Tambor, Klazar

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

    Tambor, Klazar

    Piwo świąteczne, sezonowe z Dworu Królowej

    półciemna 14%, zaw. alk. 5,8%

    Aromat -słodowy, dość delikatny, przyjemny, czysty
    Barwa - ciemna miedź
    Piana - dość obfita, średniotrwała, pozostawia wianuszek, zostaje na szkle
    Wysycenie - w miarę wysokie, trochę ostre
    Smak - choć słód dominuje, to piwo w kierunku wytrawnego. W smaku wyraźne nuty orzechów włoskich oraz świeżej skórki chlebowej, dzięki chmielowi posmak orzechowej goryczki przyjemnie zalega w ustach, nie jest ściągający. Bardzo przyjemne połączenie.
    Treściwość - jak na 14% w miarę lekkie

    Pite z kija przy browarze oraz butelki. Te same walory smakowe. Bardzo mi smakowało, zdecydowanie polecam. Dostępne w limitowanej liczbie w Drink-Hali we Wrocławiu
  • Kwadri
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.10
    • 1216

    #2
    Klazar

    Kolor: Miedziany.
    Piana: Jasnobeżowa, niewysoka. Szybko opada do niepełnej warstwy i pierścienia.
    Zapach: Intensywny, mocno słodowy, z karmelowo-owocowym tłem. W tle również dość mocno czuć palone akcenty. Bardzo ładny.
    Smak: Raczej wytrawne. Początek słodowo-owocowy, ale szybko dominuje mocna goryczka z posmakami skórki od chleba i orzechów włoskich. W posmaku również czuć palone słody. Bardzo smaczne.
    Wysycenie: Średnie.
    Attached Files
    www.lkschmielowice.futbolowo.pl

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Ciekawa propozycja na zimę. Słodowe, karmelowe, chlebowe a jednocześnie goryczkowe i wytrawne. Pite po gęstym IPA też miało swój urok.

      Comment

      • Javox
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2009.11
        • 6410

        #4
        Pianka nie zachwyca i piwo wydaje się niezbyt gęste ale nie jest złe...
        To że nie jest słodkie dużo daje na plus...
        Takie niezłe półciemne... bez wybitnego kierunku smakowego... choć paleta smaków nie jest pusta.
        Gęstość po jakimś czasie jest już lepsza...

        Grafika i kapsel bez zmian...

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12565

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox Wyświetlenie odpowiedzi
          bez wybitnego kierunku smakowego...
          nawet się zgodzę, ale dodając - bo jest jest przyjemnie zbalansowane, jest słodowa karmelowość i chlebowość, jak również goryczka - lekko chmielowa, lekko podpalana i przyjemna nuta włoskich orzechów, a i gdzieś daleko w tle minimalne owoce.
          Tak jak pisał Leona, tylko że teraz podobno piwo będzie częściej warzone (czyli nie tylko na święta). I bardzo dobrze. Mój sesyjny faworyt.

          Javoxie powróć do tego piwa w plenerze i zdaj relacje

          Comment

          • Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6410

            #6
            Już czekam na możliwości plenerowe ale zamiast wiosny jest totalna zima...

            Jeżeli tylko będzie dostępne to piwo i okoliczności przyrody.... to wszystko opiszę wraz z wiosennym zdjęciem...

            Comment

            • madu
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.03
              • 76

              #7
              Ja niestety nie miałem szczęścia.Kupiłem w sklepie Ministerstwa Br. z terminem do 24.06.13 a wypiłem przedwczoraj.

              Co z tego że po przelaniu do kufla miało ładny rdzawy kolor,było mętne i miało całkiem trwałą pianę.W zapachu obok nut owocowo-chlebowych przebijał się kwas którego w smaku było dużo więcej.Przypominało domowe wino owocowe.

              Po 11-ce i 12-ce które jakoś wytrzymały na sklepowej półce tu się nie udało.

              Comment

              • rivendel
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.06
                • 262

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika madu Wyświetlenie odpowiedzi
                Ja niestety nie miałem szczęścia.Kupiłem w sklepie Ministerstwa Br. z terminem do 24.06.13 a wypiłem przedwczoraj.

                Co z tego że po przelaniu do kufla miało ładny rdzawy kolor,było mętne i miało całkiem trwałą pianę.W zapachu obok nut owocowo-chlebowych przebijał się kwas którego w smaku było dużo więcej.Przypominało domowe wino owocowe.

                Po 11-ce i 12-ce które jakoś wytrzymały na sklepowej półce tu się nie udało.
                Może lepiej nie opisuj zepsutych piw.
                Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesić

                Comment

                • madu
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.03
                  • 76

                  #9
                  Napisałem ku przestrodze.Jest niepasteryzowane a stoi niestety na półce zamiast trafić do lodówki...

                  Comment

                  • rivendel
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.06
                    • 262

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika madu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Napisałem ku przestrodze.Jest niepasteryzowane a stoi niestety na półce zamiast trafić do lodówki...
                    Możesz tylko żałować - bardzo dobre a z kija to pyszne piwo.
                    Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesić

                    Comment

                    • madu
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.03
                      • 76

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rivendel Wyświetlenie odpowiedzi
                      Możesz tylko żałować - bardzo dobre a z kija to pyszne piwo.
                      Nie wątpię,może będę miał okazję powtórzyć i się przekonać.

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12565

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ciekawa propozycja na zimę. Słodowe, karmelowe, chlebowe a jednocześnie goryczkowe i wytrawne. Pite po gęstym IPA też miało swój urok.
                        Tak jest!

                        Uwielbiam słodowy profil tego piwa i czekam na nie co sezon. Naprawdę odpoczynek po mocno pokombinowanych, często ciekawych kraftowych propozycjach.

                        Wydaje mi się, że kiedyś była wyraźniejsza goryczka a teraz jest wyższa treściwość,
                        ale po roku zawsze trudno oceniać, w każdym razie profil i poziom zachowany!

                        Co w tym piwie jest:

                        pijalność, pełnia, charakter, rzetelność, radość w dobrej cenie!
                        Nie każdy może być tym piwem zachwycony, ale ja co roku piję je z przyjemnością
                        Esencja sesyjności, dzięki Wrojtek

                        Jeszcze o nazwie - Klazarowie to rodzina piwowarów, którzy posiadali m.in. historyczny browar w Dworze Królowej nad Łabą (Dvůr Králové nad Labem):



                        Tambor to nowy browar w innym miejscu. Browar Klazarów po II wojnie został upaństwowiony a potem zamknięty. Gaston Klazar (1919 – 2006) jeden z kolejnych przedstawicieli rodziny nie tylko warzył piwo, ale również zajmował się nim naukowo pracując w praskim Badawczym Instytucie Piwowarsko-Słodowniczym, gdzie m.in. opracowywał pionierskie metody warzenia piw bezalkoholowych i dla diabetyków, mając na swoim końce związane z tym patenty. Z tego co wiem kolejny potomek rodziny związany był/jest z browarem w Nowej Pace

                        Nowa szata graficzna, kapsel ze starej serii.

                        Pojawiło się już we wrocławskiej Drink-Hali.
                        Attached Files

                        Comment

                        • darekd
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍺🍺🍺
                          • 2003.02
                          • 12565

                          #13
                          Klazar doczekał się nowej ety. Nazwa, w odróżnieniu od innych z tego browaru jest na krawatce.
                          Attached Files

                          Comment

                          • darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12565

                            #14
                            Wersja z zimową etą. W smaku trochę zbytnio masła tym razem.
                            Attached Files

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X