Piwo pita w praskich Złych Czasach, dokładny skład podał mi jego właściciel. Słody: pszeniczny, czeski, Carahell, Carapils, kysely (kwaskowy? nie wiedziałem, że coś takiego jest) i prażona pszenica. Chmiel żatecki i Saphir.
13% ekstr., 6% alk.
Piwo staroczeskie białe pochodzić ma z czasów, kiedy jeszcze nie było możliwości warzyć dolnej fermentacji.
Aromat - drożdżowo-owocowy
Barwa - brunatno miodowa
Piana - niezbyt trwała
Smak - duża owocowa kwasowość, w tle lekka goryczka
Oryginalne, wytrawne piwo, które chyba można traktować (z lekkim przymrużeniem oka) jako osobny styl dla pszenic
13% ekstr., 6% alk.
Piwo staroczeskie białe pochodzić ma z czasów, kiedy jeszcze nie było możliwości warzyć dolnej fermentacji.
Aromat - drożdżowo-owocowy
Barwa - brunatno miodowa
Piana - niezbyt trwała
Smak - duża owocowa kwasowość, w tle lekka goryczka
Oryginalne, wytrawne piwo, które chyba można traktować (z lekkim przymrużeniem oka) jako osobny styl dla pszenic
Comment