Hornbeer, Helge

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

    #1

    Hornbeer, Helge

    10% alk.

    Barleywine z dodatkiem czereśni i przypraw.

    Aromat – winne owoce, anyż, karmel i jakieś średnio gotowanej kukurydzy
    Piana – spora, dość gęsta, dość szybko opada, pozostawiając dość gruby wianuszek
    Barwa – brunatno-rubinowa, mętne
    Wysycenie – dość wysokie, mocno musujące
    Smak – na początek cierpki, trochę octowy i owocowy kwasek – wiśnie, czerwone porzeczki. Potem posmaki palonego cukru. Lekka słodycz miesza się z kwaśnymi owocami i minimalnaą pestkową goryczką. Alkoholu nie czuć, trochę rozgrzewa
    Treściwość – wysoka, choć owocowa cierpkość ją niweluje

    Nietypowe piwo, nawet jak na nietypowy gatunek, jakim jest barleywine. Może powinno być prekursorem stylu Imperial Kriek
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
    10% alk.

    Barleywine z dodatkiem czereśni
    Z dodatkiem wiśni, przepraszam

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Piana drobna, niska, krótka.

      Kolor wiśniowo-rubinowy, ciemny, klarowny.

      Aromat kwaśnych owoców, karmelu i (delikatnej) obory.

      W smaku słodzony, mocny i esencjonalny kompot z cierpkich wiśni i porzeczek z dodatkiem pełnego, słodowego piwa.

      Kupiłem jako bw, przy otwieraniu poczułem lekką oborę i kwas, sprawdziłem, że ma dodatek wiśni.
      Pyszne, nie żałowałem ani jednej złotówki z wydanych 17 złotych.

      PS: obora jest rozwojowa ale czy ma szansę przejść w stajnię?

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Opillia, Rizdwiane
        darekd
        Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

        12% ekstr.
        4,8 % alk.
        12 IBU

        Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
        Piana - wysoka, trwała,...
        2025-01-02, 23:50
      • dadek
        Bonn-Pützchen, Alaunbachweg 10, Ale-Mania Brauerei
        dadek
        Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...
        2023-10-18, 02:53
      • dadek
        Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
        dadek
        Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
        2024-04-24, 00:15
      • dadek
        Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
        dadek
        Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
        2025-01-12, 18:42
      • darekd
        Widawa, Lichtenhainer
        darekd
        Lichtenhainer czyli niemiecki styl (kwaśna, lekka pszenica, ew. z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego. W składzie również słód wędzony).

        Piwo na podstawie receptury piwa Damiana Wadasa "Efekt Placebo", zwycięscy VII Gwiazdkowego Konkursy Piw Domowych organizowanych przez...
        2024-09-05, 22:05
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...