Minibrowar Santon ze Šlapanic pod Brnem to chyba najbardziej dla mnie tajemniczy browarek w Republice Czeskiej. Milczą o nim pivovary.info, na beerborcu coś jest, ale mało:
Piszą, że warzą od 2010, na przywieszce PETu jest data 2005, więc może to jakiś piwowar domowy ten pan Zbynek Kadlec, który rozpoczął niedawno produkcję komercyjną.
Znalazłem o nim taką wzmiankę:
Oznacza, to że prawdopodobnie pan sladek zajmuje się też popularną na Morawach produkcją tzw. palinek czyli destyluje owoce.
Jasna 13% o zaw. alkoholu ? to chyba jedyny produkt marki Santon.
Oczywiście bez pasteryzacji i filtracji
Zatem do dzieła:
Aromat - drożdże, na drugim planie chmielowe nuty
Piana - dość wysoka,gęsta, średniotrwała
Barwa - słomkowo-złota, mętna
Wysycenie - wysokie
Smak - chmielowa goryczka z minimalnym kwaskiem drożdżowym daje wyraźny rześki smak, w tle delikatne chlebowe nuty.
Treściwość - odpowiednia, pełne
Bardzo udana minibrowarowa klasyka, z wyraźnym chmieleniem.
Myślę, że właściciel browarku byłby mocno zaskoczony, że jego produkty dotarły do Polski.
Drink-Hala, Wrocław
Piszą, że warzą od 2010, na przywieszce PETu jest data 2005, więc może to jakiś piwowar domowy ten pan Zbynek Kadlec, który rozpoczął niedawno produkcję komercyjną.
Znalazłem o nim taką wzmiankę:
Oznacza, to że prawdopodobnie pan sladek zajmuje się też popularną na Morawach produkcją tzw. palinek czyli destyluje owoce.
Jasna 13% o zaw. alkoholu ? to chyba jedyny produkt marki Santon.
Oczywiście bez pasteryzacji i filtracji
Zatem do dzieła:
Aromat - drożdże, na drugim planie chmielowe nuty
Piana - dość wysoka,gęsta, średniotrwała
Barwa - słomkowo-złota, mętna
Wysycenie - wysokie
Smak - chmielowa goryczka z minimalnym kwaskiem drożdżowym daje wyraźny rześki smak, w tle delikatne chlebowe nuty.
Treściwość - odpowiednia, pełne
Bardzo udana minibrowarowa klasyka, z wyraźnym chmieleniem.
Myślę, że właściciel browarku byłby mocno zaskoczony, że jego produkty dotarły do Polski.
Drink-Hala, Wrocław
Comment