewsku i łotewsku. Butelka nie wiem jak się nazywa ale bodaj staroprameny do takich leją, tyle, że brązowa. Kapsel i szyjka owinięta niezadrukowaną, złotą folią.

Piwo zdecydowanie smaczniejsze niż pite rok temu, niemieckie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez leona; 2010-02-14, 22:02.
  • Tapir
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.10
    • 730

Kolor - Ciemny brąz z rubinowym refleksem pod światło.
    Piana - Na początku wysoka, dość gęsta. Szybko zostaje po niej tylko dywanik na powierzchni.
    Zapach - Średnio intensywny, palony i kawowy, lekki akcent winno owocowy.
    Smak - Wytrawny, z przypalaną goryczką nieco przełamaną lekką karmelowością i nutami owocowymi, chyba nieco mocniej nachmielone niż poprzednik z Niemiec. Lekkie w ustach, przyjemnie się pije.
    Wysycenie - średnie do wysokiego.
    Opakowanie - kolega leona już opisał

Kupione w Auchan za ok 3.50. Faktycznie smaczniejsze od wersji z Herrnbräu.
    Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• TomX
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 1035

Rzeczywiście smaczniejsze od wersji niemieckiej, ale chyba nie dorównuje Hebanowi robionemu przez Budějovický Měšťanský Pivovar, przynajmniej tamten lepiej zapisał sie w moich wspomnieniach.

Dużym atutem tego piwa jest obfita, trwała piana. Trochę rozczarował mnie ubogi zapach i smak - przede wszystkim niepokojąca metaliczna nuta, słabe posmaki palone i słodko-kwaśny finisz przy przeciętnej goryczce. Niemniej piwo wypite naprawdę z przyjemnością

Comment

• Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

Ponieważ w Carrefourze w warszawskiej Arkadii znalazłem zarówno tę wersję, jak i z niemieckiego Herrnbräu, postanowiłem przeprowadzić analizę porównawczą. Obydwa po 4,20 zł.

Kolor: Pod światło ciemny brąz. Ciemniejszy od niemieckiego
        Piana: Lekko beżowa, odrobinkę ciemniejsza niż w niemieckim, ma mniejsze ziarna. W jednym i w drugim dość szybko opada, ładnie zostając na ściankach.
        Zapach: Bardziej wytrawny i chmielowy niż niemiecki.
        Smak: Jest mniej wytrawne niż niemieckie, nuty ciemno-wędzone są silniejsza, także goryczka jest o wiele silniejsza.
        Opakowanie: Na obydwu etykietach drażni mnie durny napis "Since 1879". Że niby co? Heban produkowany jest nieprzerwanie od XIX w.? Poza tym etykiety niemal identyczne, ale ogólnie wolę wersję niemiecką, bo jest w butelkach NRW.
        Uwagi: Pomimo nieznacznie niższego ekstraktu, ma zdecydowanie więcej charakteru niż wersja niemiecka.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2010-03-09, 22:52.

Comment

• Cannabee776i99
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.08
          • 658

Dość smaczne. Mało słodkie, a bardziej wytrawne, z lekkimi owocowymi posmakami, co mi akurat odpowiada. Trochę za mało treściwe, ale i tak nie narzekam. Pite z beczki w Łysym Pingwinie.

Comment

• fuliano
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2010.07
            • 1835

Kolor - ciemny brąz
            Piana - jasnokremowa, obfita, szybko topniejąca i przechodząca w pierścień
            Zapach - przypalana kawa z nutami owoców
            Smak - palona kawa, owoce z odrobiną karmelu. Jak tu kolega zauważył bardziej wytrawne niż słodkie.
            Wysycenie - wysokie przechodząca do średniego. Miłe kawowe szczypanie w język.
            Bardziej niż przyzwoite piwo. Polecam.
            Zakupone w Kaufland za ok 3,5 zł.

Comment

• darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12761

Wygląda na to, że produkt ten jako Litovel Schwarzbier Premium wygrał European Beer Star 2010.

Comment

• eutanatos
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.11
                • 43

Wersja z Warszawy.

Piwo ładnej butelce, z wizerunkiem piany piwnej n etykiecie, dużo złotego koloru w napisach i ozdobach etykiety. Wszystkie informacje na miejscu. 4,5
                Piwo ciemnobrązowe, nie przezroczyste pod światło. Piękny kolor. 4,5
                Piana opadła do cienkiej warstwy przykrywającej całą powierzchnie. Bardzo dobrze - najczęściej tworzy się pierścień. Piana przyjemnie oblepia kufel.4,5
                Pachnie jak gorzka czekolada i trochę marcepan. W tle chmiel, ziarno i karmel. Leciutkie nuty dymne. 4,5
                Smak. Mocno schłodzone smakuje słodko i lekko. W miarę ogrzewania wychodzi na pierwszy smak goryczka oraz nuty palonej kawy i dymu. Później uderza gorzka czekolada. Smakuje zaskakująco dobrze. To bardzo dojrzały, głęboki smak. 4,5
                Bąbelki obecne cały czas, Piwo musuje przyjemnie w paszczy i na języku. 4,5

Zaczynam coraz bardziej lubić ciemne piwa.

Comment

• Kwadri
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.10
                  • 1216

Kolor: Ciemny brąz z przebłyskami ciemnej wiśni.
                  Piana: Lekko beżowa, średniopęcherzykowa, tworzy ładną czapę. Dość mozolnie opada do drobnej warstwy i zostawia spore ślady na szkle.
                  Zapach: Średniointensywny, chmielowy. W tle lekko wyczuwalne ciemne słody.
                  Smak: Delikatnie wchodzi. Z początku ledwo wyczuwalna słodycz zakończona mocno zaznaczoną przypaloną goryczą. W tle delikatnie da się wyczuć karmelowe posmaki. Pod koniec zmienia charakter na słodszy. Tylko na początku wyczuwalny metaliczny posmak.
                  Wysycenie: Średnie, odpowiednie.

Całkiem przyjemnie wchodzi.

Comment

• MarcinKa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.02
                    • 2737

Piwo zakupione w Carrefourze Zakopianka w Krakowie. Butelka 0,5l. Moc 5%, ekstrakt? Kolor ciemno brązowy, prawie czarny. Pod światło wiśniowy, ciemny. Piwo klarowne. Piana duża i drobna, w kawowym kolorze. Średnio trwała. Opada do grubego kożucha. Zapach słodowy z minimalnymi nutami chmielowymi. Słodycz w zapachu niewielka. Ładny zapach. Smak umiarkowanie słodki, dominuje ciemna słodowość. Lekkie nuty palone i akcenty chmielowe. Goryczka średnia, bardziej od paloności. Konsystencja gęsta, treściwa, nawet leciutko oleista. Wysycenie drobniutkie, słabe. Pasowało by trochę więcej gazu. Opakowanie prawie takie same jak w wersji z Budějovic i Herrnbräu. Ładne, butelka nawet najładniejsza. Litovel jednak nie podaje zawartości ekstraktu. Nie posiada też dedykowanego kapsla. Ale całość ładnie się prezentuje. Podsumowując Heban z Litovela to dobre ciemne piwo. Jest mniej słodki od Budějovickiego i znacznie ciemniejszy od wersji z Herrnbräu. Podobnie jednak jak one, brak mu oryginalności Hebana Juranda. Oceniam go na 4,5 (1 – 6).
                    Attached Files
                    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
                      Wygląda na to, że produkt ten jako Litovel Schwarzbier Premium wygrał European Beer Star 2010.
                      Piłem owego Schwarzbiera (jedynie na krawatce jest nie niemiecki napis: Premium Dark) i mam poważne wątpliwości czy jest to samo piwo, które jest butelkowane jako Heban. Głównym powodem jest spłycony smak, technologicznym dowodem na to byłaby zawartość alkoholu 4,% obj.
                      Jeśli uda mi się kupić ponownie założę dla niego nowy temat.

Comment