Ekstrakt 14°, piwo owocowe na bazie pszenicznego.
Kolor: Ciemnozłoty, mętne.
Piana: Biała, drobnoziarnista z ładną "czapką", po kilku minutach opadła do solidnego 0,5 cm kożuszka, który pozostaje praktycznie do dna wraz z gęstymi plamami na ściankach.
Zapach: Niestety, typowo pszenicznych zapachów nie ma, jest oczywiście lekka wiśnia ale jakby pomieszana ze śliwką węgierką.
Smak: Tu podobnie jak powyżej - w sumie nie wiadomo czy czujemy wiśnię czy śliwkę. Sądzę, że w ślepym teście na 10 osób 5 by było za jednym owocem a 5 za drugim. Do tego lekka słodowość, pszenicznych smaków właściwie się nie wyczuwa, można jedynie uprzeć się na lekką bananowość w dalekim tle.
Wysycenie: Średnie, jak dla mnie odpowiednie choć na pewno najwyższe z tutejszych piw.
Opakowanie: Smukła szklanka do pszenicy bez logo, podkładki mocno sfatygowane.
Uwagi: Generalnie niezłe owocowe piwo. Nie podciągnął bym go jednak pod pszeniczne tym bardziej, że jak się dowiedziałem od właściciela, słodu pszenicznego jest tylko około 30%. Wiśni dodaje się już przy leżakowaniu w postaci specjalnych moszczów sprowadzanych z Austrii. 35 kč/ 0,5 l.
Kolor: Ciemnozłoty, mętne.
Piana: Biała, drobnoziarnista z ładną "czapką", po kilku minutach opadła do solidnego 0,5 cm kożuszka, który pozostaje praktycznie do dna wraz z gęstymi plamami na ściankach.
Zapach: Niestety, typowo pszenicznych zapachów nie ma, jest oczywiście lekka wiśnia ale jakby pomieszana ze śliwką węgierką.
Smak: Tu podobnie jak powyżej - w sumie nie wiadomo czy czujemy wiśnię czy śliwkę. Sądzę, że w ślepym teście na 10 osób 5 by było za jednym owocem a 5 za drugim. Do tego lekka słodowość, pszenicznych smaków właściwie się nie wyczuwa, można jedynie uprzeć się na lekką bananowość w dalekim tle.
Wysycenie: Średnie, jak dla mnie odpowiednie choć na pewno najwyższe z tutejszych piw.
Opakowanie: Smukła szklanka do pszenicy bez logo, podkładki mocno sfatygowane.
Uwagi: Generalnie niezłe owocowe piwo. Nie podciągnął bym go jednak pod pszeniczne tym bardziej, że jak się dowiedziałem od właściciela, słodu pszenicznego jest tylko około 30%. Wiśni dodaje się już przy leżakowaniu w postaci specjalnych moszczów sprowadzanych z Austrii. 35 kč/ 0,5 l.