Bardzo cieszę się, że udało mi się trafić w kralovo-hradeckim hostincu U Kohouta na owoc współpracy Petra Hoška, reprezentującego legendarny, "tajemniczy" Recesní pivovárek U Antéňáka (który uwarzył piwo) z otwartym na górnofermentacyjne eksperymenty browarkiem żambereckim.
To chyba debiut czeskiego alta (?).
Zaw. ekstr. 13%
Alkohol według danych pracowników U Kohouta oscyluje między 4,9 a 5,2%
Aromat - delikatny acz złożony, słodowy z nutami owocowymi i leciutkim chmielem
Piana - piję teraz wersję nalaną do PETa, będąc w lokalu nie notowałem, ale była dość gęsta, drobniutkie pęcherzyki, oblepiała szkło
Wysycenie - w normie
Barwa - jasna herbata
Smak - na pierwszym planie goryczka, przypominająca ejlową. Nie wiem jak się ma to wzorca gatunku, delikatne akcenty słodowe są przykryte bardzo przyjemną goryczką, zdecydowane posmaki orzechów włoskich. Po ociepleniu ujawnia się dodatkowa lekka słodowa owocowa słodowość. Jednak orzechy pozostają na pierwszym planie. Goryczka zalegająca w ustach.
Treściwość - umiarkowana
Smaczne piwo z charakterem, mi kojarzące się ejlami, to chyba dobrze? Jeśli kiedyś zostanie ponownie uwarzone i będę w okolicy - nie odpuszczę Ale czy będzie lub kiedy tego nie wiem. Mam nadzieję, że tak
To chyba debiut czeskiego alta (?).
Zaw. ekstr. 13%
Alkohol według danych pracowników U Kohouta oscyluje między 4,9 a 5,2%
Aromat - delikatny acz złożony, słodowy z nutami owocowymi i leciutkim chmielem
Piana - piję teraz wersję nalaną do PETa, będąc w lokalu nie notowałem, ale była dość gęsta, drobniutkie pęcherzyki, oblepiała szkło
Wysycenie - w normie
Barwa - jasna herbata
Smak - na pierwszym planie goryczka, przypominająca ejlową. Nie wiem jak się ma to wzorca gatunku, delikatne akcenty słodowe są przykryte bardzo przyjemną goryczką, zdecydowane posmaki orzechów włoskich. Po ociepleniu ujawnia się dodatkowa lekka słodowa owocowa słodowość. Jednak orzechy pozostają na pierwszym planie. Goryczka zalegająca w ustach.
Treściwość - umiarkowana
Smaczne piwo z charakterem, mi kojarzące się ejlami, to chyba dobrze? Jeśli kiedyś zostanie ponownie uwarzone i będę w okolicy - nie odpuszczę Ale czy będzie lub kiedy tego nie wiem. Mam nadzieję, że tak
Comment