Hornbeer, Helge

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    Hornbeer, Helge

    10% alk.

    Barleywine z dodatkiem czereśni i przypraw.

    Aromat – winne owoce, anyż, karmel i jakieś średnio gotowanej kukurydzy
    Piana – spora, dość gęsta, dość szybko opada, pozostawiając dość gruby wianuszek
    Barwa – brunatno-rubinowa, mętne
    Wysycenie – dość wysokie, mocno musujące
    Smak – na początek cierpki, trochę octowy i owocowy kwasek – wiśnie, czerwone porzeczki. Potem posmaki palonego cukru. Lekka słodycz miesza się z kwaśnymi owocami i minimalnaą pestkową goryczką. Alkoholu nie czuć, trochę rozgrzewa
    Treściwość – wysoka, choć owocowa cierpkość ją niweluje

    Nietypowe piwo, nawet jak na nietypowy gatunek, jakim jest barleywine. Może powinno być prekursorem stylu Imperial Kriek
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
    10% alk.

    Barleywine z dodatkiem czereśni
    Z dodatkiem wiśni, przepraszam

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Piana drobna, niska, krótka.

      Kolor wiśniowo-rubinowy, ciemny, klarowny.

      Aromat kwaśnych owoców, karmelu i (delikatnej) obory.

      W smaku słodzony, mocny i esencjonalny kompot z cierpkich wiśni i porzeczek z dodatkiem pełnego, słodowego piwa.

      Kupiłem jako bw, przy otwieraniu poczułem lekką oborę i kwas, sprawdziłem, że ma dodatek wiśni.
      Pyszne, nie żałowałem ani jednej złotówki z wydanych 17 złotych.

      PS: obora jest rozwojowa ale czy ma szansę przejść w stajnię?

      Comment

      Przetwarzanie...
      X