Radegast, Premium

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ZIOMEK2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 2523

    #31
    RADEGAST,Premium

    Sprostowanie do powyższego - oczywiście RADEGAST NIE JEST PIWEM
    SŁOWACKIM ! Czesi i Słowacy zazwyczaj podają minimalną zawartość
    alkoholu /stąd te różnice/,typu alk. min.od 4.4%.
    Z pozostałą opinią zgadzam się na 200%!!!
    Na zdrowie!

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #32
      Radegast pity z kija w bufecie biblioteki miejskiej w Pradze (!) na Platnerskiej przy Marianskim Namesti bardzo mi zasmakował.
      Kolor po prostu pilsowy, duża piana.
      Zapach chmielowy, typowy dla odmian czeskich.
      Smak z kolei nietypowy dla piw czeskich, bo bardziej słodowy niż chmielowy, ale w końcu to 12 ekstraktu, więc coś może być wyczuwalne. W dalszej części picia chmielowość bardziej się wybija.
      Na degustację oczekuje jeszcze wersja butelkowa.

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
        Radegast pity z kija w bufecie biblioteki miejskiej w Pradze (!) na Platnerskiej przy Marianskim Namesti.
        Autopoprawka spowodowana baaganem w notatkach...
        W bibliotece piłem Gambrinusa. Radegasta wychyliłem natomiast w restauracyjce w żydowskiej dzielnicy Josefov koło Starego Miasta, na Maiselovej naprzeciwko wylotu Jachymovej.

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
          Na degustację oczekuje jeszcze wersja butelkowa.
          Dłuugo czekała, ale przyszła na nią kolej.
          Opakowanie niewiele odbiega od tego z fotki Slavoya. Zniknęła tylko z frontu zawartość ekstraktu.
          Śliczny złoty kolor.
          Zapach silny, słodowo-chmielowy.
          Faktycznie spora goryczka dominuje w smaku. Czuć gdzieś głęboko w tle lekką słodowość, ale jest ona zdecydowanie przytłoczona. Lubię czeskie piwa goryczkowe, ale wolę jednak gdy elementy smaku sa bardziej zbalansowane.

          Comment

          • YouPeter
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.05
            • 2379

            #35
            Kolor ładny złoty. Piana biała, średniej gęstości, utrzymuje się przez ok 5 min. Zapach chmielowo – słodowy, przyjemny. Podobnie smak, jednak czuć lekką kwaskowatość. Goryczka dość mocna. Jak dla mnie trochę za niskie nagazowanie. Opakowanie przeciętne.
            Oceniłbym to piwo na 3,75.

            Tak pijąc to piwo naszła mnie taka myśl że Czesi i Słowacy to mają dobrze, bo jakiego by się u nich piwa nie kupiło to jest ono przynajmniej wypijalne.
            Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter

              Tak pijąc to piwo naszła mnie taka myśl że Czesi i Słowacy to mają dobrze, bo jakiego by się u nich piwa nie kupiło to jest ono przynajmniej wypijalne.
              Nie no zdarzają się też niewypijalne, ja np. trafiłem na Lahvac'a. Fakt, jednak faktem, że chyba mniejszy odsetek stanowią u nich piwa niewypijalne, niż u nas.
              Last edited by kopyr; 2006-09-28, 06:43.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Rebeliant
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.04
                • 17

                #37
                Dobre lekkie czeskie piwko z tego co wiem to za czasów czechosłowacji to oprócz Pilsnera i Budvara najczesciej przywożone piwo z czeskiej częsci Czechosłowacji do Polski. Ja bym tam kozla wolał niż Radegasta ale Radegast też piwo dobre +

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  #38
                  Dawno nikt nie pisał o tym piwie, a warto, bo to całkiem przyjemne piwo, mimo że koncerniak.
                  Widziałem w opisach, że zmieniało swoją moc. Moja butelka (kupiona w gdańskim Anolu), zawiera alkoholu 5,0%. Warto spróbować butelkowe, a z beczki jeszcze lepsze (np. w krakowskim Non Iron).

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • chitos
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.02
                    • 195

                    #39
                    Parametry: alk.: 5%, Eks. nie podany

                    Kolor:
                    Ciemnozłoty, klarowny.
                    Piana: Drobnopęcherzykowa, utrzymuje się do końca skromna warstewka.
                    Zapach: Słaby, chmielowy.
                    Smak: Smak jest przyzwoity. Dominuje goryczka ze słabszą słodowością. Ponadto pojawia się chlebowość.
                    Wysycenie: Średnie, odpowiednie do piwa.

                    Przyzwoite piwo do spróbowania.
                    Last edited by chitos; 2011-01-10, 22:19.

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dawno nikt nie pisał o tym piwie, a warto, bo to całkiem przyjemne piwo, mimo że koncerniak.
                      Widziałem w opisach, że zmieniało swoją moc. Moja butelka (kupiona w gdańskim Anolu), zawiera alkoholu 5,0%. Warto spróbować butelkowe, a z beczki jeszcze lepsze (np. w krakowskim Non Iron).
                      Ja to pisałem??
                      Kurcze nie ma rady, muszę jeszcze raz spróbować, no bo jak to tak?
                      Last edited by Pendragon; 2011-01-10, 22:24.

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • Carnifex
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.10
                        • 75

                        #41
                        Radegast Premium to jeden z nabytków podczas weekendowej wizyty w markecie w Nachodzie
                        Przyzwoity goryczkowy lagerek, nawet nie za bardzo wodnisty. Jak większość czeskich jasnych piw jest dość lekkie. Poza pierwszoplanową goryczką można wyczuć słaby smak bułeczki. Piwo przypomina mi Lubuskie, jest trochę tego maślanego, bułkowatego posmaku kojarzącego mi się głównie z Lubuskim właśnie.
                        Zaraz po tym Radegaście skosztowałem Primatora Premium dla porównania i ten drugi nieco bardziej mi smakował, miał bardziej zharmonizowany smak a przy tym równie wyczuwalną goryczkę.
                        Ogólnie może być, smak oceniam na 3,5.

                        Comment

                        • tomolek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 1752

                          #42
                          Takie tam sobie piwko, jak na czeskie to "szału nie ma". Dla mnie na plus spora goryczka, reszta na przeciętnym poziomie.
                          Kupione w Lublinie na Nowowiejskiego w cenie około 4 zł.
                          www.ohbeautifulbeer.com

                          www.mateuszdrozdowski.pl

                          „Kwaśny Edi herbu Koreb

                          Comment

                          • DariuszSawicki
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2012.08
                            • 2869

                            #43
                            Trochę zmieniła się etykieta, ale zdjęcie od Slavoya to było 11 lat temu.
                            Piwo ma 5% alk i jest z datą do 27-ego września, czyli moje nie jest świeże.
                            Kolor złoty, wysycenie na poziomie średnim, piana duża, pęcherzyki średnie, opadła w miarę szybko, ale pozostawiła wyraźny ślad w postaci kożuszka jak i firanek na szkle.
                            Zapach chmielowy, ładny, typowy dla czeskich piw, bez karmelu.
                            W smaku na pierwszym miejscu jest goryczka.Później chlebowe posmaki. Zero karmelu na który ostatnio jestem wyczulony.
                            Bardzo dobry lezak, oby w Polsce było więcej tego typu lagerów.

                            Comment

                            • pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

                              #44
                              Piłem to piwo w te wakacje i ani chlebowych posmaków ani chmielowej goryczki nie mogłem się doszukać. Profil słodowy, wysycenie spore, smakowo-zapachowa obojętność. Obawiam się, ze już w Polsce mamy więcej lezaków tego typu, może trochę wyżej odfermentowanych ale jednak.

                              Comment

                              • Szawiński
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2006.11
                                • 2

                                #45
                                Od 1999 roku browar Radegast jest częścią największej firmy browarniczej w Republice Czeskiej, spółki Plzeňský Prazdroj, a.s. W Browarze Radegast piwo jest warzone od 1970 roku, jest najmłodszym i najnowocześniejszym browarem w Republice Czeskiej. Góra Radhoszcz (Radhošť) - http://radhoszcz-radhost.czeskiegory.pl/

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X