Kocour Varnsdorf, Jantar

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grew
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.05
    • 766

    Kocour Varnsdorf, Jantar

    Kolejny dzień, kolejny Kocour

    Zawartość alkoholu: 4,6%, 11-stka.
    Skład: Pitna woda, słód plzeňský, żytni, karmel, chmiel Amarillo (barwnik).

    Piana: ładna, sztywna wręcz, pozostawia mocny ślad na szklance
    Kolor: bursztynowy (zgodnie z nazwą piwa)
    Wysycenie: średnie
    Zapach: intensywny, owocowy
    Smak: wspaniały - z początku bardzo owocowy, przechodzi w smaczną gorzkość
    Opakowanie: kolejne wydanie Kocoura smakowego w butelce (niezwrotnej) 0,5l, etykieta zgodna z linią Varnsdorfską.

    Piwo w stylu Ale, bardzo smaczne, ciekawe. Zgodnie z etykietą uważone przez amerykanina, Cullena Dweyera, będącego "ve službach Varnsdorfskeho Kocoura"

    Choć nie jestem obiektywny, Kocoury uwielbiam, polecam wszystkim
    Attached Files
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

    #2
    Czy to oznacza, że Kocoury wróciły do Browarka, czy też import własny?
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • grew
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.05
      • 766

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy to oznacza, że Kocoury wróciły do Browarka, czy też import własny?
      Import własny prosto z Varnsdorfu. Nie mogłem się doczekać, więc pojechałem Szykuję wpis do odpowiedniego wątku nt. Noprosu.

      Comment

      • porek388
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.11
        • 213

        #4
        Piana: drobna, szybko znika.
        Kolor: ciemnobursztynowy.
        Wysycenie: średnie.
        Zapach: chmielowy i lekko owocowy.
        Smak: w porównaniu do Pale Ale z Kocoura nieco rozwodniony, średnia goryczka, lekkie posmaki chmielowe.
        Opakowanie: szklana butelka 0,5l bezzwrotna, etykieta typowa dla Kocoura.

        Dobre piwo na 4,5 (1-5). Zakupione w Noprosu za 29 koron.

        Comment

        • Cannabee776i99
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.08
          • 658

          #5
          Kolor: Ciemna herbata, mętny nieprzejrzysty.
          Piana: Drobna, nieregularna, oblepia szkło
          Zapach: Chmiel i owoce
          Smak: Na pierwszym planie chmielowa goryczka, na drugim owocowe i słodowe posmaki, na finiszu lekki kwasek. Bardzo smaczne i orzeźwiające.
          Wysycenie: Niewysokie, w sam raz.
          Opakowanie: Zjawiskowe

          Bardzo smaczne piwo, zakupione w Złych Czasach w Pradze w półlitrowym szkle.

          Comment

          • delvish
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.11
            • 3508

            #6
            Jantar, którego wczoraj piłem, do złudzenia przypominał BBPA. Z całą pewnością zarówno kolor jak i smak odpowiadał stylowi BPA.
            Last edited by delvish; 2011-01-01, 17:00.
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12579

              #7
              Żywiczny, nieco owocowy, rześki, lekki i sympatyczny ejl wciąż w ofercie Kocoura

              Comment

              • jacekwerner
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2004.05
                • 2852

                #8
                Otworzyłem w pierwszy dzień Świąt, a tu niespodzianka ... kwas ... ... szkoda ...
                Obecnie tak wygląda :
                Attached Files
                Ochotnicza Straż Piwna
                BAZA = 7446

                Comment

                • noiser
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.08
                  • 101

                  #9
                  Tak, właśnie napijam i też mam kwas. Aż celowo poszukałem tematu na BB, żeby sprawdzić czy kogokolwiek spotkało to samo - no, niestety. Potwierdzam. :/
                  Last edited by noiser; 2013-12-27, 19:30.

                  Comment

                  • legart
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2012.06
                    • 914

                    #10
                    kwas w smaku, w zapachu ocet, warka do 18.01.14
                    Bodajże mój 6 skwaśniały Kocour w ciągu pół roku. Myślałem naiwny, że zima, że stało w lodówce, że 2,5 tygodnia do końca daty.... Definitywnie odpuszczam Kocoura (chyba że gdzieś z beczki trafię)...ocet to ja se mogę za złotówkę kupić a nie za 10...

                    Comment

                    • dadek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍺🍺
                      • 2005.09
                      • 4702

                      #11
                      Już w jakimś wątku ostrzegałem - Kocoury są świetne ale nie znoszą dłuższych podróży, wahania temperatury po prostu zabijają te piwa i generalnie nie dotrzymują one terminów przydatności. Więc w Polsce nie pijam.

                      Comment

                      • noiser
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.08
                        • 101

                        #12
                        Tylko jaka to długa podróż z Varnsdorfu do Wrocławia i jakie to mogą być różnice temperatur? Bez przesady, coś generalnie jest nie tak z piwkami na eksport. To nie pierwszy skwaśniały Kocour (czy to butla, czy z nalewaka). U nich na miejscu ani razu tego nie uświadczyłem, za to wśród piw kupowanych w Polsce to coraz częstsze zjawisko.

                        Comment

                        • grew
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.05
                          • 766

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noiser Wyświetlenie odpowiedzi
                          Tylko jaka to długa podróż z Varnsdorfu do Wrocławia i jakie to mogą być różnice temperatur? Bez przesady, coś generalnie jest nie tak z piwkami na eksport. To nie pierwszy skwaśniały Kocour (czy to butla, czy z nalewaka). U nich na miejscu ani razu tego nie uświadczyłem, za to wśród piw kupowanych w Polsce to coraz częstsze zjawisko.
                          Było wytłumaczone w którymś z wątków o Kocourze. Otóż Kocour trafia do Polski przez hurtownię. Czyli nie bezpośrednio do sklepu.
                          Doszukiwanie się tego, że na eksport idą gorsze piwa to kolejna teoria spiskowa Nie warto iść w tę stronę.

                          Comment

                          • dadek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍺🍺
                            • 2005.09
                            • 4702

                            #14
                            Tak właśnie jest, żeby trafiały z Varnsdorfu wprost do sklepu może nie było by problemu, ale w hurtowni stoją poza lodówkami, potem kolejny transport do kolejnych sklepów/pubów w Polsce gdzie znów nie zawsze są w odpowiednich warunkach - i mamy efekty. I oczywiście nie ma żadnych innych piw na export i na Czechy.
                            Last edited by dadek; 2014-01-08, 11:52.

                            Comment

                            • noiser
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.08
                              • 101

                              #15
                              Spoko, nie chce doszukiwać się żadnych teorii spiskowych - to browarek dosyć bliski memu sercu i najzwyczajniej przykro się robi pijąc kwasy.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X