Hornbeer, Eskil

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ZOFMAR_BIS
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.01
    • 209

    Hornbeer, Eskil

    Eskil z browaru Hornbeer to piwo w stylu Brown Ale, Jest ono wynikiem współpracy browaru z Carsten Berthelsen, autorem książek na temat piwa.
    Nazwa trunku nawiązuje do średniowiecznego duńskiego biskupa Eskila, założyciela wielu klasztorów na terenie Skandynawii.
    Piwo nawiązuje do receptury trunku warzonego w klasztorze Esrum w Północnej Zelandii, najbardziej znanego z tych założonych przez biskupa.
    Do jego produkcji użyto belgijskich drożdży górnej fermentacji.
    Piwo o średniej, beżowej, kremowej pianie i ciemnym kolorze. W smaku wyczuwalne nuty czekolady, kawy, słodów i mocne nuty chmielowe, które nie przytłaczają. Lekko nagazowane. Doskonałe na wieczór, po ciężkim dniu w pracy
    Attached Files
    http://www.zofmar-bis.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Zofma...13968235468769
    http://www.youtube.com/watch?v=a0GK_QDXugI

    Hurt-Detal 7-16 Niciarniana 50/52 426744863
  • Horse1963
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.06
    • 547

    #2
    Zgłoszone do moderatora. Najpierw browar potem piwo.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12561

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZOFMAR_BIS Wyświetlenie odpowiedzi
      Jest ono wynikiem współpracy browaru z Carsten Berthelsen, autorem książek na temat piwa.
      To na początek:



      Myślę jednak, że mimo wszystko nam więcej mówić będzie nazwisko właściciela browaru. Otóż Jørgen Fogh Rasmussen to brat sekretarza generalnego NATO Andersa Fogh Rasmussena, o czym pisał Wpadzio:



      Natomiast oryginalne etykiety /w tym i ta dotycząca biskupa Eskila - to dzieło Gunhild Rasmussen, chyba żony (Jørgena). A to je galeria:



      Tak to można połączyć różne hobby.

      A samo piwo moim zdaniem nie do końca typowy brown ale, bo te belgijskie drożdże jednak nasuwają skojarzenia z belgijskim bruinem, choć w sumie po tłumaczeniu to też brązowy ejl, tylko mi się skojarzyło bardziej z brytyjskim stylem

      Alk. 5,6%, ekstr. ?

      Aromat - palone słody i ciemne owoce - wiśnia, śliwka
      Piana - dość wysoka, beżowa, dość szybko się dziurawi i opada do trwałej obwódki
      Barwa - prawie czarna, ciut brązu, ale praktycznie nieprzejrzyste.
      Wysycenie - średnie, mocno musuje
      Smak - palone słody i karmel, szybko skontrowany przez owocową cierpkość (śliwka), na finiszu wyczuwalne nuty palonej goryczki i ciut czekoladowych tonów.
      Treściwość - średnia, pełne

      Rześkie piwo zdecydowanie bliższe belgijskim klimatom niż brytyjskim. Z przyjemnością wypite.
      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...
      X