Vítek warzy kilka ciekawych piw, w tym górną fermentację, ale nie informuje o zawartości alkoholu swoich produktów /przynajmniej na stronie www.vitekzprcice.cz ani na etach, które drukowane są w technice drukarek atramentowych sądząc po tym jak po wyciągnięciu z lodówki wszystko się rozpływa/. Ale to są szczegóły. Ekstrakt 13%.
Nazwa też zresztą owiana jest lekkim nimbem tajemnicy i zapewne pochodzi od zawartej w słodzie jęczmiennym melanoidyny. Do rzeczy.
Aromat - bardzo przyjemny,słodowy z lekkimi nutami owoców
Barwa - melanoidalna dla mnie miedziana, lekko mętne
Piana - kremowa, czapowata, dość trwała i osiadająca na szkle
wysycenie - wysokie
smak - po tym aromacie spodziewałem się czegoś innego. Tu mamy chmielową, lekko ziołową goryczkę z chlebową treścią. Po ogrzaniu pojawia się minimalna owocowa cierpkość z lekkim karmelem. Przypomina niektóre piwa frankońskie.
Treściwość - pełne w smaku, ale nie ciężkie
Smaczne piwo zakupione w Pivonce w Hradcu.
Nazwa też zresztą owiana jest lekkim nimbem tajemnicy i zapewne pochodzi od zawartej w słodzie jęczmiennym melanoidyny. Do rzeczy.
Aromat - bardzo przyjemny,słodowy z lekkimi nutami owoców
Barwa - melanoidalna dla mnie miedziana, lekko mętne
Piana - kremowa, czapowata, dość trwała i osiadająca na szkle
wysycenie - wysokie
smak - po tym aromacie spodziewałem się czegoś innego. Tu mamy chmielową, lekko ziołową goryczkę z chlebową treścią. Po ogrzaniu pojawia się minimalna owocowa cierpkość z lekkim karmelem. Przypomina niektóre piwa frankońskie.
Treściwość - pełne w smaku, ale nie ciężkie
Smaczne piwo zakupione w Pivonce w Hradcu.