Vyškov, Jubiler IPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

    Vyškov, Jubiler IPA

    No i doczekaliśmy się pierwszego India Pale Ejla z czeskiego browaru przemysłowego.

    Piwko kupiłem w butelce 0,355L za 30KC w Pradze w Złych Czasach. Podobno dostępne też na Husytskiej w piwnych rozmaitościach.
    Butelka z bezbarwnego szkła i etykieta o strasznych kolorach (granatowo-srebrna) mogą odstraszać niezdecydowanych i laików. Ja na to piwo już polowałem i po kilku próbach się udało

    Piwo ma 7% alkoholu i ekstrakt 15,3, górna fermentacja, piwo filtrowane i pasteryzowane, podobno 4krotnie chmielone

    w składzie słody czeski, monachijski, karmelowy i barwiący oraz 3 rodzaje chmielu Kazbek, Premiant i Cascade. Na kontrze też info o tym że piwo nierozrzedzane z wodą

    barwa: złota dosyć ciemna
    piana: ładna, trwała i wysoka, wręcz rewelacyjna utrzymuje się do samego końca picia w postaci grubej warstwy
    zapach: słodowy, słodki, owocowy, z tyłu pałęta się chmiel na początku niezbyt intensywny ale po ogrzaniu już całkiem wyraźny i silny
    smak: na początku słód i owoce (pomarańcz i grejpfrut) (mam wrażenie że piwo jest lekko dosładzane), poźniej przychodzi chmielowa goryczka z grejpfrutową cierpkością, przede wszystkim długa ale siłą nie powalająca na kolana.
    Smaczna IPA ale pitej ostatnio Matusce nie dorasta do pięt.
    Intensywnością goryczki nawet Svijany 12 czy Opat Bitter albo Herbal by to piwo przebiły.
    Piwo na pewno warte spróbowania i to pewnie nawet ponownego (sam mam jeszcze jedną sztukę).
    Nie rozumiem jednak jak marketingowcy mogli wymyślić tak odstraszające opakowanie

    Polecam. Całkiem udana próba browaru z Vyškova
    Attached Files
    LP
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000 Wyświetlenie odpowiedzi
    Intensywnością goryczki nawet Svijany 12 czy Opat Bitter albo Herbal by to piwo przebiły.
    Nie przesadzajmy, to piwo ma prawie 60 IBU, natomiast jest treściwe i czuć, że słody odegrały również istotną rolę. Dokładniejszy opis i procesu warzenia niebawem.

    Comment

    • karol1000
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.09
      • 1823

      #3
      Matuska podobno tez ma 60 a bije Jubilera na głowę.
      Z ciekawości wiesz może ile maja Svijany 12 i Opat Bitter?
      LP

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12565

        #4
        Aromat - chmielowo-ziołowe akcenty, pod nimi słodowe nuty
        Barwa - miedziano-złota
        Piana - początkowo dość wysoka i gęsta, w moim przypadku nie jest bardzo trwała, nieznacznie pozostawiając ślad na szkle.
        Smak - ziołowa ejlowa goryczka złamana wyraźną słodową słodową owocowością. Czuć, że na słodach nie oszczędzana, a i chmielowe nuty jak na czeski przemysłowy browar oryginalne
        Treściwość - wysoka, ale nie jest ciężkie czy zalegające.

        Polecam, może za roku uwarzą. Tymczasem, o czym wspominał Karol, można się szykować na ich nowe ejlowe piwo. W tym egzemplarzu mi osobiście podobało się to, że piwo nie było jednowymiarowe, a goryczka nie stanowiła samej "sztuki dla sztuki".

        Eta nawiązuje do ich Jubilera dolnofermentacyjnego, może konserwatywna, ale nie mam uwag.

        PS.
        Nie wiem ile IBU mają piwa mają Svijany czy Opat, ale dotychczasowy przemysłowy rekordzista Radegast Extra Horky ma 42, PU - 32, Bernard 12 - 30

        Comment

        Przetwarzanie...
        X