Piwko zakupione w browarze za 55 kć za PET 1 L. Pierwsze moje odczucie smakowe było takie, że piję portera żywieckiego. Bardzo smaczne, wydaje mi się nieco delikatniejsze niż porter żywiecki, jednak bardzo do niego zbliżone. Termin ważności ok. 3 tygodni, piwo niepasteryzowane. Skład z etykiety: woda, 8 rodzajów słodu, 2 rodzaje chmielu, drożdże piwowarskie. Mogę polecić każdemu amatorowi porterów!
Skřečoňský Žabák, Porter
Collapse
X
-
Solidny przedstawiciel porterów wytrawnych. Dość mocno palony, średnio gorzki i lekko kwaskowaty. Chcąc szukać mankamentów, trzeba zwrócić uwagę na marniutką pianę i niezbyt mocny aromat (ale to może być wina temperatury serwowania).
Wypity na szybko w Strefie Piwa.
-
-
Pite 3 lutego 2013 r. Otrzymałem ten porter w wyniku wymiany z pewnym forumowym kolekcjonerem puszek. Dzięki!
Opakowanie: Jak w przypadku wszystkich produktów tego browaru, również etykietę porteru zdobi sympatyczny żabol, który wpadł do kufla, ale nie wydaje się szczególnie cierpieć z tego powodu. Z etykiety dowiadujemy się, że do produkcji wykorzystano 8 rodzajów słodu (szkoda, że ich nie wymieniono) oraz 2 odmiany chmielu.
Kolor: Bardzo ciemny, dopiero pod silne światło widać czerwone przebłyski na krawędziach.
Piana: Średnio wysoka, beżowa. Szybko opada do dziurawej warstwy, a zaraz potem do zera.
Zapach: Silny, choć odrobinę za słaby jak na ten ekstrakt. Jest złożony – czuć orzechy, alkohol, lekką paloność, suszone śliwki oraz nutę porto. Ciekawy, choć szkoda, że nie silniejszy.
Smak: A tu już niczego nie brakuje. Piwo jest bardzo treściwe, gęste, oblepiające. Nie jest słodkie, ale i nie szczególnie wytrawne. Czuć kawę, ciemną czekoladę, orzechy, wyraźny alkohol, lekką paloność, lekką ziarnistosć, a także nutę kawy zbożowej. Świetnie pasuje do tego wszystkiego niezbyt wysokie wysycenie.
Podsumowanie: Ciekawy i bardzo smaczny porter bałtycki. Na pewno nie przebija moich ulubieńców, ale w tym stylu bardzo wysoko ustawiłem poprzeczkę, więc i tak jest bardzo dobrze. Cieszę się, ze miałem okazję spróbować tego Žabáka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomi45 Wyświetlenie odpowiedziNabyłem kilka dni temu tego Żabaka (S-P - dzięki!). Mam pytanie - piwo jest +/- na terminie. Czy w przypadku Żabaka (a więc piwa nieutrwalonego) wchodzi w grę leżakowanie?
Czy leżakowanie peta jest słuszne? Tego nie jestem pewien choć warto spróbować
Comment
-
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
I znowu pozostaje zgodzić się z docentem. Dodam jeszcze, że w miarę ogrzewania wyraziste stawały się przyjemne czekoladowe nuty."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
Comment