Starobrno, Zelene Pivo

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vociek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.09
    • 119

Starobrno, Zelene Pivo

Piłem je w długi weekend w Pradze niedaleko Hradczan. Nie podejmuję się szerszego opisu, bo brak mi warsztatu twórczego. Piwo całkiem przyjemne. W restauracji mieli tylko to, więc podali na hasło "piwo". Mimo początkowego przestrachu (mając w pamięci smak zielonych piw warzonych w Polsce) i z pewną nieśmiałością taką, przystąpiłem do picia. I tutaj miłe zaskoczenie. Naprawdę dobre piwo o mocnym posmaku ziołowym.
    Jak widać na załaczonej reklamówce ekstrakt 13*.
    Attached Files
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

piwko pite w knajpie niedaleko pivovaru w Velkym Brezne, na początku myślałem że pochodzi od nich, ale strony Heinekena głoszą, że piwo warzy Starobrno

Piwo ma 13 stopni i 5,8% alkoholu. Piwo szykowane jest na wielkanocny czwartek. W tym roku zrobili 6000hl. Ja miałem je okazję pić grubo po Wielkanocy bo pod koniec czerwca. Piwo według Heinekena robione jest z głębokim podtekstem: Zielone piwo za zieloną Szumawę. Niby ma zwrócić uwagę na problem niszczenia drzew przez korniki

barwa: zielona
    piana: opada po pierwszym łyku,
    zapach: słodowy z wyraźnym chmielem, dosyć pełny i sporo nachmielony z bardzo delikatnym trawiastym posmakiem. Smaczne nie spodziewałem się, że Heineken zaskoczy mnie czymś pozytywnym
    Attached Files
    LP

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Únětický, Únětické pivo filtrované 10,7°
      darekd
      Mały historyczny browarek spod Pragi, ponownie uruchomiony w 2011 r.

Choć ich dziesiątka ma już swój opis:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%C3%A9-pivo-10

to widać tam bałagan - część opisów wskazuje na piwo filtrowane, część na niefiltrowane....
      2022-10-17, 22:01
    • darekd
      Broumov, Velikonoční Opat - zelené pivo
      darekd
      Piwo uwarzone na Wielkanoc.
      Leżak - 4,8% alk., do barwienia użyto ekstraktu z zielonych warzyw
      Bez filtracji i pasteryzacji

Aromat - trochę chmielu, kwasek, minimalny słód
      Piana - umiarkowanie wysoka, dość trwała, zostaje na szkle
      Barwa - jasno-butelkowa...
      2019-05-26, 16:18
    • heckler
      Praha, Pernerova 691/42, Pivovar Pivo Karlin
      heckler
      W tym roku w Pradze w dzielnicy Karlin swoje podboje otworzył nowy browar- Pivo Karlin. Tym samym w tej dzielnicy działają już dwa browary i od siebie są oddalone o niecały kilometr.
      Dla tego idą z browaru Dva Kohouti nie omieszkaliśmy zahaczyć o nowy browar Karlin. Browar i restauracja...
      2019-11-15, 10:09
    • otvirak
      Stodoła, Pils česki pivo Žižkove
      otvirak
      Skład i opakowanie na fotkach. W sumie opakowanie jest wg mnie najlepszym elementem tego wyrobu.
      Piana: po minucie jak na fotce, 2/10
      Wysycenie bardzo niskie, 2/10
      Zapach: słodowo-karmelowy
      Smak: zdecydowanie słodowy, mdły, goryczka w dalekim tle
      Nie powtórzę, nawet,...
      2024-07-29, 19:58
    • Pancernik
      Bujska Pivovara, San Servolo, Svijetlo Pivo
      Pancernik
      Ot, lager w bączku, dostałem jako upominek z wakacji nad Adriatykiem.
      Piwo lekko mętne, złote, piana dość drobna i wysoka. Pachnie nienachalnie słodowo.
      W smaku... standardowy lager, co nie znaczy, że niedobre. Butelka bączek, całkiem ładna, oldskulowa eta i kapsel.
      2024-07-10, 08:21
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...