Permon, Extra Premium

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

    Permon, Extra Premium

    niefiltrowany, niepasteryzowany "svetly special"

    Alk. 6,5% , ekstr.?

    Aromat - ciekawy, z nutami cytrusowymi
    Barwa - jak na jasne piwo trochę ciemne mętna herbata
    Piana - średniej wysokości, gęsta, kremowa, gęsta i trwała
    Wysycenie - umiarkowane-niewysokie
    Smak - mocno wyczuwalny cytrusowy kwasek, z nim nieco ściągająca goryczka, delikatnie wyczuwalne alko-nuty
    Treściwość - zdecydowana

    Bardzo oryginalne, ciekawe piwo. Wydaje mi się, że zawartość ekstraktu zdecydowanie przekracza 13%. Bardziej do smakowania niż częstej konsumpcji.
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

    #2
    Ekstrakt to pewnie 17. Gdzieś wyczytałem że warzą ze specjalnych jasnych 13 i 17
    13 to pewnie ich special svetly
    Kupione w Zlych czasach w Pradze

    zapach - leciutko karmelowy, słodowy, silnie cytrusowy
    Barwa - podchodzi pod polotmave, bardzo ciemne złoto
    Piana - średniowysoka, kremowa, trwała
    Wysycenie - ok
    Smak - delikatne cytrusy, wyraźnie słodowy, z silną gorzką goryczką *nie mogę się zdecydować czy piwo jest gorzkie czy słodkie, koniec już dość mocno alkoholowy. Pod koniec kufelka, cytrusy już mniej wyczuwalne do głosu dochodzi za to mocny karmel i alkohol. Trochę mdłe

    Jak dla mnie za mocne to piwo
    LP

    Comment

    • danhaj
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2010.04
      • 619

      #3
      Aromat - owoce cytrusowy, słodowy
      Barwa - dokładnie jak pisał karol, bardziej polotmave niż jasne
      Piana - porządna, długo się utrzymuje
      Wysycenie - średniowysokie
      Smak - dość mocne piwo, przez które przedziera się na koniec alkohol, co nie jest samo w sobie wadą, jest jakby mocnym ukoronowaniem wcześniejszych nut słodowo-cytrusowych, całość poparta dość wyrazistą goryczką.

      Bardzo smaczne i godne uwagi piwo. Zakupione w szklanej butelce 0,33 l i wg mnie taka ilość tego piwa jest w sam raz.
      Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

      www.czechforum.pl

      Comment

      • karol1000
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.09
        • 1823

        #4
        pite ponownie, tym razem kupione w browarku

        alko. 6,4%, ekstrakt 17
        barwa: ładne ciemne złoto
        piana: drobnopęcherzykowa
        zapach: silnie słodowy
        smak: silnie słodowy, lekko karmelowo-kwiatowy, z gorzką smaczną goryczką, czuć moc w tym piwie ale nie czuć samego alkoholu, goryczka w Permonach jak zwykle smaczna i cierpka
        gaz: ok
        Attached Files
        Last edited by karol1000; 2012-08-07, 19:14.
        LP

        Comment

        • wpadzio
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2011.06
          • 2654

          #5
          Barwa bursztynowa. Lekkie zamglenie, jak to u niefiltrowańca.
          Piana bardzo słaba, duże bąble szybko i z bzyczeniem pękają. Po dwóch minutach jedynie śladowe naśnieżenie na powierzchni i obrączka wokół. Po minutach czterech jak w śnie Kononowicza - nie ma już niczego.
          Mocny, ciepły słodowy aromat. W tle lekki powiew drożdży.
          W smaku mocna nuta alkoholu, który grzeje długo w przełyku. Piwo po obietnicy zapachowej może nieźle zaskoczyć. Uderza wyraźna i lekko piołunowa goryczka. Słodowość, aczkolwiek taka zbożowa, ziarnista, nawet lekko prażona, pojawia się dopiero w posmakach i długo zalega. Wyczułem też nieznaczną, średnio przyjemną kwaśność.
          Bardzo wysokie, szczypiące nagazowanie. Zatem znamy już zabójcę piany.
          Butelka rzemieślniczo oklejona w stylu piw z Permona. Tym razem sterany horník ma za sobą optymistyczną zieleń. Ale... może woli jednak węgielną czerń? Tą znajdzie na kapslu. Parametry bez zmian - 17/6,4.

          Dość specyficzne piwo. Daleko mu do ekstraktywnych rodzimych mocnych (bo brakuje mu nachalnej słodyczy) ale też i do klasycznych koźlaków (tutaj z kolei brakuje mu ciepła i miękkości słodów). Mnie osobiście uderzyła chropowatość ostrej goryczki. Do ewidentnych błędów zaś należy nietrwałość piany i zbyt wysokie nagazowanie, zwłaszcza w pierwszej fazie konsumpcji. 6 w skali 1-10.
          Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
          Serviatus status brevis est
          3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

          Comment

          Przetwarzanie...
          X