Ja bym tak nie generalizował. Ostatnio na cztery zakupione w Polsce ( Svatomartinsky, Stout, Christmas Ale, Jantar ) - tylko ten ostatni okazał się kwasem. Jest to po prostu loteria
Kolor: Bursztynowy, opalizujący.
Piana: Koloru złamanej bieli, dosyć obfita, dosyć gęsta, dosyć trwała. Utrzymuje się solidnym kożuchem.
Zapach: Amerykańskie chmiele: owoce tropikalne, cytrusy, trawiastość.
Smak: Treściwość średnio niska. Trochę słodowości i nutki chmielowe o wiele mniej intensywne niż zapowiadał zapach, ale wyraźne. Goryczka średnio niska.
Wysycenie: Średnie.
Ogółem: Lekkie, orzeźwiające piwko. Nie jest to raczej to do czego nas przyzwyczaiły rasowe APA. Smaki chmielowe są tu dużo mniej intensywne, tak samo goryczka. Ot taki lekki ejl z amerykańskim chmielem. Byłby całkiem przyjemnym piwkiem na lato gdyby nie cena.
KOLOR: bursztynowy, zmętnione.
PIANA: niemalże biała, bardzo obfita i dość trwała, drobno i średniopęcherzykowa.
ZAPACH: przyjemny, początkowo chmielowy, później delikatnie cytrusowy z nutą innych owoców i karmelu.
SMAK: bardzo lekkie, pijalne z delikatnym posmakiem cytrusów i żywicy. Finisz lekko kwaskowaty, goryczka niewielka.
WYSYCENIE: średnio musujące.
OGÓLNIE: piwo nie przytłacza aromatem, smakiem, ani goryczką. Jest jednak lekkie, smaczne i pijalne, dobre na dłuższe spotkanie w letniej porze. Butelka 0,5 L zakupiona w browarze. Termin do 29.05.18.
604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
Było się tu kilka razy w przeszłości, po przerwie ciągnie mnie żeby znowu wychylić kilka dobrych ejli u prapionierów czeskiego kraftu, Jak się trafi nocleg, to się meldujemy.
Najnowsze piwo od Kocoura. Jest to "zwykła" dwunastka. Chmielono własną szyszką chmielową (domyślam się, że to klasyczna czeska odmiana) wyhodowaną przy browarze.
Piwo ma być rzekomo polotmave, a w rzeczywistości jest złote nasycone, prawie klarowne.
Piana białokremowa, drobna, dość wysoka i trwała. Zapach... ...dziwne owocowy.
Piwo jest lekko mdłe, słodowe z delikatnym akcentem chmielu, w sumie... jakby lekko nieświeże?
Nagazowanie...
Kolejne piwo z browaru w Ingolstadt dla hurtowni Martin z Zawiercia.
Alk. 5,4%
Aromat - chyba goździk na przedzie, ale z jakąś fałszywą nutką. Trochę cytrusów i banana.
Piana - średnia, bąbluje dość szybko opadając do trwalszego kożuszka
Barwa...
Comment