Piwo pszeniczne, ta warka już górnofermentacyjna.
alk. min. 4,0 %, ekstr. 12%
Aromat - cytrusowo-goździkowy
Barwa - taka maślano-miodowa, dość jasna i mocno mętna
Piana - średnia, gęsta, niezbyt trwała
Wysycenie - wysokie
Smak - mocne goździki, korzenne, wyraźne cytrusy, na finiszu lekkie niuanse bananowe /bardziej wyraźne w późniejszej, "korzenność" pozostaje w ustach wraz ze znikomą pestkową goryczką i minimalnym kwaskiem.
Treściwość - zdecydowanie pełne w smaku, ale nie ciężkie
Świeżo uwarzone piwo rozlane podczas wizyty w podkolińskich Polepach
Bardzo ciekawa, bliższa wzorcowi bawarskiemu /bez goryczkowych akcentów znanych z niektórych innych czeskich pszenic/, mocno "gęste", nawet ciut za bardzo. Myślę, że nawet wybrednym i ortodoksyjnym miłośnikom gatunku przypadłoby do gustu.
Piwo godne polecenia
alk. min. 4,0 %, ekstr. 12%
Aromat - cytrusowo-goździkowy
Barwa - taka maślano-miodowa, dość jasna i mocno mętna
Piana - średnia, gęsta, niezbyt trwała
Wysycenie - wysokie
Smak - mocne goździki, korzenne, wyraźne cytrusy, na finiszu lekkie niuanse bananowe /bardziej wyraźne w późniejszej, "korzenność" pozostaje w ustach wraz ze znikomą pestkową goryczką i minimalnym kwaskiem.
Treściwość - zdecydowanie pełne w smaku, ale nie ciężkie
Świeżo uwarzone piwo rozlane podczas wizyty w podkolińskich Polepach
Bardzo ciekawa, bliższa wzorcowi bawarskiemu /bez goryczkowych akcentów znanych z niektórych innych czeskich pszenic/, mocno "gęste", nawet ciut za bardzo. Myślę, że nawet wybrednym i ortodoksyjnym miłośnikom gatunku przypadłoby do gustu.
Piwo godne polecenia
Comment