Kocour uwarzył nowe piwo - SuB, jak piszą na tablicy w browarnianej restauracji/pubie (przez duże "B"), czyli "Sumeczek B", jak mawiają niektórzy - zastępca, namiastka Sumeczka...
Z braku chmielu używanego do chmielenia Sumeczka, Kocour nie miał wyboru i stworzył nową recepturę, bazującą na dostępnych obecnie chmielach. Miałem to szczęście, że w poniedziałek pojawił się na ich wyczepie na Rumburskiej, a ja przybyłem na krótki, 5-cio dniowy odpoczynek do Varnsdofu.
Nie sposób unikąć porównań z Sumeczkiem - dlatego stwierdzam, że:
- brakuje w zapachu tej wybornej owocowości,
- smak jest bardzo zbliżony do oryginału - pijalność na wysokim poziomie, gaszenie pragnienia również,
- ponoć 70 IBU - gorzki jest aż miło
Po kilkunastu litrach uważam, że możemy spokojnie uznać SuB'a za godnego zastępcę i czekać na kolejny rok zbiorów
Z braku chmielu używanego do chmielenia Sumeczka, Kocour nie miał wyboru i stworzył nową recepturę, bazującą na dostępnych obecnie chmielach. Miałem to szczęście, że w poniedziałek pojawił się na ich wyczepie na Rumburskiej, a ja przybyłem na krótki, 5-cio dniowy odpoczynek do Varnsdofu.
Nie sposób unikąć porównań z Sumeczkiem - dlatego stwierdzam, że:
- brakuje w zapachu tej wybornej owocowości,
- smak jest bardzo zbliżony do oryginału - pijalność na wysokim poziomie, gaszenie pragnienia również,
- ponoć 70 IBU - gorzki jest aż miło
Po kilkunastu litrach uważam, że możemy spokojnie uznać SuB'a za godnego zastępcę i czekać na kolejny rok zbiorów
Comment