Žamberk, Nakouřený Kanec

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

    #1

    Žamberk, Nakouřený Kanec

    piwo wędzone. Ciekawostką tego piwa jest to, że jest górnej fermentacji, w składzie obok jęczmiennego i wędzonego słodu mamy również słód pszeniczny. Oczywiście bez filtracji i pasteryzacji
    Piłem to piwo w wersji lanej /w restauracji Danup w Hradcu Kralove, gdzie sprzedawano je nieco na wyrost jako weizenraucha czy rauchweizena, bo tej pszenicy jest w tym piwie niewiele... Natomiast na etykiecie nie wspominają nic, że to piwo to ...weizen, natomiast informują, iż warzone jest według receptury Rauchbier Bamberg z 1678. No chyba, że były to dwa różne piwa, co też może być prawdopodobne... Użycie drożdży górnofermentacyjnych świadczy, że mamy do czynienia z ciekawym produktem - wszak górna fermentacja rzeczywiście jest bliższa oryginałowi z XVII w.

    Opisuję wersję butelkową

    Zaw. alk. 4,8%, ekstr. ?

    Piany i wysycenia nie opisuję, o czym później,
    aromat - lekkie wędzone nuty
    barwa - złoto-herbaciana, lekko mętna, tak w stylu keller
    smak - bardzo przyjemnie zharmonizowane wyraźnie nuty wędzone i goryczkowe z dość wyraźną słodową podstawą. Mocna goryczka jak w pozostałych Kancach. W ustach nieco ściągające i długo zalegające. "Pszeniczne" nuty raczej niewyczuwalne.
    treściwość - raczej średnia, w smaku pełne, ale nie ciężkie

    W wersji butelkowej piana i wysycenie są niewysokie. W pierwszej butelce wydawało mi się, że jest to efekt problemu przy rozlewie piwa do butelki. W Żamberku odbywa się to ręcznie. Po drugim piwie nie jestem już pewny czy jest to wada, czy to piwo takie jest... Piwo w wersji lanej /weizenrauch/ miało wysycenie i pianę odpowiednią, nuty pszeniczne słabe, wędzone delikatne. Tu wędzenie jest wyraźniejsze. Zatem mam mały mętlik w głowie z tym piwem. Czy mamy do czynienia z dwoma innymi, choć podobnymi piwami, czy może jest to to samo piwo, tylko piwowar fantazjuje, czy może w wersji butelkowej niskie wysycenie takie ma być...? parę pytań się nasuwa, ale wniosek mam jeden -

    piwo jest niezwykle ciekawe, z charakterem, smaczne i bardzo oryginalne. Mam nadzieję, że do niego powrócę i u źródła uda mi się znaleźć więcej informacji na jego temat.

    Mocno limitowana seria piw z Żamberka, w tym wędzonka pojawiła się we wrocławskij Drink Hali

Related Topics

Collapse

  • Javox
    Břeclav, Kanec Nachmelená 13
    Javox
    Nachmelená za studena IPL - India Pale Lager z alko 5.2% (ekstarkt 13*)

    Chmiele: Žatecký poloraný červeňák, Vital, Citra.

    Piana - więcej na początku potem pełna warstewka
    Lacing - sporo
    Gaz - średni
    Barwa - jaśniejszy bursztyn
    Aromat - karmel...
    2024-07-20, 22:36
  • Javox
    Břeclav, Kanec Dry Single Hop Mosaic
    Javox
    Světlý ležák 12* z chmieleniem chmielem Mosaic na zimno.
    Zawartość alko 5.0%

    Piana - więcej na starcie potem pełna warstewka.
    Lacing - sporo.
    Gaz - średni.
    Barwa - jasne złoto.
    Aromat - mieszanka cytrusowo żatecka.
    Smak - słodkawe, masło,...
    2024-02-10, 16:51
  • Javox
    Břeclav, Kanec Chmelený
    Javox
    Ekstrakt 10* a alko 4.1%

    Chmiele: Sládek, Żatecký poloraný červeňák.

    Piana - na dłużej pełna warstewka.
    Lacing - trochę było.
    Barwa - jasne złoto.
    Gaz - średni.
    Aromat - groszek konserwowy i kukurydza.
    Smak - słodkawe, zbożowość,...
    2023-10-21, 11:45
  • bastion
    Ukraina, Dubno, Ul. Stara 2, Edem.
    bastion
    Dubno jest obowiązkowym punktem do odwiedzenia w tej części Ukrainy. Zamek który jest symbolem miasta, ściąga rzesze turystów zwłaszcza z Polski.. Na jego zwiedzenie nie potrzeba jednak zbyt wiele czasu i zwłaszcza w gorące dni trzeba gdzieś przepłukać gardło. Miejsc gdzie można napić...
    2021-09-10, 20:02
  • darekd
    Břeclav, Kanec Hořký 11
    darekd
    Browar z południowych Moraw niedaleko zbuegu granic z Austrią i Słowacją.

    https://pivovarbreclav.cz/

    Goryczkowa jedenastka chmielona czeskimi odminami: Agnus, Sládek a Žatecký poloraný červeňák (Saaz)

    4,5% alk.

    Aromat - chmiel ziołowo-trawiasty,...
    2021-05-16, 21:28
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...