Przyjemna w odbiorze "piętnastka" z Ferdinanda. Mimo rozsądnego odfermentowania (alk. 6,5%), piwo nie jest zbyt ciężkie. Piana jak na swoją kategorię dobra. W smaku wyraźna goryczka z wyczuwalnymi posmakami alkoholowymi w tle. Rozgrzewa. Wysycenie bardzo dobre. Smaczne, mocne, czeskie piwo.
Ferdinand, d'Este
Collapse
X
-
Ferdinand, d'Este
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Tagi: brak
-
-
Zgadzam się całkowicie co do opisu tego piwa z delvish'em. Dodać można jeszcze tylko, że piwo jest pasteryzowane a jego pełna nazwa to Světlé speciální pivo d´Este. Jak podaje producent piwo leżakuje w specjalnie do tego przeznaczonych piwnicach przez 70 dni.
Dla kolekcjonerów - kapsel niestety 'goły'.
-
-
Skutećne Pivo... to znaczy prawdziwe... etykietka nie kłamała...
Piwko wypite z pełną przyjemnością... przy okazji wrócę do niego... po prostu klasyczna klasyka.
Kapsel dalej NN a etykieta w tonacji beż-biel ze złoceniami i fajnym herbem arcyksięcia Franciszka Ferdynanda d'Este (Habsburga), który został zamordowany w Sarajewie...
15 d'Este jest godna polecenia bez zastrzeżeń...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox Wyświetlenie odpowiedziarcyksięcia Franciszka Ferdynanda d'Este (Habsburga), który został zamordowany w Sarajewie...
Comment
-
-
piana: na początku gruba, potem jednak siada pozostawiając wianuszek. Ale źle nie jest
zapach: słodowy z delikatnymi kwiatami
smak: słodowy z dość silną goryczką, lekki jak na 15. Smaczne piwo
etykieta typowa dla Ferdinanda. Ładnie dobrane kolory- etykieta prosta ale bardzo estetyczna
LP
Comment
-
-
Powrót do d'Este w pełni udany...
- piana fajna, gaz OK, zapach chmiel i drożdże - OK.
Piwko dobre, niezbyt słodkie i treściwe... lepkie, dobra goryczka...
Trzeba pić go powolutku bo szybkie wypicie mogło by być profanacją...
Będę do niego wracał przy każdej okazji... mniam
Jakoś nawet nie przeszkadza mi goły kapsel... chociaż szkoda że goły...Last edited by Javox; 2011-04-21, 22:25.
Comment
-
-
uuuuuuuuu... daleeeeeej dobre.... szkoda że nikt nie ocenia już tego fajnego piwka....
Jak nie ma jakiejś nowości to zawsze sięgam po tego Ferdinanda i oczywiście inne też ale z tych o większym ekstrakcie...
...zachęcam do wchłaniania tego piwa... a mnie jeszcze 7 kuli czeka... mniam
Comment
-
-
Nie mogę uwierzyć że tylko ja przez ostatnie kilkanaście miesięcy opisuje to piwo...
A piwko trzyma swój poziom... po prostu jest smaczne...
Ma mankamenty ale tu raczej liczy się całokształt
Dziś było gęste i tylko lekko słodkie... dopełnienie goryczką dawało oczekiwany efekt...
Moja ocena sięga ku maksimum tej klasy.....
Comment
-
-
Piwo trzyma dobry poziom, nie zawiodło i tym razem.
Piana, lacing i barwa wpływają bardzo pozytywnie na wygląd.
Zapach i smak z żywicznością i ziołowością sprzyjają przyjemnemu spożyciu.
Byle ktoś nie wpadł na pomysł kastracji tego piwka.
Grafika bez zmian.
Comment
-
-
Comment
-
Comment