Skřečoňský Žabák, Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kruger_nr1
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2005.11
    • 802

    Skřečoňský Žabák, Porter

    Piwko zakupione w browarze za 55 kć za PET 1 L. Pierwsze moje odczucie smakowe było takie, że piję portera żywieckiego. Bardzo smaczne, wydaje mi się nieco delikatniejsze niż porter żywiecki, jednak bardzo do niego zbliżone. Termin ważności ok. 3 tygodni, piwo niepasteryzowane. Skład z etykiety: woda, 8 rodzajów słodu, 2 rodzaje chmielu, drożdże piwowarskie. Mogę polecić każdemu amatorowi porterów!
    Attached Files
    Kolekcja puszek piwnych:
    http://puszkikrugera.web-album.org/
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Solidny przedstawiciel porterów wytrawnych. Dość mocno palony, średnio gorzki i lekko kwaskowaty. Chcąc szukać mankamentów, trzeba zwrócić uwagę na marniutką pianę i niezbyt mocny aromat (ale to może być wina temperatury serwowania).
    Wypity na szybko w Strefie Piwa.

    Comment

    • Promil03
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.10
      • 2833

      #3
      Pamiętacie może zawartość alkoholu?

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #4
        Wydaje mi się, że 10%
        Ale niedługo zweryfikujemy, kolejna warka leżakuje.

        Comment

        • dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4702

          #5
          Dokładnie ma 10,5% alkoholu.

          Comment

          • Promil03
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.10
            • 2833

            #6
            Dzięki

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #7
              Pite 3 lutego 2013 r. Otrzymałem ten porter w wyniku wymiany z pewnym forumowym kolekcjonerem puszek. Dzięki!

              Opakowanie: Jak w przypadku wszystkich produktów tego browaru, również etykietę porteru zdobi sympatyczny żabol, który wpadł do kufla, ale nie wydaje się szczególnie cierpieć z tego powodu. Z etykiety dowiadujemy się, że do produkcji wykorzystano 8 rodzajów słodu (szkoda, że ich nie wymieniono) oraz 2 odmiany chmielu.
              Kolor: Bardzo ciemny, dopiero pod silne światło widać czerwone przebłyski na krawędziach.
              Piana: Średnio wysoka, beżowa. Szybko opada do dziurawej warstwy, a zaraz potem do zera.
              Zapach: Silny, choć odrobinę za słaby jak na ten ekstrakt. Jest złożony – czuć orzechy, alkohol, lekką paloność, suszone śliwki oraz nutę porto. Ciekawy, choć szkoda, że nie silniejszy.
              Smak: A tu już niczego nie brakuje. Piwo jest bardzo treściwe, gęste, oblepiające. Nie jest słodkie, ale i nie szczególnie wytrawne. Czuć kawę, ciemną czekoladę, orzechy, wyraźny alkohol, lekką paloność, lekką ziarnistosć, a także nutę kawy zbożowej. Świetnie pasuje do tego wszystkiego niezbyt wysokie wysycenie.
              Podsumowanie: Ciekawy i bardzo smaczny porter bałtycki. Na pewno nie przebija moich ulubieńców, ale w tym stylu bardzo wysoko ustawiłem poprzeczkę, więc i tak jest bardzo dobrze. Cieszę się, ze miałem okazję spróbować tego Žabáka.

              Comment

              • Tomi45
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.07
                • 165

                #8
                Nabyłem kilka dni temu tego Żabaka (S-P - dzięki!). Mam pytanie - piwo jest +/- na terminie. Czy w przypadku Żabaka (a więc piwa nieutrwalonego) wchodzi w grę leżakowanie?

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomi45 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nabyłem kilka dni temu tego Żabaka (S-P - dzięki!). Mam pytanie - piwo jest +/- na terminie. Czy w przypadku Żabaka (a więc piwa nieutrwalonego) wchodzi w grę leżakowanie?
                  Piwo z Żabaka na pewno ma sporo żywych drożdży. Ja leżakuję czarną ipę, tyle, że przy butelkowaniu (nalewane z kranu) wsypałem ćwierć łyżeczki cukru do każdej butelki. Po ponad trzech miesiącach piwa są dobre i nie zepsute.

                  Czy leżakowanie peta jest słuszne? Tego nie jestem pewien choć warto spróbować

                  Comment

                  • docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

                    #10
                    Smak treściwy, głęboki, bez wyczuwalnego alkoholu i słodyczy. Bardzo stylowy bałtycki porter, na tę chwilę najlepszy czeski przedstawiciel stylu.
                    Attached Files
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                    Comment

                    • VanPurRz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2008.09
                      • 4229

                      #11
                      I znowu pozostaje zgodzić się z docentem. Dodam jeszcze, że w miarę ogrzewania wyraziste stawały się przyjemne czekoladowe nuty.
                      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                      Comment

                      • fuliano
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2010.07
                        • 1835

                        #12
                        To ja jeszcze krócej, świetny.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X