Na kontretykiecie znajduje się unijny symbol "Chranene Zempisne Oznaceni" i niżej"Ceske pivo".Można sobie samemu zamieszczać takie symbole?Czy polskie browary mają takie?Chyba się nie spotkałem.Nie wydaje mi się żeby butelkowa wersja Argusa Maestic produkowana była np. w Łomży. Argus jest marką Lidla i do tej pory w Polsce pod tą nazwą były tylko piwa puszkowe produkowane pewnie u nas.Smakowo Łomży mi to zresztą nie przypomina...
Platan, Argus Maestic
Collapse
X
-
No do czeskich pilsnerów mu daleko, lekko kwaskowaty, w miarę gorzkawy, ale do pełnego pilznera mu daleko. W miarę orzeźwiające, pijalne, można wypić bez dużego krzywienia języka.
Jak ktoś lubi goryczkę to lepiej kupić Lagerowe
Comment
-
-
Dzisiaj zakupiłem w Lidlu i od razu skosztowałem i...do czeskich dobrych piw mu daleko ale jak za 1,99zł to jest całkiem całkiem- orzeźwiające z dużą pianą po nalaniu a w smaku goryczkowo kwaskowate na upał w sam raz na pewno po nie sięgnę gdy wrócę chociażby z roweru
Comment
-
-
Gaz ostry...
Kolor bursztyn...
Zapach chyba słodowy...
Piana szybko znikła dosłownie nie zostawiając nic...
Smak... po jakimś czasie pojawia się wyraźna słodkość ale wraz z dość mocną goryczką...
Ogólnie spoko do wypicia...
Comment
-
-
Kupione w Lidlu za 2,29 zł.
Pite 17 lipca 2012 r.
Kolor: Głęboki bursztyn, ładny.
Piana: Średnia, szybko opada do marnych wysepek. Odrobina pozostaje na ściankach.
Zapach: Słodowo-owocowo-karmelowo-stęchło-chmielowy. Gdyby nie ta stęchłość, byłoby całkiem nieźle.
Smak: Spora (choć neizbyt szlachetna) goryczka, niewielka słodowość, lekka stęchłość. Całość raczej wodnista.
Opakowanie: Jak na zdjęciu Dipeone. Marketowa nijakość.
Uwagi: Średnie piwo z niezłą ale nieprzyjemną goryczką. Da się wypić, ale nie do powtórzenia.
Comment
-
-
No i cóż tam takiego ciekawego pod tym linkiem mamy niby wyczytać?
Może komentarz: "Skąd wiadomo że ważone w Platanie? na kontretykiecie wspomniana jest miejscowość Žatec, a tam też jest browar."Last edited by Pendragon; 2012-08-10, 13:43.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziNo i cóż tam takiego ciekawego pod tym linkiem mamy niby wyczytać?
Może komentarz: "Skąd wiadomo że ważone w Platanie? na kontretykiecie wspomniana jest miejscowość Žatec, a tam też jest browar."
Ponadto cytuję kontretykietę piwa 'Chmiel pochodzi z czeskiego miasta Zatec' ...tak więc to skąd pochodzi chmiel równa się temu gdzie piwo jest ważone ?
Comment
-
-
Błagam... waRZone- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Fakt
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziBłagam... waRZone
Comment
-
-
W Żatcu ważą chmiel, a w Protivinie stoi sobie browar Platan i tam warzą to piwo. Z udziałem zważonej ilości chmielu z Żatca.Last edited by Pendragon; 2012-08-10, 14:31.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Parę miesięcy temu, jak wprowadzili je w Lidlu, skusiłem się, ale choć da się wypić to nie zachwyca i przegrywa wyraźne z będącym w tej samej cenie i stojącym tuż obok zacnym Perlenbacherem. Dziś jednak zachęcony promocją (1,89 zł) znów nabyłem dwie butelki.
Kolor: ciemnozłocisty, wpada w bursztynowość lub też jak kto woli miodowość, klarowny (4)
Piana: na początku bardzo obfita i bardzo gęsta, ale opada szybko (2,5)
Zapach: chmielowy z lekkim skunksem, słodowość też wyczuwalna (3)
Smak: silna goryczka długo utrzymująca się na języku, ale zbyt tępa, mało złożona przez to nieco inwazyjna, męcząca. w składzie tajemnicza "goryczka" i może przez ten dziwny składnik ta chmielowość nie jest taka jak być powinna, ale dziwnie chemiczna i natarczywa. słodowość bardzo mało wyczuwalna. ogólnie da się wypić, ale przyjemności z tego mogłoby być więcej, przeciętne (2,5-3)
Za 1,89 zł nawet dobry stosunek jakości do ceny, ale w normalnej cenie (2,29 zł) w starciu z Perlenbacherem - jak już pisałem - szans u mnie nie ma żadnych
Comment
-
Comment