To piwo czyli Bożonarodzeniowy specjał to oczywiście zimowa wersja Wielkanocnego specjała opisanego już tu przez Otviraka:
Mamy zatem "rzezane" piwo (taki napis widnieje na etykiecie). Czyli półciemniak.
Na etykiecie zdjęcie pokaźnego browaru w Novej Pace w zimowej aurze.
Zaw. alk. 6,1 %, ekstr. ? (też obstawiam trzynastkę, mix jasnego i ciemnego Podkarkonoskiego specjała)
Wizualnie jak na zdjęciu,
barwa - ciemna herbata
aromat - słód i chmiel
piana - obfita, na początku dość dziurawa, opada do centymetra stając się bardziej zwarta i trwała, barwy lekko kremowej
wysycenie - średnie, odpowiednie.
smak - typowy dla piw z Novej Paki, dość treściwe ze specyficzną goryczką, podbudowane pokaźnym słodem. Chmielenie porządne, słód z własnej słodowni nadaje temu swój charakter, z tego co zauważyłem nie każdy z nim przepada. Z drugiej strony dzięki temu piwo wyraźnie odróżnia się innych piw. Przyzwoite, pełne w smaku piwo
Mamy zatem "rzezane" piwo (taki napis widnieje na etykiecie). Czyli półciemniak.
Na etykiecie zdjęcie pokaźnego browaru w Novej Pace w zimowej aurze.
Zaw. alk. 6,1 %, ekstr. ? (też obstawiam trzynastkę, mix jasnego i ciemnego Podkarkonoskiego specjała)
Wizualnie jak na zdjęciu,
barwa - ciemna herbata
aromat - słód i chmiel
piana - obfita, na początku dość dziurawa, opada do centymetra stając się bardziej zwarta i trwała, barwy lekko kremowej
wysycenie - średnie, odpowiednie.
smak - typowy dla piw z Novej Paki, dość treściwe ze specyficzną goryczką, podbudowane pokaźnym słodem. Chmielenie porządne, słód z własnej słodowni nadaje temu swój charakter, z tego co zauważyłem nie każdy z nim przepada. Z drugiej strony dzięki temu piwo wyraźnie odróżnia się innych piw. Przyzwoite, pełne w smaku piwo
Comment