Ørbæk, [Coisbo Beer] Single Batch Four

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Brodzislaw
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2013.09
    • 1020

    #1

    Ørbæk, [Coisbo Beer] Single Batch Four

    RIS z duńskiego browaru kontraktowego Andersa Coisbo, uwarzonego w browarze Orbak Bryggeri.
    Składniki: woda, słód jęczmienia i pszenicy, chmielu, drożdży i przyprawy: imbir, trawa cytrynowa i różane (płatki?).
    Brak danych o ekstrakcie. Alkoholu - 10%.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Brodzislaw; 2015-02-26, 23:10.
  • Brodzislaw
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2013.09
    • 1020

    #2
    Po odkapslowaniu uderzyła silna nuta palonych słodów, mocnej, gorzkiej czekolady oraz odrobina wędzonki i przypraw.
    Do sniftera poleciała oleista, czarna ciecz z rubinowymi refleksami (tylko przy dnie). Piana beżowa, z drobnych pęcherzyków nie jest obfitą, ale utrzymywała się do końca degustacji, osadzając się również na szkle.
    Ze szkła zapach wydawał się łagodniejszy, trochę taki likierowy (zapewne od alkoholu).
    Pierwszy łyk… Paloność połączona z gorzką, 90% czekoladą. Na języku „osadziła” się goryczka, którą potęguje każdy następny łyk. Z czasem dochodzą przyprawy i uwydatnia się alkohol, którego jest 10 volt.
    Piwo jest pół-wytrawne z wyraźną goryczką, jednak to słody i przyprawy robią tu „robotę”. Producent podał na stronie (swej) imbir, trawę cytrynową i chyba płatki różane.
    Potężna dawka paloności kontrowana jest słodami w tym pszenicznym. To znacząco poprawia pijalność RIS-a. Chce się to piwo pić i pić. Ale trzeba uważać ze względu na jego moc.

    Comment

    • Dzoshu
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.12
      • 496

      #3
      Kolor: Czarny, nieprzejrzyste.
      Piana: Beżowa, dość szybko redukuje się do warstwy na powierzchni, oblepia szkło.
      Zapach: Czekolada, lukrecja, suszone owoce, nutki ziemiste. Dośc wyraźna, dusząca spirytusowa alkoholowość.
      Smak: Czekolada, cukierki trufle, lekko cierpkawe ale z przewagą słodyczy. Goryczka średnio intensywna - popiołowa. Alkohol w posmaku i rozgrzewanie w przełyku.
      Wysycenie: Niskie, OK.
      Opakowanie: Zgrabna etykieta, w miarę dokładny skład.
      Uwagi: Warka 22.01.25 Przyjemne w smaku i aromacie. Bez oznak nowofalowego chmielenia mimo citry i cascade w składzie. Dodatki - imbir, róże, czereśnie, kakao - wkomponowane w całość. Trochę za bardzo alkoholowe.
      Attached Files
      Ostatnia zmiana dokonana przez Dzoshu; 2016-09-24, 19:19.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • wpadzio
        Ørbæk, [Coisbo Beer] Brooklyn Fall
        wpadzio
        Wędzonka od kontraktowca z Morud warzącego w Ørbæk Bryggeri. W składzie szereg słodów - pilzneński, karmelowy, pszeniczny, czekoladowy i oczywiście wędzony. Chmielone niemieckim Magnum. Zawartość alkoholu 6,2%.

        Czarna barwa.
        Kremowa piana, drobnoteksturowa. Dość...
        2016-12-26, 15:35
      • e-prezes
        ???, [Karuleza] Różane
        e-prezes
        Jak tylko zobaczyłem wiedziłem, że muszę spróbować. Tym bardziej, że współpijca też nie miał oporów. Na LTP było sporo piw owocowych/z owocami, a to było infuzowane przez rundall płatkami róży. Byłem ciekaw jak sobie poradzi z tak nietypowym składnikiem. Dla mnie to pierwsze piwowarskie...
        2022-11-29, 12:37
      • melor
        Ørbæk, [Coisbo Beer] Eleven
        melor
        aromat: winne aromaty, czerwone wino
        kolor: ciemnokasztanowy, prawie czarny, klarowny
        piana: dość spora, drobna i lekko oblepia szkło
        smak: Na początku czuć tylko pieczenie od mocy alkoholu (nie czuć jego smaku). Dopiero po przełknięciu trzeciego łyka czuć paloność. Piwo...
        2016-12-31, 16:39
      • m2200
        Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
        m2200
        Witam,

        wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

        Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
        2019-05-16, 17:06
      • e-prezes
        Nepomucen, Michael
        e-prezes


        Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
        2022-11-29, 13:43
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...